Un fost mare fotbalist roman, audiat intr-un dosar de camatarie - surse

Vineri, 17 Martie 2017, ora 10:10
5293 citiri
Un fost mare fotbalist roman, audiat intr-un dosar de camatarie - surse
Foto: Fanatik

Fostul fotbalist Ioan Timofte ar urma sa fie audiat ca martor, in urma descinderilor efectuate, vineri, de politistii timisoreni de la brigada de combatere a criminalitatii organizate si procurorii DIICOT Timisoara la mai multi suspecti de camatarie.

"Din informatiile pe care le detinem pana in acest moment, Ioan Timofte ar urma sa fie audiat, dar nu ca suspect, ci in calitate de martor, in acest dosar al camatarilor", au precizat surse judiciare pentru Agerpres.

Procurorii DIICOT efectueaza vineri 18 perchezitii, dintre care 12 la Timisoara si 6 la Suceava, in cadrul unei actiuni de destructurare a unei grupari de camatari, prejudiciul in acest caz ridicandu-se la aproximativ 3,5 milioane euro.

Potrivit unor surse judiciare, in acest dosar se efectueaza cercetari fata de 17 suspecti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, camata, evaziune fiscala si spalare de bani.

De asemenea, 30 de persoane au fost victimele acestei grupari de camatari.

Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2010 - 2017, s-a constituit o grupare de mari dimensiuni, care a actionat coordonat pe raza municipiilor Timisoara si Suceava, avand ca scop desfasurarea de activitati infractionale constand in acordarea de imprumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate "ad validitatem", in continutul carora erau disimulate si dobanzile aferente sumelor imprumutate.

Contractele de imprumut erau perfectate cu obligatia persoanelor imprumutate de a oferi garantii imobiliare solide. In cazul in care persoanele imprumutate nu rambursau la termen debitul contractat, se demara procedura executarii silite, in regim de urgenta.

Sumele de bani imprumutate si dobanda perceputa erau preluate, atat cash, cat si prin virament bancar, direct de catre camatari sau prin intermediul persoanelor din anturajul acestora. Liderii gruparii foloseau diferiti membri ai familiei si alti apropiati, ca interpusi la incheierea contractelor de imprumut, sau ii imputerniceau ulterior pe acestia pentru a initia procedura executarii silite impotriva victimelor.

In niciunul dintre cazuri, camatarii nu acceptau niciun fel de compromis in rezolvarea situatiei, in sensul ca nu permiteau victimelor sa isi valorifice singure imobilele la pretul real al pietei, pentru a-si putea achita debitele, refuzand categoric sa ridice ipotecile instituite pe numele acestora.

Scopul gruparii era de la bun inceput deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care acestia garantau imprumuturile contractate, prin instituirea de dobanzi mari, la termene de scadenta foarte scurte, lucru care facea ca victimele sa fie in imposibilitatea de a plati dobanzile percepute de camatari.

In aceste conditii, majoritatea persoanelor care s-au imprumutat cu camata si au garantat aceste sume de bani cu proprietatile pe care le detineau au ajuns sa fie deposedate de bunurile proprii. Ulterior deposedarii de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiti sa locuiasca in propria lor casa ca si chiriasi ai membrilor gruparii, achitand lunar sume cuprinse intre 200 si 300 euro, in multe cazuri victimele ajungand sa achite in total peste 15.000 euro camatarilor, doar cu titlu de chirie.

Cu banii obtinuti din camatarie, membrii gruparii achizitionau bunuri mobile si imobile, inregistrate pe numele lor sau al persoanelor din anturajul lor sau din familie.

Ion Timofte (49 de ani) a jucat in cariera sa la Mineru Anina, CSM Resita, Politehnica Timisoara, FC Porto si Boavista.

In nationala Romaniei a strans 10 selectii si a marcat un gol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Timofte audiat dosar camatarie , #stiri fotbal