Hollande insista pentru "un guvern al zonei euro". Sarkozy il compara cu Tsipras

Luni, 20 Iulie 2015, ora 20:19
4346 citiri
Hollande insista pentru "un guvern al zonei euro". Sarkozy il compara cu Tsipras
Foto: Facebook/Francois Hollande

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a reiterat ideea unui "guvern economic al zonei euro", subliniind ca actuala structura institutionala europeana este insuficienta, in ceea ce pare a fi o tentativa de a exclude Marea Britanie din procesul decizional european.

Intr-un articol de opinie publicat in Journal du Dimanche, Hollande a laudat activitatile lui Jacques Delors (care implineste 90 de ani), unul dintre artizanii Uniunii economice si monetare.

In articol, Hollande a reiterat ideea din 14 iulie, cea a crearii "unui guvern economic european", in contextul unor crize de genul celei din Grecia.

"Uniunea Europeana nu se poate reduce la reglementari, la mecanisme sau discipline. Trebuie sa convinga lumea ca este capabila sa mentina pacea; in prezent, este cea mai buna inventie pentru protejarea valorilor si principiilor care fondeaza cultura noastra comuna, modul nostru de viata si modelul nostru social", a afirmat Hollande.

Liderul socialist al Frantei a pledat pentru crearea unui "guvern economic european", cu "buget specific" si Parlament propriu, "pentru a asigura controlul democratic".

"Ar fi o avangarda a zonei euro formata din state care sa ia decizii", a subliniat Hollande, fara a oferi detalii.

"Actualele probleme europene nu sunt cauzate de esecul visului european, ci de revenirea la egoismele nationale... Ceea ce ne ameninta nu este excesul integrarii europene, ci insuficienta acesteia", a subliniat Hollande.

Propunerile lui Hollande par a fi o tentativa de excludere a Marii Britanii din procesul decizional european. "Fara a mentiona nominal Marea Britanie, Francois Hollande a cerut formarea unei avangarde care sa aplice reforme in sensul crearii unui guvern european, lasand in urma tarile care se opun aprofundarii integrarii europene", a comentat cotidianul britanic The Independent.

Premierul conservator al Marii Britanii, David Cameron, a promis reconfigurarea relatiei cu Uniunea Europeana, urmand sa organizeze pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta tarii la structurile comunitare.

Bloomberg: Nu Grecia ar trebui sa iasa din zona euro, ci Germania

Nicolas Sarkozy: Francois Hollande se aseamana foarte mult cu Alexis Tsipras

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, liderul partidului Republicanii, a constatat ca exista asemanari puternice intre comportamentul politic al presedintelui Francois Hollande si cel al premierului de extrema-stanga grec Alexis Tsipras, informeaza site-ul cotidianului L'Express.

In opinia lui Sarkozy, Hollande si Tsipras aplica acealeasi metode: "Amandoi mint pentru a cuceri puterea cu orice pret. Unul i-a mintit pe greci, celalalt i-a mintit pe francezi".

"Asemanarea dintre primul-ministru grec, liderul stangii radicale, si presedintele francez socialist nu sare in ochi, dar pentru Nicolas Sarkozy, este totusi evidenta", noteaza L'Express.

Criza din Grecia - Franta arata cu degetul: Merkel a fost mamoasa si protectoare cu Tsipras

Dupa cum releva Le Monde, Nicolas Sarkozy a folosit ultimele episoade din "foiletonul" grec pentru a se deda sportului sau preferat: "distrugerea celui care l-a invins in mai 2012".

In ultimele doua saptamani, fostul sef al statului francez si sustinatorii sai nu au incetat sa il acuze pe presedintele Hollande ca l-a primit "cu mare fast la Palatul Elysee" pe primul-ministru grec.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
George Simion a anunțat duminică seara, 14 aprilie, la Realitatea Plus, că-l va suspenda pe prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea după ce s-a opus unei candidaturi a lui Cozmin Gușă la...
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
#Francois Hollande Marea Britanie UE, #Francois Hollande comparat Tsipras, #francois hollande , #presedinte Franta