Compania românească cu care se asociază OMV Petrom pentru o investiție „verde” de 400 de milioane de euro

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 10:00
5046 citiri
Compania românească cu care se asociază OMV Petrom pentru o investiție „verde” de 400 de milioane de euro
OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice FOTO Pixabay

OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de aproximativ 450 MW, investiţiile necesare depăşind 400 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei petroliere, transmis luni.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Işalniţa, Tismana, Roşia şi Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic naţional începând din anul 2024.

OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte în decembrie 2021, la finalul unei proceduri de selecţie organizate de CE Oltenia. Din valoarea totală a investiţiilor, circa 70% sunt finanţate prin Fondul de Modernizare.

"Ne-am propus ca, până în 2030, să punem în funcţiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv şi împreună contribuim la tranziţia energetică a României. Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel naţional de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW", a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

La rândul său, Daniel Burlan, preşedinte al Directoratului CE Oltenia, a menţionat că cele toate patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important în ceea ce priveşte contribuţia la tranziţia energetică a României.

"CE Oltenia - cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, trebuie să îşi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinţe şi cerinţe care vizează decarbonarea sistemului energetic şi diversificarea mixului energetic al României prin înlocuirea unităţilor pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz şi proiecte de energie regenerabilă, în vederea menţinerii în siguranţă a sistemului energetic Naţional (SEN). Implementarea în parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important pentru societate, atât în ceea ce priveşte contribuţia la tranziţia energetică a României, cât şi pentru implementarea măsurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană", a precizat Daniel Burlan.

Potrivit sursei citate, proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entităţi juridice separate, într-o structură de participaţie de 50% - 50%, iar intenţia este ca energia electrică produsă să fie vândută de către aceste entităţi spre cei doi parteneri, în proporţie egală.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie integrată din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep, în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone, anual, şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, compania este prezentă în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 de benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

Acţiunile OMV Petrom sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% dintre acţiunile OMV Petrom.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% dintre acţiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deţinute de către persoane fizice şi juridice.

Complexul Energetic Oltenia este un producător de energie pe bază de cărbune, ce dispune de nouă grupuri energetice cu o capacitate instalată de 2.595 MW. CE Oltenia oferă energie de bază în sistemul energetic naţional, acoperind o cotă de maximum 30% din producţia de energie din Sistemul Energetic Naţional (SEN). Principalii acţionari sunt Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5%). Compania are peste 11.000 de angajaţi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fotovoltaic, #parc, #OMV Petrom, #Complexul Energetic Oltenia , #stiri economice