Revoltele din Franța, un avertisment pentru Europa. Edil francez: „Noaptea trecută, oroarea și rușinea au atins un nou nivel”

Marti, 04 Iulie 2023, ora 23:28
5163 citiri
Revoltele din Franța, un avertisment pentru Europa. Edil francez: „Noaptea trecută, oroarea și rușinea au atins un nou nivel”
În urma protestelor au fost incendiate autobuze, au fost bătuți şoferi în timp ce tramvaiele au fost atacate cu tiruri de focuri de artificii FOTO ABC

Revoltele reprezintă o adevărată problemă pentru Macron, dar sunt și un avertisment pentru restul Europei. Situația expune o realitate mai profundă cum ar fi eșecul de a integra o parte semnificativă a imigranților din Maghreb și Africa subsahariană și pe descendenții acestora. Publicația descrie o naţiune fracturată, în care relaţiile interrasiale au devenit mai tensionate în ultimele două decenii, o dată cu creşterea populaţiei de imigranţi.

Mai mult, violențele deja trec dincolo de granițele statului francez. Când plouă la Paris, plouă și la Bruxelles, Presa publică fotografii cu mașini arse la Bruxelles și semnalează incidente la Liège, iar Corriere della Sera scrie că autoritățile italiene monitorizează și ele riscul de contagiune, constatând că revolta franceză face valuri în cercurile anarhiste și antagoniste locale.

Primarii din Franța au făcut apel la populație și la aleșii locali să se adune luni la primăriile din întreaga țară, într-o demonstrație de opoziție în masă față de protestele violente care se prelungesc de aproape o săptămână.

Guvernul francez se confruntă cu revolte și jafuri nocturne de când Nahel M., în vârstă de 17 ani, a fost împușcat mortal de un polițist în timpul unui control în trafic în suburbia pariziană Nanterre, marți, reînviind acuzațiile referitoare la rasismul poliției franceze.

Apelul extraordinar la o „mobilizare a cetățenilor pentru revenirea la ordinea republicană” a venit după ce locuința primarului unei suburbii pariziene a fost lovită cu o mașină în flăcări, după cum se pare pentru a o incendia, ceea ce a provocat o indignare generală.

Într-un comunicat de presă, o asociație a primarilor din țară a precizat că „localitățile de pretutindeni din Franța sunt scena unor tulburări grave, care vizează simbolurile republicane cu o violență extremă”.

În încercarea de a reprima ceea ce a devenit una dintre cele mai mari provocări pentru președintele Emmanuel Macron de la preluarea mandatului în 2017, Ministerul de Interne a declarat că a desfășurat din nou 45.000 de polițiști și jandarmi la nivel național în noaptea de duminică spre luni, tot atâția ca în cele două nopți precedente.

Ministerul de Interne informează că luni, la ora 1:30, fuseseră arestate 78 de persoane implicate în tulburările la nivel național - cu mult mai puțini decât cei arestați în noaptea precedentă.

Duminică, bunica lui Nahel a făcut apel la calm, spunând că cei care se revoltă se folosesc de moartea băiatului doar ca „pretext”. „Opriți-vă și nu vă revoltați”, a declarat bunica lui Nahel, Nadia, pentru televiziunea BFM, într-un interviu telefonic.

„Vreau să le transmit oamenilor care se revoltă: nu mai spargeți geamuri, nu mai atacați școli sau autobuze. Opriți-vă! Mamele sunt cele care iau autobuzul, mamele sunt cele care merg pe stradă”. Spunând că este „obosită”, Nadia a adăugat: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Nahel este mort. Fiica mea a avut un singur copil, iar acum este pierdută, s-a terminat, fiica mea nu mai are o viață. Cât despre mine, m-au făcut să-mi pierd fiica și nepotul."

Între timp, politicienii au condamnat atacul asupra reședinței lui Vincent Jeanbrun, primarul de dreapta din L'Hay-les-Roses, în afara Parisului, în a cărui locuință atacatorii au intrat cu o mașină în flăcări cu scopul de a o incendia, au declarat procurorii.

Soția și copiii lui Jeanbrun, în vârstă de cinci și șapte ani, se aflau acasă, în timp ce primarul însuși se afla la primărie pentru a face față revoltelor. Soția sa a fost „grav rănită”, suferind o fractură la picior, potrivit procurorilor, care au deschis între timp o anchetă pentru tentativă de omor. „Noaptea trecută, oroarea și rușinea au atins un nou nivel”, a spus primarul într-o declarație.

În timpul unei vizite la L'Hay-les-Roses, prim-ministra Elisabeth Borne a declarat reporterilor că, în general, „situația era mult mai calmă” decât în zilele precedente.

„Dar un act de genul celui pe care l-am văzut în această dimineață aici este deosebit de șocant. Nu vom lăsa nicio violență să treacă nepedepsită”, a declarat ea, îndemnând ca autorii să fie sancționați cu „cea mai mare severitate”.

Nu spune nimeni că „am învins”

Aproximativ șapte mii de polițiști au fost desfășurați numai la Paris și în suburbiile sale, inclusiv de-a lungul bulevardului Champs Elysees din capitală, un punct de atracție turistică, în urma apelurilor de pe rețelele de socializare pentru a duce revoltele în inima orașului.

Șeful poliției din Paris, Laurent Nunez, a avertizat la televiziunea BFM că, în ciuda serii mai calme, nu spune nimeni că „am învins”.

Protestele reprezintă o nouă criză pentru Macron, care spera să continue cu promisiunile celui de-al doilea mandat al său, după ce a scăpat de luni de demonstrații care au izbucnit în ianuarie din cauza creșterii vârstei de pensionare.

Ultimele tulburări au stârnit îngrijorări în străinătate, în contextul în care Franța va găzdui în toamnă Cupa Mondială la rugby și Jocurile Olimpice de la Paris, în vara anului 2024.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Surpriză în campionatul Franței. Cine este echipa de pe locul doi, după PSG
Surpriză în campionatul Franței. Cine este echipa de pe locul doi, după PSG
Brest a învins sâmbătă seara cu un sec 3-0, în deplasare, pe Strasbourg, în etapa a 23-a din Ligue 1, şi şi-a consolidat poziţia a doua în clasament, rămânând însă la zece puncte de...
Polițist spaniol judecat pentru că a bătut un român nevinovat: „Vin mereu oameni ciudați la secția de poliție”
Polițist spaniol judecat pentru că a bătut un român nevinovat: „Vin mereu oameni ciudați la secția de poliție”
O instanță din Madrid judecă procesul în care este acuzat un polițist care a reținut ilegal și a bătut un român. Faptele au avut loc în mai 2022, când cetățeanul român, care suferea...
#Franta, #revolte, #ucidere, #adolescent, #politist, #Europa, #imigranti , #stiri internationale