Comisia Europeana ameninta Romania cu declansarea Articolului 7 (Document)

Luni, 13 Mai 2019, ora 07:56
14893 citiri
Comisia Europeana ameninta Romania cu declansarea Articolului 7 (Document)
Foto: Arhiva Facebook/ Frans Timmermans

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.

Scrisoarea este datata 10 mai, fiind adresata presedintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dancila, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

"In ultimele luni, Comisia Europeana a fost nevoita sa tot revina asupra evolutiei statului de drept in Romania. Comisia a subliniat de fiecare data ca se fac pasi inapoi in progresele inregistrate in ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar si recomandarile date pentru a le rezolva nu au fost luate in considerare.

De asemenea, nici recomandarile facute de Comisia de la Venetia sau GRECO nu au fost abordate. Din pacate, ultimele evolutii din Romania depasesc problemele existente privind statul de drept. In raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clara de urmat - oprirea acestui trend si revenirea Romaniei pe calea cea buna (...) insa aceasta a fost ignorata", se arata in scrisoarea semnata de Timmermans.

Independenta Justitiei

"In ce priveste independenta judiciara, raportul MCV din noiembrie 2018 a identificat probleme serioase. Apoi, ordonantele de urgenta ale Guvernului au amplificat aceste ingrijorari (...) cu efecte majore asupra independentei magistratilor.

In ceea ce priveste lupta eficienta impotriva criminalitatii, exista o tendinta clara de a contesta autoritatile, in special Inalta Carte de Casatie si Justitiei (ICCJ) si Directia Nationala Anticoruptie (DNA), care sunt esentiale pentru lupta impotriva coruptiei.

Aceasta tendinta indica o lipsa de cooperare intre institutiile statului, afectand eficienta si independenta sistemului judiciar. Aceasta lipsa de cooperare a fost, de asemenea, prezenta in proceduri controversate de numire, care au afectat increderea in sistem", potrivit sursei citate.

Timmermans mai subliniaza ca modificarile aduse Codurilor Penale ii salveaza pe infractori, in loc sa asigure aplicarea unor pedepse.

"Amendamentele adoptate de Parlamentul Romaniei, pe 24 aprilie 2019, la Codurile Penale, reprezinta, de asemenea, motive de ingrijorare. In ocazii anterioare, am facut cunoscute aceste ingrijorari ale Comisiei, insa in ciuda eforturilor, majoritatea au fost ignorate in amendamentele adoptate, precum:

- reducerea termenelor de prescriptie a pedepselor: acest amendament poate duce, in multe cazuri, la atingerea perioadei de prescriptie inainte chiar de judecata, ceea ce inseamna ca multe infractiuni pot ramane nepedepsite;

- reducerea pedepsei pentru anumite infractiuni comise din functie publica, precum abuzul in serviciu;

- schimbarea regulilor pentru infractiunile care implica mita;

Aceste prevederi risca sa creeze o situatie de impunitate de facto pentru infractiuni, inclusiv cele de coruptie, intrucat, asa cum subliniaza Comisia de la Venetia, Romania, la fel ca orice alt stat, se afla sub obligatia de a asigura un sistem penal eficient in lupta impotriva infractiunilor grave", conform documentului.

Prim-vicepresedintele CE ameninta Romania ca, daca modificarile aduse Codurilor Penale intra in vigoare, MCV va fi inlocuit cu un mecanism si mai dur.

"Daca imbunatatirile necesare nu sunt facute rapid sau daca alti pasi negativi sunt facuti, precum promulgarea ultimelor modificari la Codurile Penale, Comisia va declansa Rule of law Framework, fara intarziere. Acest proces - care precede dialogul necesar pentru a corecta ingrijorarile si a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE - va inlocui MCV.

Criteriile si recomandarile relevante din MCV vor fi examinate in cadrul Rule of law Framework. Romania, desigur, ramane obligata sa respecte angajamentele asumate in momentul aderarii, iar criteriile de referinta ale MCV raman deschise pana cand acestea sunt indeplinite pe deplin si in mod satisfacator", mai scrie Frans Timmermans.

"Obiectivul Comisiei ramane sa ajute autoritatile romane sa gaseasca solutii la problemele privind statul de drept care au aparut, dar si sa reia progresul in cadrul MCV, asa cum Romania s-a angajat sa o faca.

Aceasta este, in primul rand, in interesul romanilor, dar si in itneresul Uniunii ca intreg. Ca de obicei, Comisia este pregatita sa participe la un dialog constructiv cu autoritatile romane si sa colaboreze o Romanie mai puternica in Uniunea Europeana", conchide documentul.

Puteti consulta documentul integral -

Reamintim ca modificarile la Codurile Penale au fost adoptate pe 24 aprilie, insa au fost atacate la CCR de presedintele Klaus Iohannis si de PNL.

Citeste mai multe despre consecintele modificarilor legislative.

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#scrisoare CE stat drept Romania, #articolul 7 Romania , #Comisia Europeana