Cand huliganii poarta uniforma - Hillsborough, un sfert de secol mai tarziu

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:40
2386 citiri
Cand huliganii poarta uniforma - Hillsborough, un sfert de secol mai tarziu
Foto: Tunelul in care au fost ingramaditi "cormoranii"

Marti, 15 aprilie, se implinesc 25 de ani de la dezastrul de pe Hillsborough. Atunci, 96 de microbisti au murit iar alti 766 au fost raniti. Atunci huliganii n-au purtat pantofi sport si fulare cu insemnele echipei favorite, ci uniforma statului.

Despre dezastrul de la Hillsborough s-a tot scris, e greu sa vii cu ceva nou. S-au relatat episoadele dezastrului, s-au prezentat declaratiile teribile ale supravietuitorilor, s-au prezentat imaginile tragice, care nu au nicio legatura cu stadionul sau cu jocul de fotbal.

Hillsborough trebuie sa fie, inainte de toate, o pilda. O lectie despre consecintele, iata, fatale ale lipsei de organizare, ale lasitatii, ale ideilor preconcepute.

Pe 15 aprilie 1989, zeci de mii de suporteri ai formatiilor Liverpool si Nottingham Forest au luat cu asalt arena gruparii Sheffield Wednesday, Hillsborough Stadium. In acea perioada, semifinalele Cupei Angliei se disputau intr-o singura mansa, pe teren neutru.

In ciuda faptului ca erau gazde, cei de la Liverpool au primit din partea Federatiei mai putine bilete decat rivalii de la Nottingham Forest. Asta nu i-a oprit totusi pe "cormorani" sa faca deplasarea la Sheffield in numar foarte mare, o semifinala de Cupa fiind totusi un eveniment extrem de important in sezon.

Un concurs nefericit de intamplari, plus atitudinea ticaloasa a oamenilor cu putere de decizie din randul fortelor de ordine a dus, in cele din urma, la aproape 100 de morti. Nesuplimentarea trenurilor dintre Liverpool si Sheffield, lucrarile de mentenanta pe singurul drum care face legatura intre orase, recomandarile organizatorilor, accesul greoi, toate acestea au facut ca, cu doar cateva minute inainte de fluierul de start, la portile arenei sa se afle cateva mii de oameni care isi doreau sa intre la meci. Asta in timp ce tribunele repartizate "cormoranilor" erau arhipline.

S-a format o "palnie" in fata punctelor de acces, presiunea fiind atat de mare incat oamenii care greseau numarul portii inscrisa pe bilet sau cei care pur si simplu nu aveau tichete nu puteau sa iasa din zona turnichetilor pentru a le face loc celorlalti.

Ancheta ulterioara a relevat faptul ca un politist a solicitat prin radio amanarea cu cateva minute a fluierului de start, pana cand fanii ar fi intrat ordonat pe stadion, insa cererea sa a fost refuzata scurt.

In timp ce presiunea de la porti crestea, Politia din Sheffield a hotarat sa deschida o poarta folosita in mod normal pentru evacuarea spectatorilor de pe stadion. Ulterior au mai fost deschise alte doua porti. Astfel, miile de "cormorani" au fost directionate intr-un tunel de acces spre tribunele repartizate. Tribune care la ora meciului erau pline.

Rapoartele de dupa dezastru precizeaza clar ca fanii lui Liverpool nu s-au imbrancit si nu au fortat in niciun fel in timpul imbulzelii de la intrare. Dar pentru ca tribunele erau pline, miile de "ultrasi" nu aveau unde sa se duca, astfel ca s-a creat o zona incredibila de presiune.

La acea vreme, in peluzele stadioanelor din Anglia erau permise gradenele, astfel ca suporterii puteau sta in picioare si, la anumite meciuri importante, se mai depasea capacitatea stadionului. De asemenea, suprafata de joc era delimitata de tribune prin garduri inalte si rezistente.

Cele cateva mii de fani ai lui Liverpool care au patruns dintr-o data in stadionul deja plin au provocat un paradox greu de anticipat. Pe de o parte, fanii aflati in sectoarele de sus isi incurajau echipa si cantau pentru victorie, fiind auziti de cei care sperau sa intre la meci. De cealalta parte, cei din sectoarele de jos strigau disperati la cei din tunel sa se intoarca pentru ca nu mai sunt locuri. In urma imbulzelii, 96 de oameni au murit sufocati, striviti sau calcati in picioare.

Arbitrul a fluierat suspendarea jocului dupa numai 6 minute, insa era deja mult prea tarziu.

Atitudinea ticaloasa a fortelor de ordine a continuat, fanii disperati care incercau sa escaledeze gardul si sa patrunda pe teren fiind considerati huligani. Tot pentru "huliganism" interventia celor 44 de ambulante sosite in zona stadionului a fost blocata. S-a ajuns in situatia ca fanii sa smulga reclamele de pe marginea terenului pentru a le folosi drept targi pentru cei lesinati sau raniti

96 de microbisti cu varste cuprinse 10 si 67 de ani si-au pierdut vietile. Intre ei s-au aflat doua surori, trei perechi de frati, o pereche tata-fiu si doi tineri ce urmau sa devina tati in scurt timp.

Realizand gravitatea incidentului, cei responsabili au incercat sa arunce vina in carca suporterilor, pe care i-au acuzat, cu largul concurs al jurnalistilor, de cele mai oribile lucruri. S-a spus ca "huliganii" au fortat portile de acces, ca au fortat intrarea pe teren, ca au agresat politistii si medicii, ca i-au jefuit pe cei morti sau raniti si o multime de alte grozavii.

La capatul a peste doua decenii de ancheta s-a dovedit ca fanii lui Liverpool nu au avut nicio vina, intreaga responsabilitate fiind a politistilor si organizatorilor. Politia din Sheffield a incercat si partial chiar a reusit sa scape de vina influentand direct investigatia pornita dupa tragedia de la Hillsborough.

Hillsborough a schimbat pentru totdeauna fata fotbalului european. Din pacate, lectiile acestei tragedii sunt uitate, incet-incet, iar un asemenea moment s-ar putea repeta oricand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#dezastru Hillsborough, #aniversare dezastru Hillsborough, #tragedie Hillsborough 1989 , #stiri fotbal