Românul Vadim Ghirdă, parte din echipa laureată cu Premiul Pulitzer pentru fotografie. Imaginile cu care a impresionat o lume întreagă

Marti, 09 Mai 2023, ora 12:26
5943 citiri
Românul Vadim Ghirdă, parte din echipa laureată cu Premiul Pulitzer pentru fotografie. Imaginile cu care a impresionat o lume întreagă
Fotograful român Vadim Ghirda a adus un premiu Pulitzer pentru Associated Press FOTO culturaduba.ro

Associated Press a primit premiul Pulitzer pentru fotografie de ”Breaking news”, recunoscând astfel valoarea a 15 imagini care au redat în timp real bilanțul uman devastator al războiului din Ucraina.

Printre fotografii corespondenți ai Associated Press care au contribuit considerabil la obținerea acestui premiu este românul Vadim Ghirdă.

Vadim Ghirdă este unul dintre cei mai apreciați fotografi din presă la nivel internațional, activând în breaslă de peste 30 de ani pentru Associated Press. Fotojurnalistul român s-a aflat în Ucraina înainte să înceapă invazia rusească.

Fotografiile sale fac înconjurul lumii și sunt preluate de cele mai importante publicații și televiziuni, precum The New York Times, CNN, ABC sau Al Jazeera.

O mamă și copilul său văzuți prin geamul aburind al unui autobuz a devenit una dintre cele mai puternice imagini ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Fotografia realizată de Vadim Ghirdă a deschis prima pagină a site-ului CNN și a fost preluată prin agenția Associated Press de majoritatea publicațiilor internaționale.

Fotografie realizată de Vadim Ghirdă aleasă pentru articolul de deschidere a site-ului CNN imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina

Vadim Ghirdă s-a alăturat AP în 1990, la vârsta de 18 ani, când comunismul se prăbușise în Europa Centrală și de Est. Ghirdă a început prin a acoperi frământările sociale și politice complexe generate de tranziția de la regimul totalitar la democrație: tulburările civile, revoltele minerilor, corupția pe scară largă la nivel înalt, declararea independenței Moldovei față de Uniunea Sovietică și războiul de secesiune în regiunea transnistreană, protestele din Ucraina înainte de răsturnarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov, toate la începutul anilor '90.

La sfârșitul anilor '90, el a acoperit destrămarea Iugoslaviei, bombardamentul NATO din 1999 asupra Serbiei, conflictul din Bosnia, protestele anti-Milosevici de la Belgrad, criza din Kosovo și războiul din Macedonia. Ghirdă a acoperit conflictele din Orientul Mijlociu între 2001 și 2005 în Israel și Irak. Recent, el a documentat fotografic preluarea Crimeei de către Rusia și conflictul din estul Ucrainei, dar și campania de bombardare condusă de SUA împotriva grupării Stat Islamic în orașul sirian Kobani, potrivit educatieprivata.ro

Lucrările care au adus premiul Pulitzer Associated Press sunt semnate de Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Vadim Ghirdă, Rodrigo Abd, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Bernat Armangue.

Imagini cu atacul de la Moscova, filmate de atacatori, au fost difuzate de agenția de ştiri afiliată ISIS - VIDEO
Imagini cu atacul de la Moscova, filmate de atacatori, au fost difuzate de agenția de ştiri afiliată ISIS - VIDEO
Agenţia de ştiri afiliată ISIS Amaq a publicat fotografia celor patru atacatori și o filmare explicită care pretinde că înfăţişează atacul de la vineri de la o sală de concerte din...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#fotografie, #fotograf, #premiu, #Pulitzer , #stiri media