Şase procente dintre fotbaliştii care joacă la nivel profesionist suferă de daltonism

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 17:30
1246 citiri
Şase procente dintre fotbaliştii care joacă la nivel profesionist suferă de daltonism
Liverpool - Rangers. Foto: Facebook / UEFA Champions League

Un studiu realizat în cadrul proiectului TACBIS (Tackling Colour Blindness in Sport – Învingem Daltonismul în Sport), în care au fost testaţi jucătorii de la cluburi şi echipe naţionale din mai multe ţări, a arătat că, în medie, 1,5 fotbalişti dintr-un lot de 25 suferă de daltonism sau alte tulburări ale percepţiei culorilor, anunţă frf.ro.

Înainte de Cupa Mondială din Qatar, TACBIS a făcut public un studiu care a analizat prevalenţa tulburărilor ale percepţiei culorilor în lumea fotbalului. În timpul proiectului, fotbaişti profesionişti care evoluează la nivel U18 sau mai sus pentru echipele de club şi naţionale (în Portugalia, Danemarca şi Marea Britanie) au fost testaţi.

Având în vedere aceste rezultate, este de aşteptat ca aproape 50 dintre fotbaliştii care evoluează la Cupa Mondială să sufere de daltonism. Numele unuia dintre ei este deja cunoscut: Thomas Delaney, din echipa Danemarcei.

„Multă vreme am fost hotărâţi să aflăm prevalenţa daltonismului la fotbaliştii profesionişti, pentru a ne asigura că industria fotbalistică ia în serios nevoile lor. Acest fapt va veni şi în beneficiul a milioane de fani care suferă la rândul lor de daltonism”, a spus Kathryn Albany-Ward, directorul executiv al Colour Blind Awareness.

Partenerii din proiectul TACBIS au participat şi la o conferinţă în Budapesta, cu titlul „Prevalenţa daltonismului la jucători şi implicaţiile pentru sportul de elită”; astfel, rezultatele studiului au fost discutate în amănunt şi au fost abordate şi implicaţiile pe care ele le au pentru rugby şi alte sporturi.

Federaţia Română de Fotbal este, din anul 2020, partener în proiectul TACBIS, alături de Reţeaua Europeană pentru Dezvoltarea Fotbalului (EFDN), federaţiile naţionale de fotbal din Portugalia şi Islanda, Universitatea Oxford Brookes şi clubul de fotbal danez Randers FC. Scopul proiectului este conştientizarea problematicii daltonismului şi a consecinţelor acestuia asupra fotbalului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum s-au descurcat româncele în prima zi a Mondialului de atletism
Cum s-au descurcat româncele în prima zi a Mondialului de atletism
Atleta Daniela Stanciu s-a clasat, vineri, pe locul 10 în finală la săritura în înălţime, la Campionatul Mondial de sală, de la Glasgow. La 400 metri, Andrea Miklos a ratat finala probei....
Prunea, despre greșeala care trimis România acasă, de la CM 1994: "Așa a vrut Dumnezeu"
Prunea, despre greșeala care trimis România acasă, de la CM 1994: "Așa a vrut Dumnezeu"
Florin Prunea a declarat, miercuri seara, la lansarea filmului "Hai, România - Povestea Generaţiei de Aur", că el este cel care a comis greşeala din meciul România - Suedia, din sferturile CM...
#fotbalisti, #daltonism ochelari, #Campionatul Mondial , #stiri FRF