Un profesor de la Stanford anunță victoria Ucrainei: Cum va fi învinsă o putere nucleară

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 04:00
13617 citiri
Un profesor de la Stanford anunță victoria Ucrainei: Cum va fi învinsă o putere nucleară
Francis Fukuyama susține că Ucraina va câștiga războiul contra Rusiei FOTO: NV

Deși războiul lui Putin a trecut de borna celor 15 luni, iar deznodământul conflictului rămâne imprevizibil, totuși un politolog american cunoscut, profesorul Francis Fukuyama de la Universitatea Stanford susține că ”victoria Ucrainei va fi una mai mult parțială” contra Rusiei. Kievul ”nu poate învinge o putere nucleară, așa cum aliații au triumfat în fața Germaniei, în cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei va fi diferită de înfrângerea totală provocată de aliați asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus Fukuyama, într-un interviu pentru New Voice of Ukraine.

Când a fost întrebat cum vede victoria Ucrainei împotriva Rusiei și ce trebuie făcut pentru ca aceasta să fie o victorie reală, profesorul Francis Fukuyama a dat un răspuns tranșant.

Întorsătură dramatică a războiului Rusiei: Putin în fața unui pariu cu mize mari

„Cred că chiar și pentru cel mai patriot ucrainean, o astfel de victorie precum cea pe care aliații au câștigat-o asupra Germaniei și Japoniei (în cel de-Al doilea Război Mondial -n.a.) este în afara cărților de joc”, a răspuns filozoful american.

„Un astfel de scenariu presupune ca o țară să fie bombardată, deposedată și în cele din urmă ocupată de trupe străine.” Dar „nimeni nu va lua cu asalt Moscova și nu va ocupa Moscova”.

„Deci, Ucraina nu va obține o înfrângere a Rusiei în acest sens”, a adăugat Fukuyama. „Cred că într-o lume în care există arme nucleare, nu poți învinge o putere nucleară așa cum ai învins Germania, în 1945.”

O țară din estul Europei se teme de agresiunea Rusiei. Ce arme cumpără de colosala sumă de 34 de miliarde de dolari VIDEO

El consideră că „victoria ar trebui să fie mult mai parțială”, afirmând că speră că va include expulzarea Rusiei din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina după 2014.

„Probabil aceasta este amploarea victoriei la care putem spera în mod rezonabil”, a concluzionat Fukuyama.

„Dacă se va întâmpla, va fi în continuare foarte important, pentru că Putin și-a construit toată legitimitatea pe acapararea teritoriilor din Ucraina. Cred că va fi o dezvoltare foarte bună pentru democrație și o dezvoltare proastă pentru el.”

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, 1 iunie 2023, că ”toți aliații NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membră a alianței. Toți aliații sunt de acord că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO”. Declarația a fost făcută înaintea summit-ului miniștrilor de Externe al NATO de la Oslo, din Norvegia.

Eveniment Quarterly Report

Măcelul suferit de armata rusă de care este responsabil direct generalul Gherasimov. ”A părăsit pur și simplu prima linie”
Măcelul suferit de armata rusă de care este responsabil direct generalul Gherasimov. ”A părăsit pur și simplu prima linie”
Operațiunea eșuată a Armatei Ruse de a asalt localitatea Ugledar, în regiunea Donețk la începutul lunii februarie a acestui an, în care rușii au pierdut mai mult de 30 de unități de...
Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"
Discursul rudimentar al ministrului rus de Externe, după ce a evitat să-l asculte pe Zelenski la ONU. Occidentul, "un imperiu al minciunii"
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat occidentul că "luptă direct" împotriva Rusiei în Ucraina. "Puteţi să-i spuneţi cum vreţi, dar ei se luptă cu noi, se luptă direct cu...
#francis fukuyama, #profesor stanford, #Ucraina razboi, #Rusia razboi, #Rusia Ucraina, #victorie ucraina, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina