Timmermans: CE urmareste cu mare ingrijorare discutiile privind o OUG pentru condamnatii de completurile de 5

Joi, 14 Martie 2019, ora 20:24
7618 citiri
Timmermans: CE urmareste cu mare ingrijorare discutiile privind o OUG pentru condamnatii de completurile de 5
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania, inclusiv discutiile privind o eventuala ordonanta de urgenta pentru persoanele condamnate definitiv de completurile de 5 judecatori ale ICCJ, transmite Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al CE.

Comisia a subliniat, la toate nivelurile si in toate ocaziile, ca Romania are nevoie urgenta de reforma in justitie, iar asta inseamna sa faca pasi inainte, nu inapoi, si sa se abtina de la luarea unor masuri care reduc progresul facut in ultimii ani, atrage atentia Timmermans, potrivit unui comunicat al CE.

Pentru a realiza acest lucru, cel mai bun punct de plecare ramane recomandarea stabilita de Comisia Europeana in raportul din noiembrie 2018 privind mecanismul de cooperare si verificare (MCV), sa inceteze modificarile din Justitie, iar procesul sa fie reluat pe baza unor consultari veritabile si a expertizei oferite de institutiile internationale, se mai arata in comunicat.

Comisia isi reafirma angajamentul de a aplica toate instrumentele de care dispune pentru a se asigura ca sunt respectate valorile europene comune in temeiul articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene, inclusiv a statului de drept, in toate statele membre, precizeaza Frans Timmermans in comunicat.

Declaratiile prim-vicepresedintelui CE vin ca raspuns la o intrebare pusa pe aceasta tema, in luna ianuarie, de europarlamentarul german Ska Keller, copresedinta grupului Verzilor din PE.

Ska Keller a transmis CE o scrisoare in care arata ca Guvernul roman intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta care va permite revizuirea sentintelor definitive pronuntate in cazurile de coruptie.

"Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat pe 7 noiembrie 2018 ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a incalcat competentele autoritatii legislative prin faptul ca nu a organizat o tragere la sorti a tuturor judecatorilor din completurile de 5. Decizia prevede ca se aplica doar de la data publicarii si doar cazurilor aflate in curs de judecata.

Potrivit declaratiilor facute de ministrul Justitiei si de premierul Romaniei, intentia este de a fi adoptata o ordonanta de urgenta pentru a permite infractorilor de rang inalt sa beneficieze retroactiv de decizia Curtii Constitutionale", se arata in scrisoarea transmisa de Ska Keller CE.

Ea a avertizat ca masura incalca statul de drept, pentru ca ar avea efecte retroactive, un lucru interzis, dar si pentru ca s-ar aplica doar ICCJ, singura instanta competenta sa judece dosarele demnitarilor.

In aceste conditii europarlamentarul german Ska Keller a intrebat Comisia Europeana ce masuri va lua pentru a apara statul de drept din Romania si daca intentioneaza sa activeze planul de actiune privind statul de drept pentru a evalua situatia din Romania.

Timmermans a mai avertizat Guvernul roman

In luna ianuarie, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila in care se arata ingrijorat de ordonanta anuntata de ministrul Justitiei Tudorel Toader, in baza careia cei care au fost condamnati definitiv din 2014 si pana acum de catre completuri de judecata declarate nelegal constituite sa poata face recurs in anulare.

Ulterior, Dancila a spus ca i-a transmis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca vrea sa dea ordonanta de urgenta pe completurile de 5 si ca aceasta ar fi un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie si gratiere.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Frans Timmermans stat drept Romania, #Frans Timmermans ordonanta completuri , #Comisia Europeana