Secretul succesului in fotbalul european: Vezi topul celor mai longevivi antrenori

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 11:05
2972 citiri
Secretul succesului in fotbalul european: Vezi topul celor mai longevivi antrenori

Unul dintre secretele marii performante in fotbal este stabilitatea la nivelul bancii tehnice. Nu descoperi America spunand asta, este, fara discutie, o realitate ce poate fi argumentata cu exemple concrete.

Recordmanul in activitate este scotianul innobilat cu titlul de Sir de pe banca lui Manchester United, Alex Ferguson. Instalat la carma "diavolilor" la 1 august 1986, Fergusson, care va implini vineri 69 de ani, pare ca a pierdut sirul trofeelor aduse in vitrina lui United, acolo unde se regasesc 11 titluri in Anglia, atentie insa, primul obtinut de-abia la 7 ani de la instalarea in functie, 5 Cupe ale Angliei, 4 Cupe ale Ligii, 9 Supercupe, doua Ligi ale Campionilor, Cupa UEFA, Cupa Cupelor, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentala si Campionatul Mondial al cluburilor.

Cifre de-a dreptul impresionante pentru scotianul care luna aceasta a mai batut un record, cel de longevitate pe banca diavolilor, detinut de legendarul Matt Busby.

Francezul care conduce Arsenal, Arsene Wenger, este cu 10 ani mai putin "tocit" decat Fergusson, preluandu-i pe "tunari" la 30 septembrie 1996. A cucerit 3 titluri in Anglia, 4 Cupe si tot atatea Supercupe in Albion, "construind" 4-5 echipe care au purtat aceeasi amprenta: fotbalul-spectacol. Si, nota bene, a facut-o fara bugete impresionante, sumele cheltuite pe transferuri fiind, invariabil, mai mici decat veniturile clubului. Ultimul exemplu: 2010, incheiat cu un plus de 59 de milioane de lire sterline.

Exemplele pot continua, dar ne vom limita la un Top 5, completat de germanul Thomas Schaaf (aflat la carma lui Werder Bremen din mai 1999), finlandezul Ari Hjelm, care in prima zi a lui 2011 va "implini" 10 ani pe banca lui Tampere United, si un alt scotian, David Moyes, care a preluat Everton in martie 2002.

Lucescu a facut istorie la Donetk

Poate cel mai valoros tehnician roman din toate timpurile, Mircea Lucescu se poate lauda cu 6 ani si 7 luni la carma lui Sahtior Donetk. Beneficiind de suportul total al lui Rinat Ahmetov, romanul a rasplatit pe deplin increderea miliardarului si a facut istorie in Ucraina, cucerind 4 titluri, doua Cupe, 3 Supercupe si, cel mai important, ultima Cupa UEFA pusa in joc, in 2009. Sezonul acesta, sub comanda lui Lucescu, Sahtior s-a calificat in premiera in primavara Ligii Campionilor si marseaza triumfal catre al 5-lea titlu de campion, avand 12 puncte avans fata de Dinamo Kiev la jumatatea campionatului.

In ceea ce priveste intrecerea interna, recordul de longevitate este de "numai" 3 ani si jumatate si ii apartine tehnicianului de la Gaz Metan Medias, profesorul de matematica Cristian Pustai, cel care, trebuie spus, a bifat, anterior, inca doi ani la carma ardelenilor, in esalonul secund. Pustai este secondat de Dorinel Munteanu, care, instalat in vara lui 2009 la carma Otelului, i-a dus pe galateni in fotoliul de lider de toamna al acestui sezon.

La polul opus, Steaua a schimbat 4 antrenori doar in ultimele 6 luni, CFR Cluj si FC Timisoara cate 3, iar in Liga I doar Rapid, Dinamo, Gaz Metan si Victoria Branesti nu au schimbat inca antrenorul cu care au inceput sezonul. Sa ne mai plangem, in acest caz, de lipsa performantelor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ferguson Lucescu antrenori, #secret succes fotbal, #top longevitate antrenori , #antrenori