Romania, singura salvare a unei fotbaliste din Rwanda: "Ma vor ucide!"

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 22:31
3601 citiri
Romania, singura salvare a unei fotbaliste din Rwanda: "Ma vor ucide!"

Francine Nziyonsenga, portarul nationalei de fotbal feminin din Rwanda, cere azil politic in Romania.

Jucatoarea care se pregateste cu echipa CFR Timisoara a fugit din Rwanda in urma cu un an, lasandu-si in urma fratii si amintirile pline de cruzime. A fost ajutata de ONU si a ajuns in Belgia, iar dupa un scurt periplu in Bulgaria a venit in Romania.

Aflata de aproape jumatate de an in tara noastra, Nziyonsenga a cerut azil politic si a sensibilizat autoritatile cu pvoestea de viata pe care o traieste.

"Mama si sora mea au cazut victime ale genocidului din 1994. Rebelii din tribul Hutu le-au impuscat in fata mea! Nu ma intrebati cum am scapat, pentru mine e ca un miracol. Probabil m-au lasat in viata pentru ca eram inca un copil", a spus fotbalista in varsta de 27 de ani pentru editia tiparita a cotidianului Pro Sport.

Dupa venirea in Romania, Nziyonsenga a locuit in adapostul de refugiati, pe care l-a parasit recent pentru un camin studentesc. Ea primeste zilnic o alocatie de 3 lei si 20 de bani din statul roman, insa mai multe colege ii ofera hrana.

"Daca m-as intoarce in tara mea, nu voi putea supravietui. Ori ma vor omori, ori ma vor condamna la inchisoare pe viata. Daca nu esti condamnat, au ei grija sa dispari fara nicio urma, asa procedeaza ei. Le-am spus autoritatilor din Romania ca prefer sa fiu tinuta aici in inchisoare decat sa fiu trimisa acasa. Momentan, eu sunt singura din familie care a ajuns in Europa. Am vorbit cu fratii mei acum cateva luni, dar ei nu vor sa mai discute cu mine. Mi-au trimis sms-uri cu fraze care contineau cuvinte in mai multe limbi. Le e frica, pentru ca toate telefoanele sunt ascultate acolo", spune Francine.

Razboiul civil din Rwanda, inceput in 1990, intre tribul Tutsi (minoritar) si Hutu (populatia majoritara, care preluase puterea in urma rascoalei din 1959-1962), a culminat in 1994, cand aproximativ un milion de oameni au murit.

C.S.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Francine Nziyonsenga Rwanda, #azil politic Romania , #stiri fotbal