Alerta terorista inaintea amicalului Germania-Olanda: Masuri urgente pentru ca scenariul din Paris sa nu se repete

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 23:01
36757 citiri
Alerta terorista inaintea amicalului Germania-Olanda: Masuri urgente pentru ca scenariul din Paris sa nu se repete
Foto: Ziare.com/Cornelia Guju

Teroarea a pus stapanire pe intreaga Europa dupa atacurile sangeroase de vinerea trecuta din capitala Frantei soldate cu 129 de morti si sute de raniti. Panica s-a instalat marti seara in Hanovra, cand, cu doar doua ore inainte de start, meciul amical dintre Germania si Olanda a fost anulat.

Masura a fost luata la solicitarea autoritatilor germane din cauza unei alerte cu bomba si stadionul a fost evacuat de urgenta.

Cateva ore mai tarziu, ministrul de Interne german si ministrul regional al Internelor si Sportului au anuntat ca nu au fost gasiti explozibili si nici nu au fost facute arestari, insa amenintarea terorista e reala iar decizia de a anula amicalul a fost luata pentru securitatea cetatenilor.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text:, desfasurarea evenimentelor din Hanovra

23:01 - Publicatia germana Bild sustine ca serviciile de informatii franceze sunt cele care le-au spus nemtilor de posibile atacuri teroriste la amicalul Germania-Olanda.

22:57 - Politia a decis anterior sa evacueze o sala de spectacole din apropiere de stadion unde urma sa se desfasoare un concert. Autoritatile au anulat decizia, iar evenimentul muzical va avea loc conform programului initial.

22:51 - Nu au fost gasiti explozibili, a anuntat ministrul regional de Interne, infirmand, astfel, rapoartele anterioare, potrivit carora s-ar fi gasit explozibili intr-o ambulanta de langa stadion, informeaza RT. Pistorius a adaugat ca nicio arestare nu a fost facuta in acest caz.

22:47 - Boris Pistorius, ministrul regional de Interne, a declarat ca "a fost o decizie grea" sa se opreasca meciul, insa "ar fi fost, fara indoiala, iresponsabil sa nu fie luata".

El a anuntat ca fortele de politie vor fi suplimentate in Hanovra in aceasta noapte.

22:42 - Autocarul nationalei Germaniei se afla la doar 5 kilometri de stadion in momentul in care s-a dat alerta cu bomba. Un purtator de cuvant al Federatiei Germane a afirmat ca fotbalistii au fost dusi initial la o sectie de politie din apropiere, iar acum se afla acasa, conform The Mirror. De asemenea, fotbalistii olandezi s-au intors in tara natala cu primul zbor disponibil.

22:33 - Ministrul de Interne german, Thomas de Meizere, sustine o conferinta de presa: "Este un pericol general. Primim constant informatii despre pericole la adresa Germaniei, in special dupa un atac precum cel de la Paris. Trebuie sa le analizam si sa le judecam corect si rapid. Inaintea meciului am primit mai multe informatii care ne-au determinat sa anulam amicalul. Informatia a sosit tarziu, n-am putut s-o facem mai devreme. Nu pot face niciun comentariu despre sursa - asta ne-ar face munca mai dificila in viitor".

22:30 - The Mirror scrie ca toate persoanele din Gara Centrala au fost evacuate.

22:26 - Politia germana a blocat accesul in Gara Centrala din Hanovra, dupa ce a gasit un pachet suspect, potrivit Focus.

22:22 - Ministrul Sanatatii si al Sportului din Olanda, Edith Schippers: "Nu stim ce s-a intamplat si de ce a fost meciul anulat. A trebuit sa parasim rapid stadionul". (The Mirror)

22:16 - Politia din Hanovra a decretat stare de alerta generala in intreg orasul de teama ca teroristii care planuiau atentatul de la stadion ar putea lovi in alta parte, conform The Mirror. "Prespunem ca amenintarea este serioasa si nu putem ghici ce ar face atacatorii", a declarat seful politiei, Volker Kluwe.

22:04 - Cancelarul german Angela Merkel s-a intors la Berlin, dupa ce initial trebuia sa se afle pe stadionul din Hanovra pentru a asista la meciul Germania - Olanda, anunta The Mirror.

