Cate echipe romanesti din fotbal vor participa in cupele europene in sezonul viitor

Joi, 29 Octombrie 2020, ora 17:37
11497 citiri
Cate echipe romanesti din fotbal vor participa in cupele europene in sezonul viitor
Foto: Facebook / FCSB

Romania va fi reprezentata in sezonul 2021-2022 de o echipa de fotbal in Liga Campionilor si de 3 in Europa Conference League, noua competitie infiintata de UEFA, conform ultimelor decizii ale forului continental, informeaza Federatia Romana de Fotbal pe site-ul oficial.

FRF a prezentat noua structura si calendarul competitiilor europene stabilite de UEFA pentru sezonul 2021-2022.

"Odata cu adoptarea deciziilor Comitetului Executiv al UEFA din 24 septembrie 2020, au fost finalizate si structura, formatul, calendarul si conceptul comercial ale celor trei cupe europene, ciclul 2021-2024. In timp ce UEFA Champions League (UCL) a ramas neschimbata, modificari majore au fost aduse UEFA Europa League (UEL), in timp ce anuntata infiintare a UEFA Europa Conference League (UECL) a devenit, la randu-i, oficiala.

A fost data publicitatii asa-numita ''access list'' pentru primul dintre cele trei sezoane

competitionale, adica 2021-2022. Ocupand locul 28 in clasamentul coeficientilor UEFA, Romania va trimite o singura echipa (campioana stagiunii 2020-2021) in UCL, celelalte trei (adica ocupantele locurilor 2 si 3, precum si castigatoarea Cupei Romaniei) urmand sa se alinieze la scurt timp dupa startul UECL.

Asta inseamna ca vorbim despre al doilea tur preliminar, numai ca, fara puncte acumulate in viitorul apropiat, ne-am putea afla in pericol de a cadea pe pozitia a 29-a, ocupata de Polonia (care inseamna doua echipe - castigatoarea Cupei si locul 2 din campionat - in runda a doua preliminara si una, adica ocupanta pozitiei a treia din campionat, in primul tur de calificare).

Nemaivorbind de tara pozitionata a 30-a (actualmente Slovacia), care-si va trimite toate cele trei reprezentante din UECL in primul tur preliminar. Efectul ar fi, in 2022 si, eventual, in anii urmatori, de a incepe lupta in primul tur preliminar", se arata pe site-ul citat.

Conform UEFA, meciurile din preliminarii nu se vor mai disputa in mansa unica, din sezonul 2021-2022 urmand sa se revina la confruntari tur-retur in functie si situatia evolutiei pandemiei de coronavirus.

Echipa care se va impune in campionatul Ligii I la finele actualului sezon va lua startul in primul tur preliminar (Q1) al Ligii Campionilor, programat la 6/7 si, respectiv, 13/14 iulie 2021. Asta, dupa ce se va fi jucat turul preliminar, sub forma unui mini-turneu, pe 22 iunie (semifinalele) si 25 iunie 2021 (finala), unde vor participa campioanele statelor Kosovo, Insulele Feroe, Andorra si San Marino.

Invingatoarele merg mai departe in turul 2 preliminar, in timp ce invinsele vor trece in turul 3 preliminar al Europa League si asa mai departe. Urmatoarele tururi preliminare ale Champions League se vor juca la urmatoarele date: turul 2 preliminar la 20/21 respectiv 27/28 iulie 2021, turul 3 preliminar la 3/4 si 10 august 2021, play-off-ul la 17/18 si 24/25 august 2021.

In ceea ce priveste faza grupelor Ligii Campionilor, aceasta are ca date de desfasurare 14/15 septembrie (etapa 1 - MD1), 28/29 septembrie (MD2), 19/20 octombrie (MD3), 2/3 noiembrie (MD4), 23/24 noiembrie (MD5) si 7/8 decembrie (MD6). Faza eliminatorie va demara, in 2022, cu optimile de finala (intinse pe patru saptamani, incepand cu 15/16 februarie), urmate de celelalte faze, pana la finala din 28 mai 2022.

La editia 2021-2022 a Europa League (UEL) vor fi doar 32 de echipe, fata de cele 48 care se infrunta in momentul de fata. In ciclul 2021-2024, vor fi alcatuite 8 grupe a cate 4 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, acasa si in deplasare, acestei faze urmandu-i optimile de finala (castigatoarele celor opt grupe se vor califica direct), sferturile de finala, semifinalele si finala. Inaintea optimilor se va disputa o runda aditionala, numita play-off. Vor fi opt confruntari in fiecare dintre ele urmand sa joace cate o echipa clasata pe locul 2 in grupele Europa League si una de pe locul 3 din grupele Ligii Campionilor. Formatiile care vor triumfa in aceste duble vor accede, la randu-le, in optimile Europa League.

Castigatoarea Europa League din finala programata la 18 mai 2022 se va califica automat in faza grupelor editiei urmatoare a Champions League.

In faza grupelor Europa League, editia 2021-2022, se vor califica direct 11 echipe (castigatoarea Cupei si locul 5 din campionat ale tarilor de pe locurile 1-4 in clasamentul coeficientilor UEFA - adica Spania, Anglia, Germania si Italia + castigatoarea Cupei si locul 4 din campionat ale tarii de pe locul 5 - Franta + castigatoarea Cupei tarii de pe pozitia a 6-a - Portugalia). Celelalte 20 de echipe vor veni din calificari. Este o intrecere care va viza direct Romania doar in cazul in care campioana din Liga I nu va reusi sa ajunga in grupele Champions League.

Noua competitie a UEFA, Europa Conference League, va avea 32 de echipe in faza grupelor (8 grupe a cate 4), careia ii vor urma optimile de finala, sferturile de finala, semifinalele si finala.

Optimile vor fi precedate de play-off (8 confruntari tur-retur), unde vor evolua cate o ocupanta a locurilor 2 din grupe si cate un loc 3 din grupele Europa League.

Castigatoarea Europa Conference League va fi calificata automat in editia viitoare a fazei grupelor Europa League.

Trebuie mentionat ca nu toate cele 32 de echipe vor veni din calificarile Europa Conference League. 10 vor ajunge in faza grupelor dupa ce vor fi fost eliminate din play-off-ul Europa League, alte 5 din asa-numita "Europa Conference League champions path" (trei tururi, la care vor participa eliminate din Champions League si Europa League) ceea ce inseamna ca preliminariile (main path) vor da un numar de doar 17 calificate. De asemenea, 3 dintre echipele din play-off vor fi cele eliminate din turul 3 preliminar al Europa League.

Cele trei reprezentante ale Romaniei vor intra in cursa in al doilea tur preliminar (22 si, respectiv, 29 iulie 2021), dupa ce prima runda de calificare se va fi disputat pe 8 si, respectiv, 15 iulie.

Apoi, programul Europa Conference League va fi similar cu cel al Europa League: 5 si 12 august (turul 3 preliminar), 19 si 26 august (play-off-ul), urmate de faza grupelor: 16 septembrie (MD1), 30 septembrie (MD2), 21 octombrie (MD3), 4 noiembrie (MD4), 25 noiembrie (MD5) si 9 decembrie (MD6). Play-off-urile eliminatorii sunt programate pe 17 si 24 februarie 2022, urmatoarele faze (incepand cu optimile de finala) avand drept punct terminus finala de pe 25 mai 2022.

UEFA a stabilit ca Supercupa Europei sa se dispute la data de 11 august 2021.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#echipe romanesti in Europa , #campionat