Ziare.com
Home > Sport > Fotbal > goluri > Descriere
goluri

Despre goluri

Golul reprezinta inscrierea unui punct pentru o echipa in cadrul jocului de fotbal, cel mai popular sport din lume. Inscrierea unui gol si acumularea cator mai multe puncte, prin trimiterea balonului in poarta adversarilor, reprezinta obiectivul fiecarei echipe de fotbal.

Unul din cele mai celebre goluri din toate timpurile a fost golul marcat de Marco Van Basten (Olanda) in meciul cu USSR, la cupa Euro 1988, meciul terminat cu scorul 2-0. Balonul a zburat la aproape 40 de metri distanta, pe partea opusa a terenului, intr-un unghi aproape mort pentru gol, insa van Basten a lovit mingea si a marcat, cu forta si acuratete impecabila, intr-o zona neaparata a portii, in conditiile in care la aparare se afla unul din cei mai buni portari,  Rinat Dasayev.

 Goluri celebre

 Un alt gol ramas in istorie a fost cel dat de Maradona in meciul Argentinei cu Marea Britanie din Cupa Mondiala din 1986, terminat cu scorul 2-1. Maradona a dat un gol dupa ce a trecut de apararea Marii Britanii, insa cu mana, motiv pentru care i s-a spus "mana lui Dumnezeu", deoarece nu a fost observat de arbitri. In acelasi meci, Maradona a driblat sase aparatori ai echipei Marii Britanii, dupa care a inscris, dupa un traseu in slalom de 60 de metri.

Slatan Ibraimovic, din echipa Suediei, a reusit la randul sau un gol superb in meciul cu Italia la Euro 2004 (scor 1-1). Suedia avea nevoie de o remiza sau putea fi eliminata. Italienii au trimis balonul catre centrul careului, unde nu se aflau jucatori suedezi, insa Zlatan Ibrahimovici s-a grabit sa o prinda si a trimis-o peste capul portarului italian, slavand meciul.

Arbitrii

 Arbitrii unui meci pot anula un gol, in conditiile in care a fost dat din offsaid sau s-au incalcat alte reguli ale jocului. La Camionaul Mondial din Africa de Sud in 2010, echipa Germaniei a avut un gol anulat in meciul cu Marea Britanie, iar scorul s-a terminat cu 4-1. Alte goluri celebre sunt cele date de Ryan Giggs (in meciul dintre Manchester United cu Arsenal, in 1999, semifinala Cupei), dar si cel dat de Roberto Mancini (in meciul dintre Parma si Lazio, in 1999).

In Romania, a ramas celebru golul dat de Gheorghe Hagi contra Columbiei, la Campionatul Mondial din 1994, cand columbienii erau favoriti pentru titlu. Scorul final a fost de 3-1, dupa ce primul gol a fost dat de Florin Raducioiu. Gheorghe Hagi a inscris apoi un gol de la 30 de metri, trecand pe langa apararea columbienilor.

goluri
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor