Ce pedepse risca Borcea, fratii Becali si judecatorul Terceanu - Interviu

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 15:00
13170 citiri
Ce pedepse risca Borcea, fratii Becali si judecatorul Terceanu - Interviu
Foto: captura Romania TV

Judecatorul Geanina Terceanu Teodorovici, care ar fi incasat mita peste 200 de mii de euro pentru a-i achita pe condmantii din Dosarul Transferurilor, este pe cale sa petreaca o perioada indelungata in inchisoare, daca va fi gasita vinovata.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, avocatul Daniel Fenechiu a afirmat ca judecatorul de la Tribunalul Bucuresti este pasibil de o pedeapsa de cel putin 10 ani de inchisoare, daca va fi gasit vinovat.

Totusi, lucrurile se schimba cand vine vorba despre pedepsele lui Cristi Borcea si ale fratilor Becali, deoarece sporul pe care risca sa-l primeasca este foarte mic.

Anunt oficial facut de DNA: Borcea si fratii Becali i-au dat mita judecatorului

Daniel Fenechiu a vorbit si despre problemele sistemului juridic romanesc, identificand doua dintre ele.

Iata interviul acordat Ziare.com de Daniel Fenechiu:

V-a surprins retinerea judecatorulului din Dosarul Transferurilor si acest posibil caz de coruptie?

Nu sunt surprins cand constat ca mai exista si judecatori corupti pentru ca stiu ca exista mari probleme in sistemul juridic. Pe de alta parte, ma surprinde putin cazul doamnei Terceanu, despre care, ca avocat, am simtit ca se apleca asupra cazurilor si de cele mai multe ori dadea deciziile corecte. Dar am mai avut situatii cand am crezut ca un judecator este corect si m-am inselat.

Una peste alta, Romania are nevoie de magistrati integri, care sa judece drept. Imaginati-va ca acum toti cei care au fost judecati de doamna Terceanu sau au avut macar o legatura isi pun un semn de intrebare asupra deciziilor.

Ce este de facut pentru credibilizarea sistemului juridic si pentru ca acesti judecatori sa nu mai fie vulnerabili?

Din punctul meu de vedere, justitia din Romania are doua probleme in momentul de fata: coruptia si incompetenta. Noi la ora actuala luptam doar cu coruptia, dar sper sa vina si ziua in care CSM sa-si indrepte atentia si catre judecatorii incompetenti, care nu sunt corupti, dar dau decizii eronate.

Pe de alta parte, nu cred ca un judecator care a dat alta decizie decat cea asteptata de opinia publica, de un jurnalist sau de un trust de presa trebuie sa faca obiectul unei anchete a CSM. Daca acest lucru s-ar intampla, ar disparea posibilitatea judecatorului de a decide in baza probelor existente.

Trebuie sa fim atenti si la termenele amanate la infinit, la sentintele care se intarzie. Cand vom rezolva problema coruptiei si a incompetentei, vom trece la o noua etapa, a credibilizarii. Iar cand vom ajunge in acel punct, va trebui sa dam mai mult credit justitiei. Va trebui sa ne mai abtinem de la critici si sa avem incredere in judecatori.

Dosarul Transferurilor: Judecatorul care ar fi luat mita pentru achitarea inculpatilor, retinut de DNA

Ce pedeapsa risca doamna judecator Terceanu daca va fi gasita vinovata?

Risca o pedeapsa mare. Se pare ca sunt mai multe infractiuni de luare de mita, pare ca sunt trei sau patru. Pedeapsa pentru luare de mita este intre 5 si 10 ani, insa se va aplica pedeapsa cea mai mare pentru ca sunt mai multe infractiuni, iar apoi va primi un spor de o treime din celelalte. Cred ca, daca va fi gasita vinovata, va primi peste 10 ani de inchisoare. Dar trebuie subliniat ca momentan se bucura de prezumtia de nevinovatie.

Cristi Borcea si fratii Becali ce pedepse risca?

In Romania, pedepsele pentru dare de mita sunt mai mici decat cele de luare de mita, ceea ce mi se pare normal. Pedeapsa maxima e de pana la 5 ani de inchisoare. Va exista o contopire cu vechile condamnari si se va judeca dupa vechiul cod. Oricum, aceasta fapta nu este o recidiva pentru ca s-a intamplat inaintea condamnarilor. Exista posibilitatea sa nu afecteze prea tare pedepsele, nu le va creste semnificativ.

Spre exemplu, in cazul lui Giovani Becali, care are o varsta de peste 60 de ani, i s-ar creste pedeapsa cu sase luni, poate cel mult un an de zile. Iar in cazul lui Victor Becali si a lui Cristi Borcea situatia sta cam la fel.

Giovani Becali primise deja aviz favorabil pentru eliberarea conditionata. Ii va afecta acest caz situatia?

Cu siguranta da. In cazul lui exista deja o actiune penala in desfasurare, astfel ca eliberarea sa conditionata va fi cu siguranta afectata.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#spaga dosarul Transferurilor judecator, #Daniel Fenechiu Dosarul Transferurilor, #spaga Borcea Becali Dosarul Transferurilor , #dosarul transferurilor
Comentarii