Poveste din Israel: Cum a ajuns un sibian arbitru de succes in Tara Sfanta

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:21
6182 citiri
Poveste din Israel: Cum a ajuns un sibian arbitru de succes in Tara Sfanta
Foto: Facebook/Dan Ucenic

Un arbitru roman a plecat in Israel, cu familia, in urma cu 20 de ani.

A imbratisat cariera de arbitru pentru a ramane aproape de fotbal, dupa ce nu a reusit sa ajunga mai sus de esalonul al treilea ca jucator.

In 2008, a vrut sa se intoarca si sa activeze in tara, insa a fost refuzat deoarece "nu-i corespundea mentalitatea". Doi ani mai tarziu, romanul era aclamat in Tara Sfanta, dupa ce a intors decizia unui central care acordase eronat o lovitura de pedeapsa.

Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Cum a ajuns un politist din Nadlac afacerist in Dubai si actor alaturi de Tom Cruise

Dan Ucenic a povestit acum, pentru Ziare.com, cum a ajuns sa activeze in Tara Sfanta, cum sunt vazuti romanii in Israel sau cat castiga un arbitru in Tel Aviv.

"Sunt in Israel de 20 de ani. Am plecat din tara cu familia, parintii au ales sa emigram pe cand aveam doar 14 ani si jumatate. Cel mai mult mi-a lipsit aerul de munte, mai ales cel de pe Valea Prahovei si cel de la Sibiu", a marturisit Dan.

Viata in Tara Sfanta este linistita si nici vorba de razboi.

"Viata e linistita aici si diferita de ce se arata la TV. Nu sunt probleme si e plin de turisti din toate colturile lumii, care sunt atrasi de locurile sfinte", ne-a mai declarat sibianul cu dubla cetatenie.

A jucat forbal si si-a dorit sa ajunga un sportiv de performanta la cel mai inalt nivel. Nu s-a intamplat, insa, acest lucru, dar pentru a ramane aproape de fenomenul fotbalistic, Dan Ucenic s-a apucat de un curs de arbitri.

"Am jucat fotbal pana la nivel juniori si la varsta de 22 ani am facut cursul de arbitri, dorindu-mi sa raman aproape de acest fenomen si sperand sa ajung pe prima scena fotbalistica la cel mai inalt nivel, lucru de altfel reusit acum sase ani", a mai spus "fluierasul" pentru Ziare.com.

Fotbalul nostru vs. fotbalul lor

L-am mai intrebat pe arbitrul de origine romana daca in Israel se vorbeste mult in emisiunile televizate despre arbitraj si cum se comporta conducatorii cluburilor.

"Un arbitru din Israel castiga chiar mult mai putin decat un arbitru din Romania din mai multe motive. Arbitrajul este semiprofesionist si toti arbitrii mai au o ocupatie de baza. La al doilea venit se plateste impozit intre 30% si 50%. Nu se poate deduce nimic. (...)

Legat de emisiunile de sport, aici sunt multe canale, dar nu se pune accent pe subiecte de scandal. Exista niste norme care nu permit invitatilor din studiourile de televiziune sa se jigneasca sau sa foloseasca expresii jignitoare. Cine o face totusi, cu sau fara intentie, plateste amenzi drastice si usturatoare sau este actionat in instanta", a mai povestit romanul.

In ceea ce priveste conducatorii de cluburi din Israel, acestia "se comporta civilizat pe cat se poate atat intre ei, cat si fata de jucatori si fata de arbitrii".

"De exemplu, nu exista aici ca un jucator sau o intreaga echipa sa apara la TV prin emisiuni ca fac greva deoarece nu si-au primit banii, pentru ca legislatia e diferita fata de cea din Romania. Asta cred ca ar trebui schimbat si in tara. Trebuie sa existe garantii care se folosesc in cazul in care un jucator nu isi primeste banii. El face memoriu si o comisie ii da banii la care are dreptul", a adaugat Dan Ucenic.

Nu m-am temut niciodata pentru siguranta mea

Dan Ucenic a precizat ca, in Israel, arbitrii nu au niciun fel de contact cu oficialii cluburilor, doar delegatul si reprezentantul acestora avand voie sa ii intampine cu echipamentul.

"Nu m-am temut niciodata pentru siguranta mea pe teren. Totul e bazat pe respect reciproc aici si nu exista situatii periculoase sau insulte. Cel mai extrem lucru care se poate intampla este ca la sfarsitul unui meci sa vina un conducator al unei echipe si sa-ti spuna civilizat ca ai gresit la o faza. Si la televizor pot sa spuna ca am gresit, dar fara sa jigneasca, pentru ca ar fi suspendati si nu renteaza. (...)

Am observat ca in Romania sunt o gramada de emisiuni care se intretin din a critica la infinit faze interpretabile si tind sa cred ca unele sunt judecate dupa interesele personale ale patronilor", a completat Dan.

Arbitrul de linie ne-a mai spus ca s-ar intoarce in tara, insa este impiedicat de doua lucruri - scandalurile din fotbalul romanesc si faptul ca baremurile de arbitraj au scazut dramatic.

"Nu dau sfaturi nimanui sa emigreze nicaieri, fiecare sa faca ce simte sau ce il taie capul, constiinta si interesul personal. Aici, romanii sunt vazuti bine, comunitatea este foarte stransa si romanii au o imagine de oameni muncitori, profesionisti, educati si productivi", a incheiat "fluierasul".

Romania are cu ce se mandri inafara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#romani straintate Dan Ucenic, #arbitru roman Israel, #romani strainatate Israel , #arbitri