Paradoxul "tricolor": La pretentii suntem Brazilia, la responsabilitate Feroe

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 22:49
4674 citiri
Paradoxul "tricolor": La pretentii suntem Brazilia, la responsabilitate Feroe

Calificarea echipei nationale la Campionatul European din 2016 a scos in evidenta poate mai mult ca niciodata paradoxul "tricolor". Jucatorii si conducerea fotbalului romanesc deopotriva incearca sa scape de orice urma de responsabilitate, insa in acelasi timp lupta pentru maximizarea beneficiilor.

Criticati, pe buna dreptate, ca s-au calificat in genunchi la turneul final din Franta dintr-o grupa din care numai cine n-a vrut n-a mers la Euro, componentii nationalei au avut aproape acelasi discurs. I-ati auzit, probabil, declarand la multele interviuri ca aceasta calificare este o mare realizare a fotbalului romanesc, aducand argumentul valorii. Sau, mai bine spus, pe cel al lipsei de valoare.

Cu alte cuvinte, Romania nu este nici pe departe o reprezentativa atat de puternica pe cat o ved presa si, de ce nu, chiar FIFA, ba dimpotriva, este chiar o echipa modesta care a reusit sa-si depaseasca nivelul si sa se califice dintr-o grupa complicata.

Adica suntem un fel de Feroe din Estul Europei si ar trebui sa nu mai comentam atat de mult jocurile cu jumatate de ocazie la poarta adversa.

Discursul acesta, adoptat din mers si de presedintele FRF, Razvan Burleanu, ar putea fi unul corect, macar pana la un punct.

Sa admitem, asadar, ca nu avem jucatori foarte buni, desi, personal, as acuza mai mult gafele majore de selectie, si ca suntem la nivelul Insulelor Feroe. Sau al Gibraltarului.

N-ar trebui cumva ca aceasta comparatie sa fie extinsa in toate planurile?

Pentru calificarea la Euro 2016, componentii nationalei noastre vor incasa prime care merg pana la 300 de mii de euro de jucator, dupa cum s-a relatat in presa sportiva in ultimele saptamani. O suma pe care majoritatea romanilor n-o ating nici dupa o viata de munca. Dar oare ce bonus ar fi primit jucatorii din Feroe? Sau conducatorii Federatiei de acolo, daca ne gandim ca Razvan Burleanu "lucreaza" la prime pentru aparatul administrativ.

Mergand mai departe, ar trebui sa ne intrebam si cam cati bani primeste Federatia din Feroe din partea sponsorilor. Sau poate cat platesc televiziunile pentru drepturile TV ale campionatului local. Daca suntem la nivelul lor, natural ar fi sa ne descurcam cu aceeasi bani.

Iar comparatiile acestea pot merge chiar pana la pretul biletelor pe care FRF il stabileste la meciurile nationalei, reusind sa iasa pe plus de fiecare data.

Pleiada de reactii pe alocuri chiar agresive ale "tricolorilor" de dupa obtinerea biletelor pentru Franta nu arata decat ca acestia sunt incapabili sa isi asume responsabilitatea orizontului de asteptare pe care chiar ei l-au creat in ultimii ani.

Daca nu aveam jucatori in Premier League, in Bundesliga sau in Serie A, daca nu aveam un campionat intern in care exista salarii si de 20-30 de mii de euro pe luna, daca nu ne aflam in Top 15 FIFA, plus multi alti daca, as fi putut accepta discursul jucatorilor nationalei.

Realitatea insa ii contrazice. Romania nu e si nici nu ar trebui sa fie o echipa slaba. Sigur ca intotdeauna e loc de mai bine, pana si in fotbalul spaniol mai este inca mult loc pentru progres.

Insa la conditiile existente in momentul de fata in fotbalul romanesc, la aria de selectie, la nivelul campionatului si la ce mai vor "tricolorii", Romania trebuia sa se califice la Euro 2016. Si nu tremurand pana in ultimul meci, ci fara emotii, de pe primul loc.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#nationala Romania Euro 2016, #nivel fotbal romanesc, #Romania calificare Euro 2016 , #tricolori