Ratingul de țară al Franței scade după protestele violente privind creșterea vârstei de pensionare. Oficial: o ”apreciere pesimistă”

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 14:01
1567 citiri
Ratingul de țară al Franței scade după protestele violente privind creșterea vârstei de pensionare. Oficial: o ”apreciere pesimistă”
Proteste din Franța FOTO / Twitter

Agenţia de rating Fitch a scăzut cu un nivel ratingul Franţei, de la ”AA” la ”AA-”, invocând tensiunile sociale recente, care vor afecta capacitatea de reducere a deficitului datoriei şi perspectiva de creştere economică, mai mică decât anticipată, relatează AFP.

”Impasul politic şi mişcări sociale (uneori violente) constituie un risc pentru programul de reforme al (preşedintelui francez Emmanuel) Macron şi ar putea crea presiuni în favoarea unei politici bugetare mai expansioniste sau unei răsturnări a unor reforme precedente”, justifica vineri, într-un comunicat agenţia.

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor Bruno Le Maire şi-a exprimat vineri regretul faţă de ”aprecierea pesimistă” a Fitch.

El consideră că agenţia ”subevaluează consecinţele reformelor”, mai ales ale reformei pensionării.

El subliniază în acest comunicat ”hotărârea totală” a Guvernului francez ”de a restabili în următorii patru ani conturile publice”, în vederea scăderii atât a deficitului, cât şi datoriei.

Bruno Le Maire dă asigurări sâmbătă, la AFP, că Franţa va continua ”să adopte reforme structurale”.

”Cred că faptele infirmă aprecierea agenţiei Fitch. Suntem în măsură să adoptăm reforme structurale pentru ţară”, dă el asigurări, citând reformele asigurărilor de şomaj şi pensiilor. ”Şi vom continua să adoptăm reforme structurale ale ţării”, subliniază el.

”Avem în faţa noastră o întreagă serie de reforme, care vor accelera transformarea modelului economic francez”, subliniază el.

În acest sens, ministrul evocă ”proiectul legii industriilor verzi, care va fi prezentat în câteva zile şi care va permite reindustrializarea Franţei, deschiderea unor noi instalaţii industriale şi crearea unor noi locuri de muncă”.

”Să nu vă îndoiţi de hotărârea noastră totală de a restabili finanţele publice ale naţiunii (...), de a accelera dezîndatorarea ţării, de a reduce dificitele şi de a accelera reducerea cheltuielilor publice”, subliniază ministrul francez, care se află la Stockholm, unde participă la o reuniune a miniştrilor Finanţelor din Uniunea Euroepană (UE).

”FORŢE RADICALE”

În urmă cu şase săptămâni, Guvernul francez a adoptat definitiv proiectul de reformare a pensiilor care prevede o creştere a vârstei pensionării de la 62 la 64 de ani, prin asumarea răspunderii Guvernului, fără un vot în Parlament.

Această decizie a antrenat la nivel social o înăsprire a contestării şi mai multe zile de manifestaţii violente în întreaga Franţă, care amintesc de episodul ”vestelor galbene” din 2018.

”Această decizie a dat naştere unor manifestaţii şi greve în întreaga ţară şi probabil va consolida forţele radicale şi antiestablishment” estimează Fitch, care la precendul rating a estimat o perspectivă negativă - adică riscul unei scăderi a ratingului.

Situaţia actuală ar putea ”crea presiuni în favoarea unei politici bugetare mai expansioniste sau unei răsturnări a reformelor precedente”, se teme agenţia.

Agenţia Moody's, care urma să actualizeze ratingul Franţei vinerea trecută nu a mai anunţat un nou rating.

Agenţia S&P Global, care notează în prezent Franţa cu ”AA”, cu o perspectivă negativă, urmează să-şi anunţe concluziile la 2 iunie.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
#Franta, #rating, #tara, #proteste , #Franta