Care a fost clubul preferat al dictatorului Franco? FC Barcelona şi Real Madrid dezgroapă istoria și se acuză reciproc

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 11:44
2277 citiri
Care a fost clubul preferat al dictatorului Franco? FC Barcelona şi Real Madrid dezgroapă istoria și se acuză reciproc
Francisco Franco, dictator şi şef de stat spaniol între 1936 şi 1975

Clubul Real Madrid a postat pe Twitter un filmuleţ de patru minute care arată, potrivit acestuia, legăturile grupării FC Barcelona cu regimul lui Francisco Franco, dictator şi şef de stat spaniol între 1936 şi 1975.

Acest filmuleţ este un răspuns la declaraţiile făcute de preşedintele Barça, Joan Laporta, privind cazul Negreira şi suspiciunile de corupţie în arbitraj. „Acest club, care se simte vătămat din punct de vedere sportiv, Real Madrid, este un club care a fost favorizat din punct de vedere istoric de deciziile arbitrale şi aşa este şi astăzi. Un club considerat al regimului", a spus Laporta.

Real Madrid începe filmuleţul prin a pune întrebarea: "Care a fost clubul regimului?" Înainte de a-şi enumera argumentele. „Camp Nou a fost inaugurat de ministrul general al lui Franco, José Solis Ruiz”, scrie instituţia merengue, pe baza videoclipului din acel moment, 24 septembrie 1957.

„Barça i-a oferit lui Franco insigna, l-a numit membru de onoare în 1965, l-a decorat de trei ori şi a fost clubul salvat de la faliment de trei ori prin deciziile sale. Barca a câştigat La Liga de opt ori şi Cupa de nouă ori sub Franco", continuă videoclipul, bazat pe fotografii care arată în special saluturile fasciste făcute de jucătorii FC Barcelona.

Iar clubul merengue se compară cu propria sa situaţie. „Real Madrid a avut nevoie de cincisprezece ani pentru a câştiga un campionat. Realul a fost distrus în timpul războiului civil, jucătorii au fost ucişi, reţinuţi sau forţaţi să plece în exil. În 1939, Real Madrid se afla într-o situaţie critică. Sediul social dispare într-un bombardament, trofeele sunt furate. Mai avem doar cinci jucători. Restul sunt exilaţi sau deţinuţi".

Documentul se încheie cu o declaraţie a lui Santiago Bernabeu, fostul preşedinte al clubului: „Când aud că Real Madrid a fost clubul regimului, îmi vine să-mi fac nevoile pe tatăl celui care spune asta". Şi cu această întrebare: „Care este clubul regimului?”

Eveniment Quarterly Report

Performanță mare realizată de Lewandowski. Doar doi fotbaliști au mai reușit asta în istorie
Performanță mare realizată de Lewandowski. Doar doi fotbaliști au mai reușit asta în istorie
Polonezul Robert Lewandowski, atacantul echipei FC Barcelona, a afirmat că "a trăit un moment frumos" la meciul cu Royal Antwerp din Liga Campionilor, disputat săptămâna aceasta, în cursul...
Scandal sexual la Real Madrid. Patru jucători, puşi sub acuzare
Scandal sexual la Real Madrid. Patru jucători, puşi sub acuzare
Echipa spaniolă Real Madrid fost lovită de un scandal sexual în care sunt implicaţi tineri de la centrul de juniori şi tineret, a anunţat joi cotidianul spaniol AS. „Patru tineri...
#Francisco Franco, #Real Madrid, #barcelona, #Spania , #Barcelona Real Madrid