Soc si groaza, jandarmii "opereaza"

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 26 Martie 2012, ora 13:52
3746 citiri
Soc si groaza, jandarmii "opereaza"
Foto: gandul.info

Sambata dupa-amiaza, un alt miting al suporterilor a fost reprimat de contingentul de jandarmi aflat la fata locului. Ca de fiecare data, manifestantii care avut "bafta" de a intra pe mana "oamenilor legii" au iesit destul de sifonati din celebrele dube, ba chiar s-au ales si cu niste amenzi de toata frumusetea.

Veniti care cu autocarele, care cu trenul sau cu masina personala, cateva sute de suporteri ai Universitatii Craiova au luat cu "asalt" piata din fata sediului guvernului pentru a protesta fata de situatia in care se afla echipa lor, dar si fata de conducerea fotbalului romanesc. Numarul protestatarilor a fost sporit de fanii echipelor din Bucuresti, Steaua, Dinamo si Rapid, ajungandu-se la o estimare de cam o mie de participanti. Jandarmeria sustine ca au fost 300 de toti, dar ne-am obisnuit cu asemenea cifre de la actiunile de la Universitate.

Asociatia Peluza Sud Craiova avea autorizatie de protest in Piata Victoriei pentru intervalul orar 16.00 - 18.00. Dupa primul sfert de ora de scandari, o fumigena, in genul celor folosite pe stadioane a fost aprinsa. Nervi, discutii, in special din partea reprezentantilor fortelor de ordine. Dupa un alt sfert de ora, o alta torta a fost aprinsa, un nou motiv de nervi.

Apoi, din senin si suspect de repede dupa scandarile Cand ne loviti, dati la-ntamplare, ca pumnii vostri minte nu are, a inceput interventia jandarmilor. Oficial, aceasta a fost declansata de un grup de protestatari care consuma bauturi alcoolice si care a reactionat violent la atentionarile celor responsabili. Cei prezenti la fata locului, si exista in acest caz destul de multe marturii, spun ca suporterii protestatari au reactionat, aruncand cu sticle si pietre, dupa ce au fost atacati cu gaze lacrimogene.

Ce a urmat este filmul cunoscut al abuzurilor cu care, din pacate, ne-am obisnuit si la care reactionam, in cel mai bun caz, cu o intoarcere de cap sau, de cele mai multe, cu un satisfacut Bine le face, dom'ne!

Din intreg acest film, se desprinde un episod care, intr-o tara cu un minim de spirit civic, ar fi fost taxat imediat. In timpul dispersarii grupului de protestatari, un jandarm, in "carapace", insa cu tigara in coltul gurii, se infige cu mana in parul unui suporter. Imediat, aceasta pereche nefireasca este inconjurata de alti 5-6 baieti cu cagule, toti incercand din rasputeri, cu lovituri discrete de baston, pumn si picior, sa imobilizeze elementul perturbator. Dupa vreo cinci minute, fanul agresiv este scos catre scarile muzeului Antipa, insa cu acelasi jandarm avand mana infipta in parul sau.

Pustiul, care se afla dupa aceea ca are 17 ani si este baiatul fostului vicepresedinte al Universitatii Craiova, Vicentiu Neagoe, este usor tumefiat la fata, are ambele buze sparte si hainele rupte. Tatal sau il insoteste la duba. Mitingul s-a terminat, nimeni nu ii mai contesta pe Sandu sau Dragomir iar ultimii "huligani" sunt vanati pe strazile adiacente.

Mai sfidatoare decat actiunea propriu-zisa a dispozitivului de jandarmi este atitudinea reprezentantilor institutiei de dupa. Intreaga responsabilitate este aruncata in sanul "turbulentilor si betivilor". Intrebarile cu adevarat importante - cine a decis folosirea gazului lacrimogen intr-un loc public, afectand serios bucurestenii care mergeau in parcul din apropiere sau la muzeu? cine a decis vanarea protestatarilor pe strazi, ceea ce a condus la agresarea oamenilor obisnuiti, aflati intamplator in calea jandarmilor? cine a decis interventia in forta in conditiile in care protestul era filmat si filat, iar fanii agresivi puteau fi sanctionati dupa? de ce nu pot jandarmii sa imobilizeze fara a-si loci fara mila victimele? - au ramas fara raspuns si asa vor fi si pe viitor.

Fara indoiala ca suporterii, huliganii pentru snobi, au partea lor de vina, mai ales luand in considerare experientele din trecut. Asta insa nu scuteste de responsabilitate grupul fortelor de ordine, care actioneaza agresiv si represiv la adapostul cagulelor si a lipsei oricarui element de identificare, si, mai ales, pe sefii acestui grup.

Mostra de "operare":

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest fani craiova bucuresti, #miting bucuresti sambata, #actiune jandarmi miting bucuresti , #suporteri