Atac în plină campanie pentru prezidențiale în Franța. Marine Le Pen și apropiați ai săi, acuzați de un „tun” de 600.000 de euro

Duminica, 17 Aprilie 2022, ora 10:10
5769 citiri
Atac în plină campanie pentru prezidențiale în Franța. Marine Le Pen și apropiați ai săi, acuzați de un „tun” de 600.000 de euro
Marine Le Pen este acuzată de o deturnare de fonduri de 600.000 de euro FOTO Facebook/Marine Le Pen

Candidata de extremă dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa Marine Le Pen şi apropiaţi de-ai săi sunt acuzaţi că au deturnat aproximativ 600.000 de euro din bani publici europeni în timpul exercitării mandatului lor de europarlamentari, transmite AFP.

Acuzaţia vine din partea biroului european antifraudă, potrivit unui nou raport dezvăluit sâmbătă de site-ul francez de ştiri Mediapart şi predat justiţiei franceze.

Parchetul din Paris a confirmat pentru AFP că a primit acest raport pe 11 martie, care în prezent este analizat.

"Sunt surprins de sincronicitatea izbitoare a dezvăluirii" şi de "instrumentalizarea" sa, a reacţionat pentru AFP Rodolphe Bosselut, avocatul lui Marine Le Pen, politiciană aflată în campanie pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 24 aprilie şi în care se va confrunta cu preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron.

Bosselut a mai declarat că este "consternat de felul în care acţionează OLAF (Oficiul european de luptă antifraudă), fără caracter contradictoriu" în privinţa unor "fapte din urmă cu mai bine de zece ani", în cazul unor.

Marine Le Pen "nu a fost citată de nicio autoritate judiciară franceză", a adăugat avocatul, care a deplâns, de asemenea, că nici el, nici clientul său nu au fost destinatarii raportului final. Potrivit acestuia, ancheta OLAF este deschisă din 2016, iar doamna Le Pen a fost audiată prin corespondenţă în martie 2021.

Raportul din care Mediapart a publicat fragmente se referă la cheltuielile pe care grupurile politice le pot folosi în contextul mandatului de europarlamentari şi pe care Marine Le Pen şi apropiaţii săi le-ar fi folosit în scopuri politice naţionale, pentru cheltuieli personale sau pentru servicii în beneficiul unor companii comerciale apropiate partidului său, Adunarea Naţională (RN) şi grupului parlamentar de extremă dreapta Europa Naţiunilor şi Libertăţii (ENL).

Raportul OLAF îi priveşte pe Marine Le Pen şi pe alţi trei foşti europarlamentari - tatăl ei Jean-Marie Le Pen, fostul ei însoţitor Louis Aliot şi Bruno Gollnisch, membru al biroului naţional al RN - şi ENL.

Aceştia sunt acuzaţi pentru deturnarea a aproximativ 600.000 de euro, bani care ar trebui rambursaţi.

Potrivit raportului, candidata RN ar fi deturnat personal în jur de 137.000 de euro din bani publici în perioada în care a fost europarlamentară, între 2004 şi 2017.

Din iunie 2017, Marine Le Pen este urmărită penal şi în ancheta desfăşurată la Paris pentru suspiciuni privind locuri de muncă fictive pentru asistenţi ai partidului în Parlamentul European. Marine Le Pen este acuzată pentru "deturnare de fonduri publice" şi "complicitate" la această infracţiune în cadrul anchetei franceze.

Citește și:
Kievul se așteaptă ca rușii să intensifice atacurile cu rachete asupra țintelor civile și cere noi sisteme de apărare antiaeriană
Kievul se așteaptă ca rușii să intensifice atacurile cu rachete asupra țintelor civile și cere noi sisteme de apărare antiaeriană
Pe măsură ce trupele ucrainene își continuă contraofensiva, Kievul își modifică lista de arme pe care vrea să le primească din Occident, în timp ce soldații săi se pregătesc să își...
Cum va elimina Franţa întreruperile de curent şi gaze naturale în timpul iernii. Măsurile din planul național
Cum va elimina Franţa întreruperile de curent şi gaze naturale în timpul iernii. Măsurile din planul național
Franţa a lansat joi un plan naţional de economisire a energiei, mizând pe un impuls pentru a stinge luminile şi a coborî temperaturile în termostate pentru a evita întreruperile de curent...
Comentarii