Arta de a fi chiori in grupa orbilor

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 22:31
4189 citiri
Arta de a fi chiori in grupa orbilor

Echipa nationala de fotbal a Romaniei s-a calificat la Campionatul European din 2016 dupa una dintre cele mai slabe campanii preliminare din istoria moderna. Cu toate acestea, jucatorii si oficialii au sarbatorit de parca ar fi castigat titlul continental.

Decenta si modestia au fost lucrurile care le-au lipsit celor din angrenajul primei reprezentative dupa victoria din Feroe, cea care a consfintit calificarea la turneul final din Franta.

Romania a inceput preliminariile Euro 2016 avand o singura optiune, cea a calificarii. Ar fi fost chiar imposibil ca cineva sa-i convinga pe microbisti ca dintr-o grupa cu Grecia, Ungaria, Irlanda de Nord, Finlanda si Insulele Feroe, din care primele trei clasate au sanse reale de a merge la Euro, calificarea poate fi ratata.

Pentru ca asta ar fi fost descrierea corecta, ratarea calificarii, cand cel putin patru dintre cele cinci adversare erau inferioare si chiar net inferioare Romaniei. Ulterior s-a demonstrat ca tocmai capul de serie, Grecia, a fost cea mai slaba echipa din grupa, astfel ca scuzele ar fi fost inacceptabile.

Cu toate acestea, Romania s-a calificat in genunchi, de pe locul secund si dupa ultima partida, insa a sarbatorit de parca ar fi defilat.

Cu cinci victorii, doua dintre ele cu Feroe, cinci remize si numai 11 goluri inscrise, "tricolorii" au aratat rau. Siguranta din defensiva, numai doua goluri incasate, este una iluzorie date fiind adversarele mai mult decat modeste pe care le-au infruntat Chiriches, Dragos Grigore & Co.

Mai deranjante decat jocul nationalei, care este foarte greu de privit de cativa ani, au fost reactiile. Jucatorii care s-au chinuit acasa cu Grecia umilita de Feroe tur-retur sau care nu mai stiau unde sa se ascunda dupa remiza norocoasa cu Finlanda nu stiau cum sa acorde mai multe interviuri, pline de declaratii ironice, dupa victoria din Finlanda.

Pentru multi dintre ei, aceasta calificare a reprezentat un motiv de a le da peste nas contestatarilor. Daca Romania s-ar fi calificat la Campionatul European dintr-o grupa a "mortii", cu forte ale fotbalului european, atunci toata lumea s-ar fi inclinat si ar fi recunoscut ca s-a inselat. Ba chiar ar fi acceptat si jocul inchis si lipsit de spectaculozitate.

Dar cand te califici cu mari emotii, dupa ce ai marcat numai 11 goluri in 10 meciuri cu Grecia, Irlanda de Nord, Finlanda, Ungaria si Feroe, parca nu ai atat de multe motive de sarbatorit.

Mai ales daca la turneul final va veni o Albanie, de exemplu, si iti va da cu terenul in cap.

Singurul motiv pentru care nationala noastra a ajuns la Euro 2016 a fost acela ca adversarele ei au fost mult mai slabe. Incepand cu Grecia, marea deziluzie, si ajungand pana la Ungaria vecina si prea slaba pentru a emite pretentii reale.

Prin urmare, desi Romania n-a mai ajuns la un turneu final de campionat european din 2008, putin mai multa decenta si mult mai multa seriozitate nu le-ar fi stricat "tricolorilor" si "federalilor" duminica seara. Dimpotriva chiar, le-ar fi facut mult bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Romania calificare Euro 2016, #Romania Feroe Euro 2016, #nationala Romania Euro 2016 , #nationala
Comentarii
Poza strand
strand
rank 5
Poza strand
strand
rank 5