Ce nu a facut Frans Timmermans la Bucuresti si ce urmeaza pentru PSD

Joi, 14 Martie 2019, ora 09:27
27254 citiri
Ce nu a facut Frans Timmermans la Bucuresti si ce urmeaza pentru PSD
Foto: Arhiva Hepta.ro

Frans Timmermans nu a fost deloc zgarcit in discursul pe care l-a sustinut la decernarea titlului de doctor honoris causa la SNSPA. A vorbit despre coruptia protejata prin noua lege in Romania, despre anticorpii societatii si despre marea umbra a Rusiei. Despre ce nu a vorbit insa Timmermans e la fel de important.

Partidele europene sunt in campanie pentru alegerile din luna mai, despre care inca nu stim daca vor fi cu Brexit sau fara Brexit, dar stim ca vin pe un teren vulnerabilizat in ultimii ani atat de derapaje democratice in statele membre, cat si de strategiile Rusiei de a intui clivajele si de a le adanci.

In pofida mesajelor optimiste pe care Uniunea Europeana le transmite si a unei campanii insufletite pentru scrutinul din luna mai, centrate pe incurajarea tinerilor sa voteze, pentru ca temele europene ii privesc in mod direct, UE a ajuns destul de greu la start.

In ultimii cinci ani, i s-au pus in fata cele mai neprevazute provocari: Polonia si derapajele democratice, Ungaria lui Viktor Orban, Brexit-ul inca neclar, otravirea unui fost spion rus pe teritoriul UE, la Londra, criza elena, populismul din Italia si sa nu ignoram impostura politica agravanta de la Bucuresti.

Deziluzia cetatenilor fata de modelul mainstream de politica e o problema suplimentara si Europa a aflat deja ca, ignorata, duce la ascensiunea miscarilor populiste.

Oamenii au nu atat asteptari mai mari, cat mai personale, ceea ce complica si mai tare lucrurile, pentru ca alegerile acestea prind exact momentul in care paradigma traditionala a reprezentarii nu mai este suficienta.

Scrutinul pentru Parlamentul European este, asadar, unul important pentru familiile europene, iar voturile sunt si mai greu de obtinut.

In acest context, e cu atat mai relevant faptul ca Frans Timmermans, a carui familie politica este aceeasi cu a lui Liviu Dragnea, nu a avut nicio intalnire cu liderul PSD si nu a transmis nicicum un mesaj de sustinere in alegeri. Nici acum si nici in ultimele luni, de cand Timmermans a devenit candidatul oficial al socialistilor europeni pentru presedintia Comisiei Europene.

Cu atat mai mult cu cat PSD inca este lider in optiunile de vot ale romanilor, asadar dispune de un bazin electoral bun pentru a intari Grupul Socialistilor Europeni.

Calculul rece e destul de complicat pentru Frans Timmermans si colegii socialisti, dar politicienii de cariera stiu foarte bine ca, orice voturi noi ai viza, niciodata nu trebuie sa risti voturile fidelilor tai.

Or, cum ar putea olandezii sa voteze un politician care cautioneaza abuzul de putere de la Bucuresti? Cum ar putea portughezii sa voteze un politician care alege un sef de partid de doua ori condamnat in detrimentul societatii civile care a stat in strada, pentru a apara valorile europene?

Excluderea PSD din familia socialistilor europeni este iminenta si probabil multi socialisti si-ar fi dorit ca procesul acesta sa fie mai transant si fara prelungiri. Cu decizia competitorului PPE de a grabi excluderea lui Viktor Organ si a lui Fidesz, PES se vede fortat, o data in plus, sa se disocieze de PSD-ul de la Bucuresti care, si fara Liviu Dragnea, nu mai reprezinta o solutie, nici macar pentru voturi.

Ce a spus Frans Timmermans la Bucuresti, zilele acestea:

"Daca o democratie decide sa introduca legi care incalca drepturile fundamentale, trebuie sa ne asiguram ca in Europa de dupa razboi asa ceva nu mai este posibil.

Societatea noastra si institutiile noastre sunt bazate pe democratie, stat de drept si respectarea drepturilor omului.

Nu poti sa folosesti unul dintre aceste concepte impotriva celuilalt.

Dar ceea ce am vazut in ultimii ani, din pacate, foarte des, ca Comisia Europeana, Consiliul Europei, spre exemplu, critica schimbari care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare si uneori aceasta sporire a ingerintelor se apara cu argumentul ca 'noi am castigat alegerile'.

Ce se intampla atunci cand statul de drept este incalcat? Vedem ca institutiile sunt puse sub un anumit control. Daca statul de drept este amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este reinterpretata dupa ideea ca doar castigatorul ia totul, atunci cu siguranta veti vedea acest lucru consemnat".

Asadar, faptul ca poti obtine voturi nu mai conteaza atunci cand, pe spatele electoratului de buna-credinta, ridici un sistem de abuzuri nedemocratice, pe care Europa postbelica nu il poate ingadui.

Voturile PSD, o spune Timmermans, nu mai sunt luate in calcul de socialistii europeni, asteptati sa faca in curand anuntul excluderii partidului lui Dragnea.

Petitia "Exclude PSD" din familia socialistilor a fost depusa in Parlamentul European

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Timmermans socialisti Dragnea excludere PSD , #PSD