Guvernul francez condus de către premierul Michel Barnier a căzut, miercuri, 4 decembrie, după o moţiune de cenzură depusă de stânga și adoptată cu 331 de voturi la 289, relatează Le Figaro.
Michel Barnier a devenit primul șef de guvern care a picat în urma unei moțiuni de cenzură de la Georges Pompidou în 1962 și primul ministru cu cel mai scurt mandat din cea de-a cincea Republică.
Valérie Pécresse, președinta regiunii Île-de-France, a deplâns pe X o „zi tristă pentru Franța”. „Michel Barnier încercase să readucă țara pe drumul cel bun. El își fixase obiectivul de a ne pune în ordine finanțele și frontierele. Astăzi, extrema dreaptă, într-o alianță nefirească cu stânga, face politica a ceea ce e mai rău pentru țară și pentru compatrioții noștri!”, a scris ea.
Voilà la réalité.
Elle reste là. pic.twitter.com/mX0G75joY9
— Michel Barnier (@MichelBarnier) December 4, 2024
„Nu exista altă soluție", și-a justificat Marine Le Pen votul de neîncredere în guvern prin dorința de a-i ”proteja pe francezi”.
Intervenind miercuri seară pe TF1, în urma votului de neîncredere în guvernul Barnier, Marine Le Pen a declarat că a „făcut alegerea de a-i proteja pe francezi”. „Nu există altă soluție decât aceasta”, a spus ea, chiar dacă decizia nu a fost luată «din toată inima». „Michel Barnier nu a ascultat opoziția atunci când și-a întocmit bugetul”.
„Dragostea imensă pe care o am pentru Franța a făcut întotdeauna totul ușor și onorabil pentru mine”, a adăugat liderul deputaților Adunării Naționale (RN), care «a găsit ușor și onorabil să îi apere pe francezi, chiar cu prețul de a fi obligat să îmi adaug voturile cu Franța Nesupusă (de stânga extremă n.r).».
În timp ce Emmanuel Macron va trebui să aleagă un nou prim-ministru, Marine Le Pen intenționează să îl „lase” pe succesorul lui Michel Barnier să „lucreze” la un nou buget.
Premierul a trebuit să își prezinte demisia șefului statului, în conformitate cu Constituția. Emmanuel Macron a sosit la Paris exact la timp pentru a-l primi pe Michel Barnier la Palatul Élysée. Președintele intenționează să numească un succesor al lui Matignon „rapid”, potrivit cotidianului francez.
Numele ministrului Forțelor armate Sébastien Lecornu, al deputatului LR Xavier Bertrand și al președintelui MoDem François Bayrou sunt din nou vehiculate, ca și în această vară, pentru Matignon.
Fisurile ar putea să se adâncească în privința strategiilor post-cenzură. Republicanii amenință deja să iasă din acordul de sprijinire al unui guvern. Liderul lor Laurent Wauquiez subliniază că angajamentul partidului său față de guvernul de coaliție din septembrie „a fost valabil doar pentru Michel Barnier”. La rândul său, liderul deputaților macroniști Gabriel Attal propune un acord „fără cenzură” din partea republicanilor și stângii.
In iurope totul e bineeeeeeeeee Vezi tot