Percheziții la cinci bănci franceze, pe fondul unor suspiciuni privind o amplă fraudă fiscală. Avertismentul vicepreședintelui Băncii Centrale Europene

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 06:10
2110 citiri
Percheziții la cinci bănci franceze, pe fondul unor suspiciuni privind o amplă fraudă fiscală. Avertismentul vicepreședintelui Băncii Centrale Europene

Cinci instituţii bancare franceze din regiunea pariziană au fost vizate marţi, 28 martie, de percheziţii, pe fondul unor suspiciuni de fraudă fiscală agravată, a indicat Parchetul Naţional Financiar (PNF), transmite AFP.

Aceste bănci sunt suspectate de Parchetul Naţional Financiar că au permis clienților lor străini să scape de impozitul pe dividende, grație practicii „CumCum”, scandal dezvăluit de „Le Monde” în 2018.

Percheziţiile, pentru care au fost mobilizaţi 150 de anchetatori din Ministerul Finanţelor, 16 magistraţi francezi şi şase germani, au loc în cadrul unei serii de anchete lansate de PNF la sfârşitul lui 2021 cu privire la un mecanism "CumCum" de eludare a impozitului pe dividende, al cărui prejudiciu pentru ţările afectate s-ar ridica la peste 100 de miliarde de euro.

Băncile vizate, potrivit Le Monde, sunt Société Générale, BNP Paribas, Exane (filială a BNP), Natixis şi HSBC. Un purtător de cuvânt al Société Générale a confirmat pentru France Presse că are loc o percheziţie, celelalte bănci nerăspunzând imediat.

Un grup de 16 publicaţii a dezvăluit existenţa unor suspiciuni privind o vastă fraudă fiscală bancară în 2018, via "CumEx Files". Valoarea prejudiciului, estimată iniţial la 55 de miliarde de euro, a fost revizuită în sus în 2021, ajungând la 140 de miliarde de euro într-o perioadă de 20 de ani.

Potrivit ministerului public francez, anchetele au loc în parte în urma unei plângeri depuse la sfârşitul lui 2018 de colectivul "Cetăţeni în bandă organizată", creat de deputatul socialist Boris Vallaud.

Practica denumită în jargon financiar "CumCum" constă în sustragerea de la plata impozitului pe dividende pe care ar trebui să-l plătească, în principiu, străinii care deţin acţiuni la societăţi franceze listate la bursă. În momentul colectării impozitului, aceştia încredinţează acţiunile unei bănci, evitând impunerea, explică AFP.

Băncile ar fi jucat rolul de intermediar în acest sistem, încasând şi un comision de la deţinătorii de acţiuni.

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene: Sectorul bancar din umbră ar putea declanşa următoarea criză financiară

Sectorul bancar din umbră este ''punctul slab al sistemului financiar'' şi ar putea declanşa următoarea criză financiară, a avertizat Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicaţiei irlandeze Sunday Business Post.

În contextul salvării recente a grupului elveţian Credit Suisse, Luis de Guindos şi-a exprimat încrederea că sectorul bancar european este "solid şi rezilient", dar sectorul non-bancar "ar putea fi o sursă de probleme pentru întregul sistem financiar".

Sectorul non-bancar implică firmele care sunt angajate în activităţi asemănătoare cu cele bancare, dar nu sunt nici înregistrate şi nici reglementate ca bănci. Din această categorie fac parte fondurile, firmele de asigurări, investitorii în capital de risc şi schimburile valutare.

De Guindos a avertizat că firmele din acest sector şi-au asumat "multe riscuri" în perioada în care ratele dobânzilor erau la un nivel scăzut, iar acum ar putea fi expuse, în urma majorării dobânzilor, ceea ce ar putea afecta sistemul financiar extins.

Principalul motiv de îngrijorare al BCE în privinţa stabilităţii financiare, după problemele de la Credit Suisse Group AG, îl reprezintă sectorul non-bancar, a cărui pondere a crescut în sistemul financiar european, a explicat Luis de Guindos. Acesta a adăugat: "Nu suntem supervizorii sectorului non-bancar. Dar aceste companii sunt interconectate cu băncile pe care le supervizăm în mod tradiţional, şi de aceea ne uităm şi spre acest sector".

Situaţia este destul de diferită faţă de criza financiară globală din 2008, deoarece băncile au un nivel mai ridicat al capitalului şi al lichidităţilor, multe peste cerinţele minime, susţine Luis de Guindos.

De asemenea, a apreciat oficialul BCE, sistemul bancar "trece printr-o perioadă de incertitudini ridicate", ceea ce necesită o abordare a politicii monetare la fiecare şedinţă, fără un pre-angajament spre o acţiune specifică.

"Suntem deschişi în privinţa viitorului. Problema este acum modul în care sistemul bancar din SUA şi Credit Suisse vor afecta economia zonei euro. În următoarele săptămâni şi luni, trebuie să analizăm dacă vom înăspri în continuarea condiţiile financiare", a declarat de Guindos.

Acesta şi-a exprimat dorinţa unei reveniri "rapide" către ţinta de inflaţie a BCE de 2%. "Ştim că nu poate fi realizată imediat, dar trebuie să fie în orizontul nostru de proiecţie, care este o perioadă de doi ani. Traiectoria inflaţiei este mult mai importantă decât simpla readucere a inflaţiei la ţinta de 2%", a precizat Luis de Guindos.

Conform datelor Eurostat, în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,6% în ianuarie la 8,5% în februarie. Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%.

Echipa care și-a păstrat titlul în Six Nations. Spectacol, dar fără miză, în derby-ul Franța - Anglia
Echipa care și-a păstrat titlul în Six Nations. Spectacol, dar fără miză, în derby-ul Franța - Anglia
Irlanda şi-a păstrat titlul în Turneul celor Şase Naţiuni la rugby după ce a învins Scoţia cu scorul de 17-13 (7-6), sâmbătă, la Dublin, în ultima etapă, informează AFP. Irlanda a...
Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar...
#Franta, #perchezitii, #banci, #frauda fiscala, #dividende , #stiri externe
Comentarii
D
dina_ion
rank 1
UE ue UE nato UE degetalizarea