Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu omologul său francez, Michel Barnier, marți, 5 noiembrie. Întâlnirea a fost una importantă pentru România, în contextul în care s-au abordat teme de discuție precum aderarea completă a țării noastre la spațiul Schengen și la OCDE.
Marcel Ciolacu a scris și un mesaj pe Facebook cu această ocazie, în care a punctat de asemenea impactul pozitiv al parteneriatului între cele două țări din perspectivă economică.
”O primire călduroasă din partea omologului meu francez, Michel Barnier!
Îi mulțumesc pentru sprijinul pe care Republica Franceză îl oferă României atât pentru aderarea completă la Spațiul Schengen, până la sfârșitul acestui an, cât și pentru susținerea aderării României la OCDE, un proiect de țară transpartinic, ce reprezintă o prioritate majoră a Guvernului.
Am convenit aprofundarea componentei economice a Parteneriatului nostru Strategic, cu accent pe domeniile generatoare de plus valoare precum: IT&C, aeronautică, energie, industria de apărare. Dublarea volumului comerțului bilateral, în cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendința sa ascendentă și parteneriate economice cu tradiție precum Dacia-Renault reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea româno-franceză într-o formulă consolidată.
Mai mult, am apreciat cooperarea noastră semnificativă și solidă în materie de securitate. Franța și-a asumat rolul de națiune-cadru pentru Grupul de luptă NATO din România, element esențial pentru consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic. L-am asigurat pe prim-ministrul francez că România va oferi tot sprijinul în calitate de națiune-gazdă”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
De asemenea, au fost setate noi obiective comune pe partea de cooperare la nivel european în privința susținerii și protejării fermierilor. În prezent, Franța conduce topul celor mai mari 5 producători de cereale din Europa, în timp ce România a fost, la nivelul anului 2023, pe locul 5.
În cadrul întâlnirii între Marcel Ciolacu și Michel Barnier, s-a discutat despre reînnoirea foii de parcurs a parteneriatului strategic, cu accent pe partea economică, în special când vine vorba de energie, transporturi și apărare. În 2023, Franța a fost al treilea partener economic al României și al treilea cel mai mare investitor străin din România. În anul menționat, România a exportat în Franţa produse de 6,4 mld. euro şi a importat produse de 5,2 mld. euro. Aproape 10% din investițiile străine directe care au intrat în România au fost franceze, arată cifrele prezentate de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER).
Parteneriatul strategic cu Franța a fost stabilit printr-o Declarație comună semnată în februarie 2008, la București, de către Președinții celor două state. În noiembrie 2018, cei doi șefi de stat au semnat, la Paris, o nouă Declarație politică asupra Parteneriatului Strategic. Semnarea Declarației a coincis cu lansarea Sezonului România-Franța, amplu proiect de diplomație publică și culturală desfășurat în ambele state, și a cărui derulare a corespuns și cu deținerea, de către România, a Președinției Consiliului UE și sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Parteneriatul Strategic este însoțit de o Foaie de parcurs, actualizată periodic, document care include prioritățile de cooperare bilaterală, la nivel european și internațional.
În octombrie 2020, cu ocazia vizitei oficiale a prim-ministrului României la Paris, prim-miniștrii României și Franței au semnat Foaia de Parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic. Textul Foii de Parcurs actualizate include direcții de acțiune și priorități de cooperare vizând consolidarea relațiilor româno-franceze în plan bilateral, precum şi la nivel european, în perspectiva deținerii de către Franța a Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2022, și multilateral.
Franța și România vor organiza împreună cel mai mare exercițiu militar, în 2025 - Dacian Spring. În luna mai a anului viitor, soldaţii francezi vor participa la un exerciţiul militar la scară largă în România, care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid pe flancul estic al NATO.
„Obişnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat, iar noi ne antrenăm cu oameni cu care am merge efectiv la război”, a declarat şeful Comandamentului terestru al armatei franceze pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse. Exerciţii precum Dacian Spring „sunt un semnal strategic”, a adăugat el.
În ultimii ani, forţele terestre ale Franţei au început o „transformare profundă” pentru a fi pregătite pentru un conflict de mare intensitate, similar cu războiul din Ucraina. Armata franceză are, de asemenea, noi ordine din partea NATO: până în 2027 ar trebui să fie capabilă să desfăşoare în 30 de zile o divizie pregătită de război, inclusiv cu muniţii şi provizii. Atingerea acestui obiectiv se află în centrul exerciţiului „Dacian Spring” de anul viitor, au explicat ofiţeri de rang înalt.
Exercițiul este doar un prim pas dintr-o acțiune mult mai amplă. Anul viitor, Franța ar trebui să trimită în România peste 3.500 de soldați într-un timp record de 10 zile, iar în 2027 NATO vrea să disloce aproximativ 25.000 de militari în țara noastră.
În pregătirea acestei colaborări, România va construi un pod strategic la Voila/Cincu, solicitat de partea franceză. Totodată, Franța și-a rearătat interesul pentru producerea de echipamente militare în România, și anume la o uzină de elicoptere la Ghimbav, care să susțină transferul franco-român de tehnologie în sectorul aeronautic.
Franța și-a exprimat interesul pentru investiții pe termen lung în infrastructura energetică, contribuind astfel la stabilitatea și siguranța energetică a regiunii. De asemenea, există șanse mari să existe un parteneriat între gigantul francez de energie EDF și Hidroelectrica.
„Contextul economic mondial face și mai importantă aprofundarea componentei economice a Parteneriatului nostru Strategic, cu accent pe domeniile generatoare de plus valoare: IT&C, aeronautică, energie, industria de apărare. Dublarea volumului comerțului bilateral în cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendința sa ascendentă și parteneriate economice cu tradiție precum Dacia-Renault reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea noastră într-o formulă consolidată”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut de asemenea anterior declarații în acest sens anterior, în octombrie 2024. Mai exact, a spus că gigantul energetic francez de stat Électricité de France (EDF), cel mai mare operator de active nucleare din lume, şi gigantul japonez ITOCHU sunt interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa - Lăpuşteşti şi sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate.
Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi a intrat la tranzacţionare sub simbolul H2O. Într-un an de la momentul istoric, acțiunile sale au fost cele mai tranzacționate de către investitori și capitalizarea bursieră a crescut cu 24%.
Cu ocazia întâlnirii dintre Marcel Ciolacu și Michel Barnier, oficialul francez a reiterat susținerea pentru aderarea completă a României la Schengen, dar și la OCDE. Nu este prima dată când Franța își arată sprijinul.
Același mesaj a fost transmis și de Nicolas Warnery, Ambasadorul Franţei în România, cu ocazia Zilei naţionale a Franţei, din 12 iulie. Nicolas Warnery a mai afirmat că în ceea ce priveşte continuarea consolidării Europei, ”România beneficiază de sprijinul deplin al Franţei pentru a intra cât mai repede în spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, după ce pe 31 martie a intrat în spaţiul de liberă circulaţie cu cele maritime şi aeriene, ceea ce îl bucură”.
”Anul 2024 este, de asemenea, un an cheie pe drumul aderării României la OCDE. Şi în acest domeniu, România poate conta pe sprijinul deplin al Franţei”, a mai spus în iulie ambasadorul Franței în România.
Ha... Vezi tot
:)))))) Vezi tot