Nationala de bambilici

Luni, 30 Martie 2009, ora 08:28
2867 citiri
Nationala de bambilici

Nationala Romaniei a facut, sambata, un pas mare spre un nou Mondial privit la televizor, pierzand in fata Serbiei antrenate de Radomir Antici cu scorul de 2-3.

Tactica falimentara a lui Piturca si-a lasat din nou amprenta pe gazonul peticit din Constanta. Romania a evoluat, din nou, o singura repriza la capacitate aproape maxima. Inexistenta in primul mitan, echipa condusa in teren de Mutu s-a trezit in repriza secunda, incercand, fara succes, sa revina de la 0-2. Am vazut cu totii ce s-a intamplat pana la final.

Prestatia de sambata, coroborata cu cele din intalnirile cu Lituania si Insulele Feroe, demonstreaza valoarea echipei convocate de Piturca: "Nationala Romaniei de Bambilici". Nu de fotbal, de bambilici. Fotbalul s-a nascut pe teren, nu in club si nici in cazino.

Sarbii ne-au 'omorat' din fazele fixe, din doua lovituri de colt ce ne-au aratat din nou pozitia pe care suntem de fapt in Europa. Doua lovituri de colt care au demonstrat ca infrangerea usturatoare cu Lituania, scor 0-3, nu a fost doar o coincidenta, ci un semnal de alarma. Scufundarea lui Mutu si compania a inceput, din cauza abordarii eronate, chiar din debutul acestor preliminarii.

Dar selectia, cat e selectia?

Piturca si-a dat in petec si l-a trimis pe Maximilian Nicu in tribune. Dupa atata tam-tam pe seama cetateniei lui Max, Victor Piturca si-a batut joc de unul din cei mai importanti componenti ai liderului din Bundesliga. Coincidenta sau nu, Nicu nu este un caz singular.

Sa ne amintim de perioada de glorie a lui Sergiu Radu si Vlad Munteanu la Energie Cottbus. Cei doi fotbalisti tineanu primele pagini ale ziarelor dupa fiecare etapa de Bundesliga, dar selectionerul avea cu totul alte prioritati. Germania are un campionat de pluton, nu-i asa?

In timp ce Tiberiu Ghioane evolueaza meci de meci la Dinamo Kiev si o face bine, ne-am trezit in teren cu Radoi sau Codrea. Primul aflat intr-un campionat cel mult mediocru, in timp ce Codrea a aratat in nenumarate randuri ca nu se poate adapta la echipa nationala, in ciuda evolutiilor excelente de la Siena.

Victor Piturca spunea candva ca isi face selectia pe baza numarului de partide jucate de fiecare international pentru formatia de club, lasand de multe ori 'afara' fotbalisti care ar fi putut face diferenta. Cum se face atunci ca portarul Serbiei, Vladimir Stoikovici, si-a facut treaba cu brio, desi nu a evoluat nici un minut in acest sezon pentru Getafe?

Ce am jucat in preliminarii

Patru partide, opt reprize a cate 45 de minute, din care doar doua le-am jucat asa cum ar fi trebuit. Prima repriza cu Franta si cea de-a doua cu Serbia. Doua reprize in care Romania a jucat ca o echipa de talie mondiala, marcand patru goluri Frantei si Serbiei.

Celelalte 6 reprize au fost dedicate fotbalului de maidan: umilinta cu Lituania, victorie la limita cu una din ultimele clasate ale Europei, Insulele Feroe, plus cate o repriza dezastruoasa cu Franta si Serbia, in care am incasat 4 goluri fara a marca.

Ce ramane de facut?

Sa fim seriosi, sanselele Romaniei de a mai ajunge la Mondialele din Africa de Sud nu sunt nici macar egale cu zero. Ele tind spre minus infinit sau sunt egale cu multimea vida.

Schimbarea selectionerului si reconstructia acestei nationale cazute in dizgratie par a fi singurele solutii optime pentru iesirea din criza. Romania mai are putin si ajunge ciuca batailor in aceasta grupa a 7-a. Partida contra Austriei ar putea confirma acest statut.

Infrangerea de la Sofia si grupele valorice

Romania a ratat sansa de a fi cap de serie pentru preliminariile CM 2010 in momentul in care a tratat partida cu Bulgaria, pierduta cu 0-1, din postura unei formatii comode, deja calificate la EURO 2008.

Situatia actuala din grupa ar putea conduce spre un nou regres in clasamentul FIFA si spre o posibila retrogradare in grupa a treia valorica pentru urmatoarele preliminarii.

Partida de miercuri a devenit automat un derbi al suferintei si pentru Romania s-ar putea transforma intr-un derbi al retrogradarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania Serbia, #nationala Romaniei, #Victor Piturca, #Austria Romania , #derbi