Uciderea lui Soleimani: Fostul presedinte francez Hollande spune ca Trump a pus lumea in pericol

Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 17:54
4865 citiri
Uciderea lui Soleimani: Fostul presedinte francez Hollande spune ca Trump a pus lumea in pericol
Foto: Arhiva Facebook/ Francois Hollande

Fostul presedinte francez Francois Hollande a apreciat marti ca presedintele american Donald Trump "a pus lumea in pericol" prin decizia lui "mai mult decat nefericita" de a-l elimina pe generalul iranian Qassem Soleimani intr-un raid american.

"Decizia pe care a luat-o Donald Trump este mai mult decat nefericita, ea este grava si, odata si odata trebuie sa spunem asta, nu putem fi solidari cu ceea ce s-a intamplat si ceea ce constituie o escaladare extrem de periculoasa", a afirmat Hollande in direct la postul de radio France Culture.

"Rolul Frantei este de asemenea cel de a aminti la un moment dat responsabilitatile. Cea a Iranului este evidenta, este una grea, dar trebuie sa le spunem si SUA ca nu se comit acte de asemenea proportii fara a lua in calcul consecintele", a adaugat Hollande, citat de AFP.

Fostul sef al statului francez s-a distantat astfel de succesorul sau Emmanuel Macron, care l-a asigurat duminica pe omologul sau american Donald Trump de "intreaga sa solidaritate cu aliatii".

"De cand este presedinte al SUA, Donald Trump a pus lumea in pericol", a denuntat Hollande. "Sigur ca Iranul a comis acte total periculoase, a creat o tensiune in regiune", insa "nu din cauza faptului ca noi consideram ca Iranul a comis acte grave in regiune trebuie sa ne situam la acelasi nivel si sa folosim mijloace comparabile", a spus fostul presedinte francez.

Iranul a promis "o riposta militara", o "razbunare dura", dupa uciderea, vineri, a generalului Soleimani, pe care o mare de oameni l-a omagiat luni la Teheran, cu o zi inainte de inhumarea lui.

Vezi si:

#Francois Hollande criza iran sua , #stiri Francois Hollande