Peste 100.000 de militari rusi mobilizati de Moscova la frontiera cu Ucraina. "Exista un risc de escaladare"

Luni, 19 Aprilie 2021, ora 23:50
8090 citiri
Peste 100.000 de militari rusi mobilizati de Moscova la frontiera cu Ucraina. "Exista un risc de escaladare"
Armata ucraineana se pregateste pentru un eventual conflict cu militarii rusi FOTO Hepta

Uniunea Europeana (UE) a afirmat luni ca se teme de "un incident" in urma "celei mai masive desfasurari" de trupe rusesti inregistrate vreodata la frontiera cu Ucraina, noteaza AFP.

''Exista un risc de escaladare prin desfasurarea a 100.000 de militari rusi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfasurarea cea mai masiva la care am asistat vreodata", a indicat seful diplomatiei europene, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni in sistem de videoconferinta a ministrilor de externe din UE, potrivit textului publicat de serviciile sale.

In cursul conferintei de presa organizate dupa reuniune, el s-a referit initial la un numar de 150.000 de militari rusi, fara a oferi detalii despre sursa acestor informatii.

Pe fondul conflictului cu Rusia, Ucraina cere sa fie primita cat mai urgent in NATO si UE

Aceasta cifra a fost corectata, fara explicatii, in textul interventiei sale publicata online seara.

"Este ingrijorator. Nu suntem la adapost de un incident (...) Aceasta consolidare militara trebuie sa inceteze si noi ii cerem Rusiei dezescaladarea'', a insistat Josep Borrell.

Ucraina se teme ca Kremlinul nu cauta decat un pretext pentru a o ataca. In cadrul reuniunii, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a informat pe omologii sai din cele 27 state UE in legatura cu ultimele evolutii de la frontiera ucraineano-rusa.

El a anuntat pe contul sau de Twitter ca a propus ''un plan in etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova sa continue escaladarea'' violentelor.

Imagini ale convoaielor militare rusesti care se indreapta spre Ucraina. Tensiune maxima de-a lungul granitei VIDEO

''Elementul-cheie este pregatirea unei noi serii de sanctiuni sectoriale. Sanctiunile individuale nu mai sunt suficiente'', a declarat seful diplomatiei de la Kiev.

Europenii insa au decis o temporizare. ''Nu se merge catre noi sanctiuni economice. Nu este inca ceea ce se contureaza'', a raspuns Josep Borrell. ''Noi am felicitat Ucraina pentru reactiile sale masurate si am sustinut suveranitatea si integritatea teritoriului sau. Uniunea Europeana nu va recunoaste anexarea Crimeei'' de catre Rusia, din 2014, a conchis el.

Relatii dintre Rusia si Ucraina continua sa se inrautateasca dupa ce Rusia a expulzat un diplomat ucrainean acuzat ca ar fi obtinut informatii clasificate. In raspuns, Ucraina a expulzat si ea un diplomat rus, fapt ce a dus la o noua escaladare a tensiunilor.

De mai multe saptamani, ciocnirile s-au inmultit intre Kiev si separatistii prorusi din Donbass.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Rusia razboi Ucraina , #Rusia-Ucraina