Cine este judecătoarea debutantă care a reușit să blocheze recuperarea a 1,4 miliarde de lei de la frații Micula. Comisia Europeană, uluită de decizie

Joi, 09 Martie 2023, ora 12:40
31123 citiri
Cine este judecătoarea debutantă care a reușit să blocheze recuperarea a 1,4 miliarde de lei de la frații Micula. Comisia Europeană, uluită de decizie
Judecătoarea Prahancă Emilia-Maria FOTO arhiva personala

Judecătoarea Prahancă Emilia-Maria, recent ieșită de pe băncile facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca pe care a absolvit-o în 2016, a blocat acțiunea statului român de a recupera 1,4 miliarde de lei de la imperiul fraților Micula. Tânăra are doar doi ani de practică în instanțele de judecată, dintre care unul de stagiatură.

A fost numită în prima zi a lui 2021 judecător stagiar la Judecătoria Reșița, după ce absolvise Institutul Național al Magistraturii (INM). Doi ani mai târziu, în mai 2022, a fost numită judecător la Judecătoria Beiuș, iar după trei luni a ajuns a să judece dosarul fraților Micula.

Prahancă Emilia-Maria a fost președinta completului de judecată care a semnat încheierea nr. 608/2022 din 11 august 2022 (dosarul 2201/187/2022), prin care a suspendat provizoriu și fără cale de atac executarea silită pornită de statul român împotriva celor 8 companii din imperiul fraților Micula și a celor doi oameni de afaceri, Ioan și Viorel Micula.

Oficialii UE se declară uimiți de faptul că statul român nu reușește de 7 ani să recupereze o sumă totală de 1,4 miliarde de lei de la imperiul fraților Micula, potrivit documentelor consultate de Newsweek.

Banii reprezentau un ajutor de stat acordat ilegal de statul român celor doi oameni de afaceri și penalitățile aferente.

„Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanțele acestuia. Autorităților române li se reamintește, de asemenea, că procedurile naționale nu pot fi utilizate ca pretext pentru a justifica neexecutarea recuperării în conformitate cu principiul supremației dreptului european”, arată CE.

„Serviciile Comisiei remarcă faptul că, în pofida acțiunilor întreprinse de autoritățile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 RON (fără dobândă) rămâne restantă.

În plus instanțele române au suspendat executarea recuperării în cadrul procedurilor naționale în curs. Această suspendare contravine obligației de a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei privind recuperarea.

În ceea ce privește suspendarea procedurilor decisă de instanțele române, serviciile Comisiei doresc să le reamintească autorităților române că deciziile Comisiei beneficiază de prezumția de legalitate și rămân obligatorii în toate elementele lor pe parcursul procedurilor în fața instanțelor Uniunii.

Prin urmare, serviciile Comisiei reamintesc României obligația sa de a efectua toate demersurile necesare pentru a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei din 30 martie 2015”, arată oficialii de la Bruxelles.

Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiției, nemulțumiri legate de dosarul accidentului de la 2 mai: ”Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare” VIDEO
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, 25 aprilie, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în dosarul...
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
#fratii Micula, #recuperare bani, #blocare, #judecatoare, #reactie, #Comisia Europeana , #stiri juridice