Curtea Suprema distruge ultima speranta a condamnatilor din Dosarul Transferurilor - Interviu

Luni, 17 Martie 2014, ora 15:36
13075 citiri
Curtea Suprema distruge ultima speranta a condamnatilor din Dosarul Transferurilor - Interviu

Condamnatii din Dosarul Transferurilor au facut deja demersurile necesare pentru a contesta decizia pe care Curtea de Apel a luat-o la inceputul lunii martie, insa sansele de reusita sunt nule, potrivit avocatului Doru Giugula.

Cristi Borcea si Mihai Stoica au depus contestatii in anulare dupa ce judecatorul Tudorel Toader de la Curtea Constitutionala a Romaniei a facut referire la un posibil viciu de procedura in Dosarul Transferurilor.

Aparatorii condamnatilor spun ca magistratii de la Curtea de Apel nu puteau combina vechiul si noul Cod Penal pentru a lua decizii, insa acest lucru este negat de avocatul Doru Giugula.

Un judecator de la Curtea Constitutionala arunca in aer Dosarul Transferurilor: condamnatii, eliberati?

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Giugula a mentionat ca situatia prezentata de avocatii oamenilor de fotbal a fost reglementata de Inalta Curte de Casatie si Justitie inaintea verdictului din Dosarull Transferurilor.

Iata, mai jos, interviul pe care Doru Giugula l-a acordat Ziare.com:

A aparut aceasta discutie despre un posibil viciu de procedura in cazul condamnarilor. Judecatorul Tudorel Toader spune ca nu se pot combina prevederi din vechea si din noua lege. Pot scapa condamnatii din acest motiv?

Nu, nicidecum. Curtea Suprema tocmai a facut o reglementare prin care s-a clarificat aceasta situatie. Potrivit deciziei pe care Inalta Curte a luat-o, se pot combina fara nicio problema legile din vechiul Cod Penal din 1969 cu cele din noul Cod Penal.

In cazul lui Mihai Stoica ce s-a intamplat concret? Avocatul sau sustine ca a fost condamnat incorect in baza vechiului Cod Penal desi pedeapsa mai favorabila era in noul Cod.

Nu cunosc cu exactitate cazul lui Mihai Stoica, insa, din ce stiu, a avut mai multe infractiuni, iar unele s-au prescris si altele nu. Acum, fiecare ia ce ii convine si scoate in fata. El a fost condamnat deoarece nu i s-au prescris toate faptele.

De ce nu s-a acordat cumul de pedeapsa pentru toti condamnatii?

Aceasta situatie s-a ivit deoarece unele fapte ale condamnatilor s-au prescris si nu a mai fost cazul de invocarea unui cumul de pedeapsa, asa cum s-a intamplat in cazul lui Gica Popescu.

Multi s-au intrebat de ce unii inculpati au primit pedepse mai mari decat cele solicitate de procuror. Puteti clarifica aceasta discutie?

Nu are nicio legatura solicitarea procurorului cu ce pot decide judecatorii. Decizia din Dosarul Transferurilor arata ca procurorul a fost pus pe picior de egalitate cu avocatii, asa cum trebuie sa se intample. Procurorul doar isi exprima o parere si atat, judecatorii sunt cei care decid. Daca un procuror sustine ca un inculpat trebuie sa scape fara pedeapsa, nu inseamna automat ca judecatorul trebuie sa-l asculte.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...