Adio Euro 2020? Situatia din Belgia care ar trebui sa dea de gandit Romaniei

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 07:42
16127 citiri
Adio Euro 2020? Situatia din Belgia care ar trebui sa dea de gandit Romaniei

Ca si Romania, Belgia este pe lista celor 13 tari ce vor gazdui partide de la Campionatul European din 2020. Si la fel ca in Romania, belgienii se confrunta si ei cu probleme legate de lucrarile la stadioane.

Secretarul general al Federatiei Belgiene de Fotbal, Koen de Brabander, a anuntat recent ca Bruxellesul risca sa piarda dreptul de a organiza meciuri la Euro 2020 daca lucrarile la noua arena, Eurostadium, vor mai intarzia.

"Inca suntem increzatori, insa suntem realisti si stim ca depinde de partidele noastre. Noi, ca federatie, nu suntem implicati in procesul decizional", a declarat oficialul belgian, citat de AP.

Problema belgienilor este ca s-au angajat sa organizeze meciuri de la Euro 2020 pe noul stadion construit langa Bruxelles, o arena cu o capacitate de peste 60 de mii de locuri. Problema este insa ca lucrarile de constructie sunt mult intarziate, iar cei de la UEFA se tem ca stadionul nu va fi gata la timp daca se continua in acest ritm.

Potrivit agentiei Associated Press, inclusiv scoaterea Belgiei de pe lista tarilor organizatoare este o solutie de pe masa de lucru a sefilor fotbalului european.

"Chiar daca nu vom respecta termenele impuse de UEFA, lucrarile la stadion vor continua", a mai spus de Brabander, care a precizat ca nationala Belgiei are nevoie de o noua arena.

Situatia din Romania poate fi la fel de grava

In mod natural putem face o paralela cu situatia din Romania. Ca si belgienii, si noi vom gazdui trei meciuri din faza grupelor si unul din optimi la Euro 2020.

Marele nostru avantaj este ca avem deja stadionul pe care se vor disputa partidele, National Arena necesitand numai modernizari si cosmetizari pentru evenimentul de peste doi ani si jumatate.

Marea problema este ca UEFA ne-a impus sa avem patru stadioane moderne in Bucuresti, stadioane ce vor fi utilizate de echipele ce vor juca la noi in tara ca si baze de pregatire.

Au fost identificate arenele Steaua, Dinamo, Rapid si Arcul de Triumf, insa doar atat. Nu doar ca lucrarile nu au inceput, dar in momentul de fata nici macar studiile de fezabilitate nu sunt gata si nu avem termene clare in aceasta privinta.

Cum pana la Euro 2020 au ramas mai putin de trei ani, iar stadioanele trebuie inaugurate cu cel putin sase luni inainte pentru a trece de testele de siguranta impuse de forul continental, presiunea este mare.

In aceste zile are loc o sedinta a conducerii UEFA in care se analizeaza situatia statelor organizatoare. Daca acum nu sunt asteptate decizii radicale, in decembrie va avea loc o reuniune cu reprezentanti ai celor 13 federatii din tarile desemnate sa gazduiasca meciuri la Euro 2020 si acolo s-ar putea lua hotarari importante.

Cardiff si Paris ar fi doua dintre orasele gata sa preia din mers rolul de organizator daca Bruxellesul sau, poate, Bucurestiul vor fi scoase de pe aceasta lista din cauza intarzierilor uriase in realizarea lucrarilor de infrastructura.

Citeste si:
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...