Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, o curtează pe șefa guvernului de la Roma. „Acum este momentul să ne unim“

Marti, 28 Mai 2024, ora 23:05
1441 citiri
Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, o curtează pe șefa guvernului de la Roma. „Acum este momentul să ne unim“
Premierul italian Georgia Meloni, curtată de lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen/ FOTO: handelsblatt.com

Cu câteva zile înainte de alegerile europene din 6-9 iunie, liderul de extremă dreapta franceză, Marine Le Pen, i-a făcut o altă ofertă premierului italian Georgia Meloni de a forma un supergrup de dreapta în Parlamentul European.

În prezent, formațiunea de extrema dreapta franceză Adunarea Națională condusă de Marine Le Pen face parte din grupul Identitate și Democrație (ID) al partidelor de extremă dreaptă, în timp ce partidul Frații Italiei al Georgiei Meloni face parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), scrie Politico.

„Acum este momentul să ne unim, ar fi foarte util. Dacă reușim, putem fi al doilea grup din Parlamentul European. Cred că nu ar trebui să pierdem o oportunitate ca aceasta”, a declarat Le Pen pentru ziarul Corriere della Sera.

Apelul lui Le Pen vine la doar câteva zile după ce grupul ID a expulzat formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), în urma unei serii de scandaluri care au transformat partidul într-o grupare indezirabilă.

Din grup mai face parte și Liga, partid antiimigrație care se află în coaliție cu Meloni în guvernul italian.

Meloni, care este, de asemenea, curtată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a colabora cu Partidul Popular European de centru-dreapta, a răspuns că este deschisă la cooperare cu orice partid de dreapta, dar nu a vorbit explicit despre o unificare în Parlamentul UE.

„Obiectivul meu principal este să construiesc o majoritate alternativă la cea care a guvernat în ultimii ani, o majoritate de centru-dreapta… care să trimită stânga în opoziție”, a declarat ea, duminică 26 mai, pentru televiziunea italiană.

Ce spun sondajele

Cele mai recente estimări sugerează 68 de mandate pentru ID și 71 pentru ECR după alegeri, ceea ar aduce totalul la 139 de parlamentari în legislativul european cu 720 de locuri. În afara acestor grupuri, AfD este pe cale să obțină 17 locuri, iar partidul maghiar deocamdată neafiliat Fidesz are în prezent 12 eurodeputați.

În total, arată calculele Politico, extrema-dreaptă ar putea aduna în jur de 165 de mandate. În acest timp, sondajele sugerează că PPE ar fi pe cale să obțină 174 de mandate, iar socialiștii și democrații - 144 de mandate.

Fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki din partidul conservator PiS din ECR a evocat, de asemenea o eventuală unificare a dreptei radicale și există o speculație cum că Fidesz-ul lui Viktor Orbán se va alătura ECR după alegeri.

Toate aceste fuziuni și reconfigurări sunt însă complexe și vulnerabile la înțelegeri și dezacorduri post-electorale. De exemplu, scrie Politico, cehii și românii din ECR nu vor să facă echipă cu maghiarii naționaliști simpatizanți ai Kremlinului.

În timp ce expulzarea AfD a afectat cifrele ID, decizia pare să fi ușurat muca pentru Le Pen. Și asta pentru că AfD și partidul său au fost mult timp considerate prea extreme de către alți potențiali colaboratori.

Cooperarea cu Meloni ar putea fi, prin urmare, o dublă victorie pentru Le Pen, scrie Politico.

Ar putea construi un bloc puternic din care să influențeze agenda europeană și ar putea aduce partidul francez mai aproape de mainstream-ul de dreapta în ochii publicului, lucru care ar avantaja-o pe Le Pen, înainte de alegerile din Franța din 2027.

În interviu, Le Pen a negat că ruperea legăturilor cu AfD a fost o mișcare cinică menită să faciliteze noi alianțe în Europa. De asemenea, ea a avut numai cuvinte bune despre Meloni.

„Cred că ea și cu mine suntem de acord în ceea ce privește problemele esențiale, inclusiv preluarea controlului asupra țărilor noastre”, a spus Le Pen.

„Meloni se trezește cu două mâini întinse înainte de alegeri“

Analiștii spun că rolul lui Meloni în procesul postelectoral va fi important. Prim-ministrul italian s-a dovedit până acum în mare măsură constructiv în cadrul UE, câștigând sprijinul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este de centru-dreapta.

Acest lucru i-a oferit lui Meloni o influență neașteptați la nivelul UE, pe care, dacă s-ar alinia cu oameni precum Orban și Le Pen, ar pierde-o. Mai mult, mulți membri ECR nu ar accepta cooperarea cu mai multe partide din grupul ID, prietenoase cu Moscova.

„Meloni se trezește cu două mâini întinse înainte de alegeri – una de la Le Pen, cealaltă de la von der Leyen. Ea va putea alege doar una”, a declarat Nicolai von Ondarza, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale.

Principalii lideri de stânga au emis săptămâna trecută o declarație prin care exclud alianțele cu extrema dreaptă, iar oficialii grupului S&D au spus ca grupul nu o va susține pe von der Leyen pentru un al doilea mandat ca președinte al comisiei dacă aceasta ar căuta sprijin din partea partidelor de extrema dreaptă.

Cancelarul german de centru-stânga Olaf Scholz a declarat că următoarea Comisie „nu trebuie să se bazeze pe o majoritate care are nevoie și de sprijinul extremei drepte”, iar președintele acesteia poate fi ales doar pe baza sprijinului „partidelor tradiționale”.

Georgia Meloni dă detalii despre împrumutul de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei de statele G7
Georgia Meloni dă detalii despre împrumutul de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei de statele G7
Statele Uniunii Europene nu vor fi implicate direct pentru moment în împrumutul de 50 miliarde de dolari pe care ţările din G7 au în vedere să-l acord Ucrainei pe baza veniturilor provenite...
Marine Le Pen promite un „Guvern de uniunea națională” dacă va câștiga alegerile anticipate
Marine Le Pen promite un „Guvern de uniunea națională” dacă va câștiga alegerile anticipate
Marine Le Pen a declarat vineri, 14 iunie, că Partidul Rassemblement National (RN, extremă dreapta) „are posibilitatea să câştige alegerile” legislative de la 30 iunie şi 7 iulie şi...
#Franta, #extrema dreapta, #Marine Le Pen, #Italia, #premier, #Georgia Meloni, #Parlamentul European , #stiri externe
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil