Modificari ale legislatiei privind jocurile de noroc din Romania

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 15:50
6403 citiri

Piata jocurilor de noroc din Romania are o valoare estimata de 1 miliard de euro pe an. Aceasta este o piata in crestere, insa evolutia nu a fost intotdeauna lipsita de obstacole in acest domeniu, fiind necesare reforme ale legislatiei privind jocurile de noroc pentru a aduce industria pe fagasul cel bun.

Odeta Nestor, presedinta ONJN din Romania, este o persoana care a avut un rol cheie in schimbarile legislatiei romanesti din ultimii ani. (Foto: eegaming.org)

Relatia Romaniei cu jocurile de noroc dateaza de la inceputul secolului XX, din 1906, prin crearea loteriei nationale, numita Loteria Romana. Din pacate, jocurile de noroc au fost scoase in afara legii cand Romania a devenit parte a vechii Uniuni Sovietice in 1945. Situatia a continuat sub dictatura comunista a lui Nicolae Ceausescu, pana la Revolutia din 1989, cand Romania a ales un guvern democrat.

Dupa instalarea unui guvern democrat, Romania a introdus economia de piata capitalista, si toate tipurile de jocuri de noroc fizice au fost legalizate. In 1991, in era post-comunista, s-a deschis primul cazino fizic din tara. Jocurile de noroc au continuat sa prospere in anii care au urmat. Tara are in prezent 20 de cazinouri fizice si 20.000 de aparate pentru jocuri de noroc.

In 2003, guvernul roman a luat masuri pentru a crea un mediu propice investitiilor straine pe piata jocurilor de noroc din tara. Pariurile sportive s-au dovedit a fi deosebit de atractive pentru investitorii straini. Dupa doar cinci ani, Romania a devenit membra a Uniunii Europene si a fost fortata sa adere la legile instantelor europene privind jocurile de noroc. Situatia legislatiei a ramas astfel foarte ambigua. Legile nu prevedeau in mod clar caracterul legal al jocurilor de noroc online.

In 2010, guvernul roman a facut o mutare decisiva, legalizand jocurile de noroc online in Romania. Totusi, numai operatorii care detineau o licenta acordata de autoritati puteau oferi produse online in mod legal jucatorilor din Romania. Este interesant faptul ca lipsa unui organism de reglementare a dus la aparitia operatorilor straini fara licenta care au oferit alternative jucatorilor romani. Prin absenta organismului de reglementare, aceste companii au putut activa, desi ilegal, fara a fi impiedicate de autoritati.

Toate acestea s-au schimbat in 2013. Guvernul a infiintat primul Oficiu National al Jocurilor de Noroc pentru a aborda problema operatorilor fara licenta. Organismul de reglementare a fost interpelat de UE. Acest lucru s-a datorat licentei ONJN, care prevedea ca operatorii care solicita o licenta pentru a opera in Romania trebuie sa detina un punct de lucru fizic in tara, si legilor fiscale care prevedeau impozitarea fiecarui pariu individual.

Cea mai recenta schimbare a legilor privind jocurile de noroc din Romania a avut loc in 2015. Parlamentul Romaniei a trimis spre examinare o ordonanta Curtii Constitutionale a Romaniei, aceasta revizuind procesul de licentiere existent pana in 2013.

Practic, noile legi au introdus un nou sistem de impozitare. Se va percepe un impozit de 1 % in cazul jucatorilor cu venituri intre 133 si 15.000 Euro. Se va percepe un impozit de 16 % in cazul jucatorilor cu venituri intre 15.000 si 100.000 Euro. In sfarsit, se va aplica un impozit de 25 % veniturilor jucatorilor care au trecut de pragul de 100.000 Euro. Se estimeaza ca noul sistem de impozitare va aduce la bugetul de stat inca 100 milioane Euro in fiecare an.

Autorul David Sheldon de pe Casino.org afirma ca "in ciuda faptului ca jocurile de noroc sunt foarte populare in tara de la inceputurile secolului XX, actuala piata reglementata a jocurilor de noroc din Romania este inca intr-o faza incipienta. Legile raman departe de a fi perfecte, insa tara este in continuare deschisa la ideea de reforma necesara."

A adaugat ca "se pare ca guvernul Romaniei se afla pe o traiectorie orientata catre relaxarea legislatiei privind jocurile de noroc. Cu siguranta, nu va dura mult pana la aducerea in discutie a altor reforme."

Citeste si:
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis duminică, 24 octombrie, că 52% dintre funcționarii publici din instituție nu își înregistrează prezența la locul de muncă și nu...
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, le-a transmis duminică, 24 octombrie, un mesaj celor de la PSD și USR. Liderul liberalilor a declarat că este nevoie de responsabilitate...
Sursa: Ziare.com