Hollande, noul presedinte al Frantei: Voi fi presedintele tuturor!

Duminica, 06 Mai 2012, ora 23:59
11149 citiri
Hollande, noul presedinte al Frantei: Voi fi presedintele tuturor!

Francois Hollande este noul presedinte al Frantei, potrivit primelor exit-poll-uri. Astfel, el a castigat in fata lui Nicolas Sarkozy cu un scor de 51,9%, actualul lider al Frantei obtinand 48,1%.

Aproximativ 46 de milioane de cetateni au fost asteptati sa isi aleaga presedintele duminica. Prezenta la vot in acest scrutin a fost in jur de 81%.

Ziare.com v-a prezentat LIVE desfasurarea evenimentelor din Franta si discursul invingatorului:

- Sarbatoarea socialistilor continua in intreaga Franta.

- Francois Hollande, care ar putea fi investit in functia de presedinte al Frantei, la 14 sau 15 mai, va efectua o vizita in Germania, la 15 mai, relateaza postul n24.

- Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a facut o scurta vizita la Ambasada Frantei din Berlin, dupa victoria lui Francois Hollande, prilej cu care a declarat ca cele doua tari vor lucra impreuna la "un pact de crestere pentru Europa".

- Dupa incheierea discursului, Hollande a prezentat-o multimii pe sotia sa, cea care va fi Prima Doamna a Frantei. Pe fundal, o formatie de muzicieni a interpretat "La vie en rose".

- Hollande le-a multumit atat celor care l-au votat, cat si celor care l-ar fi vrut in continuare la carma tarii pe Sarkozy: "Voi fi presedintele tuturor!".

- Hollande i-a multumit lui Sarkozy si a spus ca merita intregul respect al francezilor.

- Hollande si-a inceput discursul.

- Potrivit le Figaro, scorul cu care Hollande a castigat scade, ajungand in prezent, la ora locala 20.29 (21.29, ora Romaniei), la 50,96%, de la 50,83%, cat avea la 20.08, ora locala.

- Nicolas Sarkozy si-a inceput discursul, el spunand sustinatorilor sai ca l-a sunat pe Francois Hollande sa il felicite si ii ureze "noroc", informeaza Reuters. "Imi asum intreaga responsabilitate pentru aceasta infrangere", a spus el, mentionand ca se pregateste sa devina "un francez printre francezi".

- Sarkozy devine astfel al 11-lea lider al zonei euro care pierde puterea de la inceputul crizei, in 2009, mentioneaza Reuters.

- Invins, Nicolas Sarkozy le-a cerut liderilor UMP prezenti la 'Elysee, conform Le Figaro: "Nu va divizati. Ramaneti uniti! Trebuie sa castigam batalia pentru legislative. Poate fi castigata. Scorul de astazi este onorabil. Nu voi mai conduce aceasta campanie".

- Hollande a castigat cu 51,9%. El este noul presedinte al Frantei. Sarkozy a obtinut 48,1%. Acestea sunt primele date furnizate de una dintre televiziunile franceze.

- S-au inchis urnele.

- AFP titreaza: Hollande, noul presedinte al Frantei

- In locul ales de Francois Hollande sa vorbeasca in caz de victorie, Piata Bastiliei, pregatirile sunt in toi. Trotuarul larg a fost inchis trecatorilor, locul fiind imprejmuit cu bariere metalice, in interior fiind plasate podiumuri. Politisti si jandarmi patruleaza pazind acest perimetru. Tot aici a sarbatorit victoria si Francois Mitterrand, in 1981.

- Si in Place de la Concorde, locul unde Sarkozy a anuntat ca va merge sa-si sarbatoreasca victoria, este agitatie, la fel ca si in Mutualite (foto), unde se fac de asemenea pregatiri pentru cazul in care presedintele va veni sa-si anunte infrangerea.

- Si presa elvetiana il da invingator pe Hollande cu o ora inainte de inchiderea urnelor

- Primele sondaje, difuzate de presa belgiana, deoarece cea franceza are interdictie de a le face publice pana la ora inchiderii urnelor, arata ca socialistul Francois Hollande ar obtine 53% din voturi, conform Le Soir. Conform mai multor sondaje realizate la iesirea de la urne, Hollande ar obtine intre 52,5% si 53%, in timp ce Nicolas Sarkozy - intre 47 si 47,5%.

- Prezenta la vot, despre care se banuieste ca este cea finala, este de 81,5%, arata un sondaj Ifop-Fiducial si de 81% conform Harris Interactive si Viadeo. In al doilea tur prezidential din 2007, aceasta era de 83,97%.

- Sarkozy si sustinatorii sai inca mai spera intr-o victorie.

- Rata de participare la vot era de 71,96%, la ora 17.00.

- In caz de victorie a lui Francois Hollande, relatia dintre Franta si Germania se va schimba imediat, a declarat Jean-Marc Ayrault, consilierul special al candidatului socialist la prezidentialele din Franta.

- Francois Hollande se afla deja intr-unul din restaurantele sale favorite, Central, unde ia masa si asteapta numararea voturilor. Indiferent de rezultat, acesta va tine un discurs in acesta tara.

- Potrivit numaratorii partiale efectuata in mai multe teritorii de peste mari, unde procesul de vot a inceput de sambata, Hollande ar castiga in Martinica, Guadalupe, Guayana si Saint Martin. La fel in Canada, dar si in Peru, Argentina, Columbia si Honduras. Sarkozy s-a situat mai bine in Mexic, Costa Rica, Chile si Brazilia.

