Franța va aloca 2% din PIB pentru apărare, procent discutat de statele NATO. Câte țări își permit schimbarea

Joi, 15 Februarie 2024, ora 12:09
2146 citiri
Franța va aloca 2% din PIB pentru apărare, procent discutat de statele NATO. Câte țări își permit schimbarea
Tanc francez Foto: X/Sharky

Ministru francez al apărării Sebastien Lecornu a anunţat joi, 15 februarie, la Bruxelles, că Franţa va atinge în acest an obiectivul de alocare a cel puţin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, ţintă preconizată de NATO, potrivit AFP şi Reuters.

Statele membre ale NATO au convenit începând din 2006 să cheltuiască pentru apărare cel puţin 2% din PIB-ul lor, însă numai câteva dintre ele au atins acest obiectiv.

„Franţa va îndeplini obiectivul de 2% stabilit de NATO, 2% din PIB în acest an, 2024”, a declarat Lecornu, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din Alianţa Nord-Atlantică. Franţa, care a decis să-şi dubleze bugetul militar până în 2030 comparativ cu cel din 2019, indicase până acum că va atinge obiectivul de 2% în 2025.

Cu 413 miliarde de euro planificate pentru următorii şapte ani, legea privind programul militar al Franţei pentru 2024-2030 a majorat substanţial cheltuielile pentru apărare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri că 18 din cele 31 de state membre ale acestei organizaţii vor atinge în 2024 ţinta de 2% din PIB pentru apărare şi că statele europene membre ale Alianţei vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an.

De asemenea, Stoltenberg a remarcat că anul trecut s-a înregistrat o creştere „fără precedent” (11%) a cheltuielilor pentru apărare în ţările europene din NATO şi în Canada.

Cerută de mult timp de Washington, majorarea cheltuielilor pentru apărare ale ţărilor europene a revenit în atenţie săptămâna trecută, când fostul preşedinte american Donald Trump a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările Alianţei Nord-Atlantice a căror contribuţie financiară este insuficientă.

Statele membre ale NATO au convenit începând din 2006 să cheltuiască pentru apărare cel puţin 2% din PIB-ul lor, însă numai câteva dintre ele au atins acest obiectiv. După ce în februarie 2022 Rusia şi-a extins invazia din Crimeea şi Donbas şi asupra restului teritoriului ucrainean, ţările membre NATO - în special Germania - şi-au reafirmat acest angajament.

Un raport publicat marţi de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra (IISS) arată că doar 10 dintre cele 31 de membre ale NATO au atins obiectivul alocării a cel puţin 2% din PIB pentru apărare, însă 19 ţări membre ale Alianţei şi-au sporit aceste cheltuieli.

Raportul relevă că Rusia şi China alocă peste 30% din cheltuielile lor publice sectorului militar, în timp ce occidentalii îşi sporesc „lent” producţia de rachete şi muniţii după ani întregi în care investiţiile au fost deficitare. La nivel global, cheltuielile militare au sporit anul trecut cu 9%, până la 2.000 de miliarde de euro, nivel record până acum. Raportul explică acest fenomen prin războiul din Ucraina şi tensiunile cu China, indicând că sunt vizate mai ales ţările din NATO, cu excepţia Statelor Unite.

Macron vrea oprirea livărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în conflictul din Gaza
Macron vrea oprirea livărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în conflictul din Gaza
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia Gaza ce opune armata...
Care sunt șansele unui război direct NATO vs. Rusia. Anunț oficial din SUA
Care sunt șansele unui război direct NATO vs. Rusia. Anunț oficial din SUA
Cu teritoriile din est pierdute în doar câteva zile de la declanșarea războiului, Volodimir Zelenski primește încă lovitură dură. De data aceasta, anunțul nefericit vine din partea SUA,...
#Franta, #PIB Aparare, #alianta nato, #NATO, #aparare, #state membre NATO, #ministru francez , #Franta
  1. Cum a fost păcălit fostul șef CIA Mike Pompeo de doi comedianți ruși. Ce le-a dezvăluit fără să vrea „regilor păcălelilor” telefonice
  2. Zeci de manifestanți, printre care și Greta Thunberg, au blocat o stradă din Bruxelles. Care sunt revendicările protestatarilor
  3. Macron vrea oprirea livărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în conflictul din Gaza
  4. Sabie rară, veche de 3.000 de ani, descoperită într-o pădure din România. Ce recompensă va primi cel care a făcut descoperirea
  5. Două eleve de la un liceu din Gorj, agresate fizic de un bărbat. Care este motivul altercației
  6. Cum a încercat fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg, să recruteze un agent KGB
  7. Peste 100 de elefanți, evacuați dintr-un sanctuar din nordul Thailandei din cauza inundațiilor. Două exemplare au murit VIDEO
  8. Viteza nebună cu care circula un bărbat beat și fără permis. A abandonat maşina şi a fugit
  9. Mersul pe jos, un "mijloc eficient şi accesibil" pentru prevenirea durerilor de spate recurente STUDIU
  10. Descoperirea sinistră făcută de arheologii din Peru: Loc de sacrificare a copiilor, vechi de 600 de ani