Presedintele Francois Hollande nu candideaza pentru un nou mandat. Decizie fara precedent, comenteaza presa

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 21:48
7566 citiri
Presedintele Francois Hollande nu candideaza pentru un nou mandat. Decizie fara precedent, comenteaza presa
Foto: Hepta.ro

Presedintele francez Francois Hollande a anuntat joi seara ca nu va candida pentru un nou mandat, relateaza The Associated Press si Le Figaro.

"Am decis sa nu candiez pentru inca un mandat", a declarat seful statului, intr-un interviu transmis in direct la televiziune de la Palatul Elysee.

Este o decizie fara precedent pentru un presedinte in exercitiu, comenteaza Le Figaro.

Hollande face acest anunt in contextul in care campania in vederea alegerilor primare ale stangii a fost lansata joi.

Speculatii cu privire la o eventuala candidatura a lui Hollande s-au intensificat saptamana aceasta, dupa ce premierul Manuel Valls nu a exclus sa candideze in aceste alegeri primre, privazute pe 22 si 29 ianuarie.

Sapte candidati si-au anuntat pana in prezent intrarea in cursa, si anume Arnaud Montebourg, Benoit Hamon, Marie-Noelle Lienemann, Francois de Rugy, Jean-Luc Bennahmias, Gerard Filoche si Pierre Larrouturou.

Hollande si-a motivat decizia afirmand ca vrea sa ofere Partidului Socialist (PS) o sansa sa obtina o victorie "impotriva conservatorismului si extremismului", potrivit AP.

El a spus ca este "lucid" in legatura cu sansele pe care le are de a obtine o sustinere larga in cadrul partidului, profund divizat pe tema politicilor sale.

"Astazi sunt constient de riscurile pe care o asemenea decizie le-ar avea daca nu se bucura de o sustinere larga", a spus seful statului, care se afla la un nivel istoric de nepopularitate.

Hollande, in varsta de 62 de ani, a trecut in revista cu sobrietate, in acest interviu, ceea ce considera ca sunt realizarile sale de cand se afla in functie, in 2012.

Premierul Manuel Valls este asteptat sa intre in cursa din alegerile primare.

Reactii la decizia lui Hollande

Francois Fillon, candidatul dreptei in alegerile prezidentiale din 2017, a apreciat ca Francois Hollande si-a "recunoscut cu luciditate esecul" care l-a determinat sa nu mai candideze in acest scrutin, relateaza AFP. "In aceasta seara, presedintele Republicii recunoaste, cu luciditate, ca esecul sau evident ii interzice sa mearga mai departe", scrie Fillon intr-un mesaj postat pe Twitter. "Acest mandat de cinci ani se incheie intr-un haos politic si o decadenta a puterii", apreciaza el.

Premierul Manuel Valls sustine ca decizia presedintelui Francois Hollande este "decizia unui om de stat", relateaza AFP.

"Este alegerea unui om de stat. Vreau sa-i transmit lui Francois Hollande emotia mea, respectul meu, fidelitatea mea si afectiunea mea", scrie seful Guvernului in acest comunicat transmis AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, convins că România nu poate fi luată prin suprindere de un atac: Sunt planuri deja coordonate şi reacţia nu trebuie să ne genereze temeri
Ciucă, convins că România nu poate fi luată prin suprindere de un atac: Sunt planuri deja coordonate şi reacţia nu trebuie să ne genereze temeri
Nicoale Ciucă a declarat duminică seara, 14 aprilie, că nu există posibilitatea ca România să fie luată prin surprindere de un eventual atac. Președintele Senatului a precizat că în...
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
George Simion a anunțat duminică seara, 14 aprilie, la Realitatea Plus, că-l va suspenda pe prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea după ce s-a opus unei candidaturi a lui Cozmin Gușă la...
#Francois Holland nu candideaza, #Hollande nou mandat presedinte Franta , #presedinte Franta