Timmermans face un nou apel la autoritatile romane: Nu adoptati acea legislatie, nu reduceti lupta impotriva coruptiei (Audio)

Miercuri, 15 Mai 2019, ora 19:21
27595 citiri
Timmermans face un nou apel la autoritatile romane: Nu adoptati acea legislatie, nu reduceti lupta impotriva coruptiei (Audio)
Foto: Facebook / Frans Timmermans

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a facut, miercuri, un nou apel la autoritatile romane sa renunte la modificarile legislative care pun in pericol democratia din tara noastra si relatia acesteia cu Uniunea Europeana.

Intrebat de Ziare.com, la Bruxelles, daca a primit vreun raspuns din Romania la scrisoarea sa, Frans Timmermans a facut din nou apel la autoritatile romane sa renunte la modificarile legislative care pericliteaza democratia din Romania si relatia acesteia cu Uniunea Europeana.

Prim-vicepresedintele CE a mentionat ca nu a primit vreun raspuns la scrisoare, ci stie doar ce a citit in presa.

"Am scris o scrisoare pe care am adresat-o presedintelui, celor doi presedinti ai Camerelor, precum si prim-ministrului, ca un pas preventiv pentru a avertiza ca inca nu este prea tarziu, inca puteti corecta aceste lucruri. Nu adoptati acea legislatie, nu reduceti lupta impotriva coruptiei, nu continuati sa mergeti pe aceasta cale, implementati recomandarile pe care vi le-a trimis Comisia.

Aceasta este propunerea Comisiei. Ce e nou este dorinta de a avertiza si ceea ce sper ca vom face in urmatoarea Comisie va fi o munca mai asidua de prevenire, deoarece asta este intotdeauna mai bine decat sa trebuiasca apoi sa corectam", a declarat Timmermans pentru Ziare.com.

Este insa Articolul 7 suficient sau si-a atins limitele?

"Eu cred ca Articolul 7 este un instrument foarte important, iar procesul este inca in desfasurare in cadrul Consiliului, in cazul votului impotriva Ungariei si Poloniei. In cazul Romaniei, cred ca mai avem o sansa sa prevenim sa se intample aceste lucruri.

Parlamentul a adoptat legislatia in discutie, dar aceasta inca nu a fost pusa in aplicare, iar eu incerc sa conving institutiile din Romania sa nu faca pasi in aceasta directie", a declarat Timmermans.

Ati primit vreun raspuns la scrisoarea dumneavoastra?

"Tot ce am vazut pana acum a fost ce a aparut in mass-media si pana acum nu e prea incurajator. Eu insa voi continua sa incerc. Nu am precizat niciun termen, insa vom vedea daca legislatia respectiva va fi adoptata sau nu", a mai spus Frans Timmermans.

Timmermans a transmis zilele trecute o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.

Scrisoarea este datata 10 mai, fiind adresata presedintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dancila, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

"In ultimele luni, Comisia Europeana a fost nevoita sa tot revina asupra evolutiei statului de drept in Romania. Comisia a subliniat de fiecare data ca se fac pasi inapoi in progresele inregistrate in ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat, dar si recomandarile date pentru a le rezolva nu au fost luate in considerare.

De asemenea, nici recomandarile facute de Comisia de la Venetia sau GRECO nu au fost abordate. Din pacate, ultimele evolutii din Romania depasesc problemele existente privind statul de drept. In raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clara de urmat - oprirea acestui trend si revenirea Romaniei pe calea cea buna (...) insa aceasta a fost ignorata", se arata in scrisoarea semnata de Timmermans.

Cum au raspuns Dancila si Dragnea

"Nu am raspuns inca. Pentru mine exista o dezamagire. E prima data... si in noua ani cat am stat la Bruxelles in calitate de europarlamentar am vazut multe comisii europene, dar mie mi se pare ca acum se actioneaza politic. Si in momentul in care mai sunt doua saptamani pana la alegeri sa trimiti o astfel de scrisoare Guvernului Romaniei mi se pare nepotrivit", a declarat Viorica Dancila.