21:59 - Stefan Schostok, primarul orasului Hanovra: "Siguranta este primordiala. Am incredere ca politia a luat decizia corecta. Daca exista o situatie periculoasa, acesti pasi trebuie facuti". (Bild)

21:48 - Surse din serviciile secrete germane au declarat, agentiei DPA, ca in spatele tentativei de atentat s-ar afla jihadisti. Numele gruparii nu este cunoscut deocamdata.

21:44 - Seful Politiei din Hanovra le-a recomandat oamenilor "sa mearga acasa si sa evite multimile", conform Sky Sport News Germany.

21:42 - Masurile de securitate au fost sporite in intreg orasul Hanovra. Politistii verifica atat masinile aflate in mers cat si unele dintre cele parcate, conform Focus.

21:39 - Agentia AP ofera noi detalii despre ambulanta gasita langa stadion. Sursa citata scrie ca ambulanta ar fi "plina cu explozibil".

21:36 - Seful Politiei din Hanovra: "Am avut o informatie precisa potrivit careia cineva dorea sa detoneze o bomba pe stadion" (sursa Russia Today).

21:34 - The Mirror noteaza, citand o publicatie germana, ca in interiorul stadionului se afla o persoana aflata deja in vizorul autoritatilor pentru astfel de probleme.

21:32 - Ministrul de Interne german Thomas de Maiziere va sustine in scurt timp o conferinta de presa.

21:30 - Politistii ar fi gasit explozibil intr-o ambulanta din apropierea stadionului, potrivit ziarului local Syker Kreiszeitung.

21:25 - Postul de televiziune german ARD relateaza ca politistii ar fi gasit, de fapt, doua obiecte suspecte ce sunt analizate in aceste momente, "fie doua cutii, fie valize".

21:20 - Conform Russia Today, nemtii au primit informatii "din strainatate" despre pericolul unui atac terorist la acest meci.

21:17 - Seful Politiei Germane, ofiterul Volker Kluwe, a oferit detalii la un post de televiziune german. "Exista un plan concret ca ceva sa explodeze!", a spus Kluwe, potrivit The Mirror. Din cate se pare, in ghiozdanul suspect s-ar afla material explozibil, noteaza publicatia britanica.

21:15 - Politia germana a confirmat ca a gasit un "obiect neidentificat" in interiorul stadionului, potrivit The Mirror.

21:05 - Politia germana a hotarat sa evacueze o arena mai mica din preajma stadionului, in care urma sa aiba loc un eveniment muzical, anunta Russia Today.

21:04 - Ziarul Hannoversche Allgemeine Zeitung anunta ca mai multi suspecti se afla in stadion. O confirmare oficiala in acest sens nu exista. Focus mentioneaza insa ca operatiunea politiei germane continua.

21:00 - Russia Today mai noteaza, pe contul de Twitter, ca "Politia le cere oamenilor sa paraseasca zona cat mai rapid posibil!"

20:59 - Trenurile din preajma stadionului au fost oprite! Autoritatile le cer oamenilor sa plece acasa pe jos, potrivit Russia Today.

20:53 - Surse guvernamentale, citate de publicatia germana Focus, sustin ca meciul a fost anulat deoarece "existau probe privind posibilitatea producerii unui atac terorist".

20:51 - Politistii germani au descoperit pe stadion un ghiozdan suspect, conform Express. Nu este insa clar ce se afla in acest ghiozdan.

20:49 - Angela Merkel era asteptata sa soseasca si ea la stadionul din Hanovra.

20:45 - Spectatorii ce se indreptau spre stadion sunt informati ca trebuie sa paraseasca zona cat mai rapid. Politistii folosesc portavoce pentru a se adresa multimii.

20:44 - Politia germana a anuntat ca a evacuat stadionul fara probleme. In jurul arenei din Hanovra sunt numeroase forte de ordine.

Inaintea meciului, selectionerul Germaniei, Joachim Low, spunea ca prin disputarea sa se va transmite "un mesaj al libertatii si al democratiei".

Nationala Germaniei a avut probleme si vineri seara, la Paris, cand au avut loc trei atentate teroriste in preajma Stade de France.

Aceasta este a doua partida amicala ce se anuleaza in aceasta saptamana, dupa cea dintre Belgia si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Germania Olanda anulat, #Germania Olanda meci amical , #stiri fotbal