Alegeri in Franta: Hollande va schimba relatia cu Germania

- Un octogenar a murit la scurt timp dupa ce a votat, conform Le Parisien. In ciuda interventiei rapide, barbatul in varsta de 86 de ani din Joux nu a mai putut fi reanimat. Alte doua persoane au fost spitalizate, fiind vorba de o femeie 59 de ani si de un barbat de 81 de ani.

- La ora locala 14.00 a votat premierul Francois Fillon, care a venit pe jos pana la sectia de vot din cel de-al VII-lea arondisment al Parisului, conform Le Figaro.

- Putin dupa pranz a votat Segolene Royal, fosta candidata la prezidentialele din 2007

- Fosta Prima Doamna a Frantei, Bernadette Chirac, a votat la primaria din Sarran (Correze), anunta Le Figaro. Ea a votat si pentru sotul ei, fostul presedinte Jacques Chirac, caruia starea de sanatate nu ii permite sa se deplaseze.

- La orele pranzului, 30% dintre alegatori deja se prezentasera la vot. In primul tur, la aceeasi ora se prezentasera 28,29% dintre alegatori, iar in 2007, rata de participare era de 34% la aceeasi ora.

- Putin dupa pranz, la ora locala 12.50, a votat si Dominique Strauss-Kahn, la scoala elementara Marcel-Lelong de Sarcelles (Val-d'Oise). A plecat insa fara a face declaratii.

- Nicolas Sarkozy, a votat dupa pranz, la sectia de votare de care apartine, respectiv la liceul Jean-de-la-Fontaine, in cel de-al XV-lea arondisment al Parisului. Alaturi de el a fost Carla Bruni, cuplul prezidential oprindu-se sa acorde autografe in strada.

Alegeri in Franta: Sarkozy si Hollande au votat: 30% participare pana la pranz

- Francois Hollande a votat la 10.30, ora locala, in fieful sau din Tulle, departamentul Correze. Intrebat cum se simte, Francois Hollande a replicat: "Ca intr-o duminica din al doilea tur".

- Jean-Luc Melenchon, care a obtinut in primul tur 11,11% din sufragii, a declarat dupa iesirea din cabina de vot, ca a votat pentru a "elimina". "Stiti care e regula? In primul tur, alegem. In al doilea tur, eliminam. Asa ca eu am eliminat", a declarat Melenchon, alegand sa-l sprijine pe Francois Hollande.

- Centristul Francois Bayrou, care in primul tur a adunat 9,13% din voturi, a votat la Pau, acesta afirmand, conform Le Parisien, ca a ales sa-l sprijine pe Francois Hollande.

- Inainte de deschiderea sectiilor de vot, mai multe centre au fost vanzalizate in Marseille.

Ce face Hollande daca iese invingator

Francois Hollande a decis ca, in cazul in care va castiga alegerile, sa sarbatoreasca la Piata Bastilia. In schimb, Sarkozy a ales Place de la Concorde, daca va fi reales, informeaza L'express.

Alegeri in Franta: Ce vor face Sarkozy si Hollande dupa anuntarea rezultatelor

Indiferent de rezultat, Hollande va da o declaratie duminica putin dupa ora 20:00 (21:00, ora Romaniei), in Piata Catedralei, la Tulle. Apoi, el va merge la Paris pentru a se intalni cu electoratul sau la Bastilia, daca va iesi invingator. Aceasta informatie nu a fost insa confirmata de echipa sa de campanie.

La randul sau, Nicolas Sarkozy va tine un discurs, indiferent care va fi rezultatul, iar daca va fi reales va merge in Place de la Concorde, a anuntat staff-ul sau de campanie. Daca va pierde, el le va vorbi simpatizantilor la Mutualite.

In cazul in care va castiga, Francois Hollande va fi primul presedinte socialist al Frantei, de la plecarea lui Francois Mitterand, in 1995.

Un scrutin pe muchie de cutit

Vineri seara, in ultima zi a campaniei electorale in Franta, Nicolas Sarkozy era cotat cu 48%, in timp ce Hollande cu 52% dintre voturile alegatorilor. Asta, desi distanta dintre cei doi era de zece procente in urma cu o saptamana, potrivit ultimului sondaj Ifop-Fiducial.

Astfel, Francois Hollande a pierdut trei procente in ultimele zile, iar Sarkozy a castigat trei procente in ultima saptamana si unul in ultimele 24 de ore.

Scrutinul a inceput inca de sambata in ambasadele si teritoriile de peste mari ale Frantei, incepand cu insulele Saint Pierre si Miquelon din Oceanul Atlantic de Nord.

In turul 1 al alegerilor prezidentiale, au votat peste 80% dintre francezi, iar 28,8% dintre acestia au votat cu Hollande, in timp ce 26% l-au ales pe Sarkozy, presedintele in exercitiu.

Un rezultat extrem de bun, neasteptat, l-a obtinut Marine Le Pen, din partea extremei drepte, 18,5%, in timp ce Jean-Luc Melenchon a obtinut 11,7% dintre sufragii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri Franta live, #vot presedinte Franta, #sondaje iesire vot Franta, #Nicolas Sarkozy Francois Hollande, #Hollande presedinte, #Sarkozy pierdut , #presedinte Franta