Francezii reactioneaza dur dupa ce au aflat ca americanii il spioneaza pe Hollande

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 12:35
2624 citiri
Francezii reactioneaza dur dupa ce au aflat ca americanii il spioneaza pe Hollande
Foto: Presedintia Frantei

Franta "nu va tolera" actiunile care ii ameninta securitatea, a reactionat, miercuri, presedintele francez Francois Hollande, dupa ce Wikileaks a dezvaluit ca SUA au spionat trei presedinti ai Hexagonului.

Intr-un comunicat al presedintiei franceze, citat de BBC, se arata ca SUA trebuie sa respecte promisiunea de a nu spiona liderii francezi.

Comunicatul a fost emis miercuri, dupa intrunirea Consiliului de Aparare. Textul arata ca au fost analizate faptele dezvaluite de Wikileaks si "este vorba despre fapte inacceptabile care au generat deja luari de pozitie intre SUA si Franta, in special la sfarsitul lui 2013, in momentul primelor dezvaluiri, si in timpul vizitei presedintelui Republicii in SUA in februarie 2014".

Noi dezvaluiri despre practicile NSA: A spionat ultimii trei presedinti ai Frantei

"Au fost luate angajamente de catre autoritatile americane. Acestea trebuie reamintite si respectate cu strictete", continua comunicatul.

"Franta, care si-a intarit dispozitivul de control si protectie, nu va tolera niciun act ce va pune in pericol securitatea si protectia intereselor sale", se mai arata in comunicat.

Ulterior, Ministerul francez de Externe l-a chemat pe ambasadorul SUA pentru lamuriri pe marginea dezvaluirilor Wikileaks.

Americanii il spioneaza pe presedintele Frantei? Reactii imediate de la Hollande si Casa Alba

Casa Alba a dat asigurari, marti seara, ca SUA nu intercepteaza comunicatiile presedintelui francez Francois Hollande si ca nu va face acest lucru.

"Nu vizam si nu vom viza comunicatiile presedintelui Hollande", a declarat Ned Price, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, fara a face alte referiri la operatiuni care s-ar fi putut desfasura in trecut.

"Colaboram strans cu Franta in toate subiectele de dimensiune internationala si francezii sunt parteneri indispensabili", a adaugat el.

SUA au refuzat initial sa comenteze sau sa dezminta informatiile potrivit carora i-ar fi spionat, intre 2006 si 2012, pe ultimii trei presedinti francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande.

Dupa difuzarea informatiilor intrate in posesia WikiLeaks de catre cotidianul Liberation si site-ul Mediapart, Hollande a decis sa convoace Consiliul de Aparare, miercuri dimineata.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
George Simion a anunțat duminică seara, 14 aprilie, la Realitatea Plus, că-l va suspenda pe prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea după ce s-a opus unei candidaturi a lui Cozmin Gușă la...
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
#Hollande spionat SUA, #Hollande reactie spionaj SUA , #presedinte Franta