"A ajuns la Camera Deputatilor astazi, am rugat pe colegii mei sa se uite, pe domnul Iordache si pe ceilalti colegi din Comisia Juridica. Am avut gura aurita, eu am spus zilele trecute ca am auzit ca principalul subiect discutat de Iohannis cu stapanii lui a fost sa scoata repede ceva iar impotriva Romaniei, ca asa il ajuta pe el in campania electorala", a spus sapatamana aceasta si Liviu Dragnea.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a demontat afirmatiile social-democratilor facute ca urmare a scrisorii lui Frans Timmermans pe tema statului de drept din tara noastra.

Intrebat marti daca presedintele Comsiei Europene, Jean Claude Juncker, a discutat despre scrisoare cu Klaus Iohannis, cand cei doi s-au vazut, pe 9 mai, la Sibiu, purtatorul de cuvant al CE a raspuns negativ.

"Bineinteles ca nu. S-a decis inainte ca presedintele (Comisiei Europene - n.red.) sa mearga la Sibiu. Scrisoarea a fost discutata in cadrul unei intalniri a Colegiului (Colegiul comisarilor - n.red.) din 30 aprilie, unde a primit intreg sprijinul din partea Colegiului", a declarat Margaritis Schinas.

Pensionarii sunt duși cu zăhărelul, acuză Elena Lasconi. "Mint românii până la prezidenţiale şi după aceea vin cu măsurile de austeritate"
Pensionarii sunt duși cu zăhărelul, acuză Elena Lasconi. "Mint românii până la prezidenţiale şi după aceea vin cu măsurile de austeritate"
Elena Lasconi, președinta USR, îl acuză pe premierul PSD Marcel Ciolacu că încearcă să îi păcălească din nou pe pensionari înainte de alegeri, cu promisiunea de indexare a pensiilor în...
Șansele ca suveraniștii să-l debarce pe Klaus Iohannis. Cu cine ar trebui să negocieze pentru a-și îndeplini obiectivul
Șansele ca suveraniștii să-l debarce pe Klaus Iohannis. Cu cine ar trebui să negocieze pentru a-și îndeplini obiectivul
Pe scena politică românească se discută din nou despre posibilitatea suspendării președintelui Klaus Iohannis. Partidele suveraniste din Parlament intenționează să demareze procedura de...
#Frans Timmermans Romania , #Romania
  1. Un fost șef de la Termoficare recunoaște că a luat mită. Ce făcea în schimbul banilor
  2. Băsescu îi dă lecții lui Trump: "Ce nu înţelege Fanfaronul de la Mar-a-Lago este că America nu mai poate face faţă singură cleştelui ruso–chinez"
  3. Datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde euro, de opt ori PIB-ul României. Economia acestei țări este esențială pentru supraviețuirea zonei euro
  4. Zeci de decese într-o mină din Africa de Sud. Cazul îngrozitor al minerilor clandestini care se ascundeau de autorități pentru a nu fi expulzați
  5. China își pregătește armata pentru o invazie de tip „Ziua Z” în Taiwan
  6. Trump, contrazis chiar de noii săi consilieri. Își va încălca marea promisiune din campanie, de a pune capăt războiului din Ucraina ”în 24 de ore”
  7. Amenda uriașă primită de un bucureștean după ce și-a abandonat pisica pe marginea unui drum județean. A fost prins în 24 de ore de la fapta teribilă VIDEO
  8. Ciolacu, despre creșterea bugetului pentru apărare cerută de șeful NATO: "Atunci când va fi vorba de 5%, vom discuta. De limba rusă nu mă apuc"
  9. Cum poți să „fentezi” scumpirile de la metrou și să circuli mai ieftin. Tipuri de bilete puțin cunoscute care te ajută să faci economii mari
  10. Armata SUA face cursuri de specializare pentru HIMARS sub nasul rușilor, la 300 km de orașul natal al lui Putin. Participă și România VIDEO