Socialistii europeni se reunesc, la Sibiu, sa discute despre europarlamentare. Niciun membru PSD nu este invitat

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 17:52
9204 citiri
Socialistii europeni se reunesc, la Sibiu, sa discute despre europarlamentare. Niciun membru PSD nu este invitat

Socialistii europeni se reunesc si ei, joi, la Sibiu, intr-un eveniment fara caracter public, dar la care vor lua decizii care privesc alegerile europene.

Neanuntata, aceasta reuniune are, spun surse europene pentru Ziare.com, un caracter privat. Aceleasi surse afirma ca niciun membru al PSD, partid care face parte din aceasta familie europeana, nu este invitat. In vreme ce Liviu Dragnea se pregateste de un miting la Iasi, asadar, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene si candidatul Partidului Socialistilor Europeni la functia de presedinte al CE, va fi la Sibiu, fara ca prezenta lui in Romania sa fie trecuta pe agenda oficiala.

Reamintim ca ultimul eveniment al socialistilor europeni la care a participat Liviu Dragnea a fost Congresul PES de la Madrid, de la finele lunii februarie, de unde seful PSD a plecat cu un avertisment dur din partea lui Frans Timmermans.

Atunci, Timmermans l-a nominalizat direct pe seful PSD Liviu Dragnea in discursul din fata socialistilor europeni, mesajul transmis fiind unul foarte dur: " (...) daca suntem partidul care vorbeste cel mai mult despre propriile valori, daca suntem partidul care ii critica pe altii cand incalca statul de drept, cand ataca libertatea presei, cand pun judecatorii sub control politic, cand opresc lupta impotriva coruptiei, trebuie sa vorbim deschis daca vedem asemenea probleme in familia noastra, aceasta este datoria noastra, nu putem evita aceasta discutie.

Acesta este un mesaj care a fost transmis clar lui Liviu Dragnea de catre Serghei, Udo si cu mine, ieri, cand ne-am intalnit. I-am spus ieri: Liviu, daca vreti sa faceti parte din aceasta familie, trebuie sa respectati valorile noastre fundamentale. Si Liviu a spus ca vor face acest lucru".

Si pentru ca Liviu Dragnea si PSD nu au facut ceea ce au promis la Congresul PSE, la inceputul lunii aprilie, socialistii europeni au decis inghetarea relatiilor cu PSD.

Anuntul a fost facut, prin intermediul unui comunicat de presa, in urma unei reuniuni a liderilor socialisti de la Bruxelles. "In timpul intalnirii, presedintele PES Serghei Stanishev a reafirmat ingrijorarile privind statul de drept din Romania. El i-a informat pe sefii de guverne, comisarii europeni si liderii de partid ca, pana cand Guvernul Romaniei isi clarifica angajamentul fata de respectarea statului de drept si respecta recomandarile Comisiei Europene, conducerea PES va considera relatiile cu PSD inghetate, in asteptarea unei discutii formale la urmatoarea reuniune a PES, din iunie, in cadrul careia va fi discutata apartenenta PSD Romania la PES", se arata in comunicat. In plus, Serghei Stanishev a mai spus ca, de acum, PSD nu va mai fi inclus in niciun eveniment organizat de PES.

Amintim ca la Sibiu are loc Summit-ul informal al Consiliului European, unde liderii statelor membre vor adopta o Declaratie comuna.

Prim-ministrul Dancila a vrut sa creeze un mic scandal public, plangandu-se ca nu a fost invitata. De fapt, Romania are un loc in cadrul Consiliului si este reprezentata de presedinte, asa cum, de altfel, a clarificat si Curtea Constitutionala.

Tot la Sibiu are loc, in marja Consiliului European, o reuniune a PPE, la care participa inclusiv presedintele Joseph Daul si fostul presedinte al PE, Antonio Tajani.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#reuniune socialisti europeni Sibiu , #socialisti europeni