Cum se distruge fotbalul romanesc

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 08:20
7330 citiri
Cum se distruge fotbalul romanesc

O mare problema a fotbalului romanesc, daca nu chiar cea mai mare, este ruptura legaturii dintre echipe si suporteri. Combustibilul "sportului rege", microbistul, este indepartat sistematic de langa cluburi, din motive mai mult sau mai putin evidente.

De cate ori n-ati urmarit meciuri jucate in competitiile noastre interne si ati ramas cu un gust amar vazand tribunele goale si simtind atmosfera de antrenament, in care singurele voci care se aud sunt cele ale antrenorilor? De cate ori, vazand asta, n-ati facut involuntara comparatie cu ce e "afara", acolo unde oamenii se bat pe bilete si rareori vezi locuri libere la partidele oficiale?

Ei bine, atunci cand vorbim despre fotbalul romanesc, despre lipsa lui de rezultate, despre patronii de carton care apar doar pentru a da "tunuri", trebuie sa ne gandim la acest lucru, la faptul ca totul este posibil pentru ca suporterii sunt indepartati de stadion si sunt transformati in telespectatori.

Recent, fanii a doua echipe de traditie din Romania, FC Arges si Petrolul Ploiesti, au anuntat ca boicoteaza derbiul direct din Liga 2 dintr-un motiv uluitor. Federatia Romana de Fotbal, organizatorul competitiei, si posturile ce detin drepturile TV ale diviziei secunde au decis programarea partidei joi, de la ora 17:00!

Va dati seama ce idei sclipitoare au unii oameni de la Casa Fotbalului? Sau, poate, cat de putin ii intereseaza de publicul spectator? Cum poti programa unul dintre cele mai ofertante meciuri ale camionatului din punct de vedere al asistentei intr-o zi a saptamanii si la o ora imposibila si pentru unii elevi si studenti, ca sa nu vorbim de cei cu joburi?

Suporterii acuza pe buna dreptate detinatorii drepturilor TV, care, avand o grila supraaglomerata cu meciurile din Europa League, au strecurat meciul acesta unde au gasit loc. Si daca pentru ei e bine, ca isi umplu programul, pentru suporteri e cat se poate de rau.

Nebunia banilor platiti de televiziuni este una dintre marile probleme ale fotbalului romanesc. Daca in prima faza toata lumea s-a bucurat crezand ca, avand asigurata o buna parte a bugetului anual, echipele noastre se vor orienta si spre alte "mici detalii", cum ar fi suporterii, infrastuctura, performanta, istoria ne-a aratat ca nu s-a pus problema de asa ceva.

Dimpotriva, "potul" de milioane de euro din Liga 1 a atras patroni de carton, oameni care au investit numai pe hartie, au inhatat banii si-au plecat, echipele lor artificiale disparand la fel de brusc cum au aparut.

Apoi, avand o mare suma de bani asigurata in fiecare sezon, echipele care au rezistat asaltului afaceristilor de-un sezon au "uitat" complet de suporteri. Asa am ajuns in situatia de a considera performant un club care vinde peste o mie de abonamente lunar, dar si in aceea ca vicecampioana si cea mai promovata, in media, echipa din Romania, FCSB, sa nu poata vinde nici macar 50 de abonamente!

Indepartarea suporterilor nu este, insa, din vina exclusiva a televiziunilor. Microbistii reuniti in cadrul galeriilor mai mult sau mai putin organizate au "prostul" obicei de a fi principiali. Bunaoara, un patron de carton care vrea sa dea un tun si sa plece cu banii nu vrea galerie. Nu vrea oameni care sa ii ceara socoteala in plin sezon, nu vrea oameni care sa semnaleze derapajele, nu vrea oameni care sa se manifeste public. Vrea liniste.

Linistea este cuvantul de baza in fotbalul romanesc. Antrenori, patroni, jucatori, conducatori, toti vor in primul rand liniste, de parca ar activa in campionatul national de sah, vorba lui Petre Grigoras, nu in cel de fotbal.

Avand in minte dorinta asta de a nu fi contestati, de a nu fi nevoiti sa dea explicatii, de a nu se atrage atentia asupra lor, patronii, beneficiind de sumele mari aduse de televiziuni, se lipsesc bucurosi de suporterii din tribune.

Si vorbim aici despre o relatie parazitar-parazitara, daca imi permiteti expresia, pentru ca televiziunile sunt incantate sa nu aiba oameni in tribune. Asta pentru ca spectatorii indepartati de echipe nu se rup niciodata de acestea si, neavand alte optiuni, le urmaresc din fata televizorului!

Ingrijorator este faptul ca fotbalul romanesc nu are perspective. Federatia lui Razvan Burleanu, asa cum a demonstrat de atatea ori, nu vrea sa faca nimic in aceasta privinta, ba este bucuroasa sa primeasca banii televiziunilor si sa lase suporterii acasa, in ciuda apelurilor ipocrite la sprijin pentru echipa nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#spectatori drepturi TV, #televiziuni bani fotbal, #spectatori meciuri romania , #cluburi