Grupul imobiliar Nordis a fost citat într-o anchetă în care jurnaliștii au arătat cum zeci de români din țară și din diaspora au fost convinși să cumpere apartamente în ansamblurile rezidențiale și hotelurile construite de grup, pe care victimele nu le-au luat niciodată în primire, pentru care nu au încasat chiriile promise și pe care dezvoltatorii le-au vândut de mai multe ori unor cumpărători diferiți. Ziare.com a abordat subiectul problemelor grave care apăruseră în contractele semnate de Nordis încă din 2021, când Nordis Group se „lăuda” cu nenumărate promisiuni neonorate către clienți: de la termene de livrare întârziate cu anii, până la apartamente dispuse la etaje care nu există în autorizațiile de construcție.
Cei de la Nordis promiteau „hoteluri și ansambluri rezidențiale de lux în cele mai importante locații din România”, „un proiect imobiliar grandios”, care s-a promovat folosind simboluri naționale și campanii de endorsement din partea a numeroși sportivi români și celebrități cu sloganul „Marea Neagră, munții noștri, o țară la standarde occidentale”.
Dezvoltatorul imobiliar Nordis Management SRL, cea mai vizibilă firmă din grupul cu același nume, a depus miercuri, 2 octombrie, o cerere la Tribunalul București pentru a intra în concordat preventiv, potrivit unei știri recente.
Acțiunea este specifică firmelor aflate în dificultate financiară și este un mecanism de evitare a procedurii insolvenței, relata la începutul lunii octombrie G4Media, care a consultat portalul instanței. În perioada concordatului, nu poate fi deschisă insolvența împotriva firmei.
În trecut, Nordis a respins ideea că s-ar confrunta cu dificultăți financiare, spunând că „nu se pune problema” să existe o astfel de situație. Din acționariatul Nordis Management fac parte Răzvan Ciorbă, soțul deputatei PSD Laura Vicol, și Mapp Development/Emanuel Gheorghe Poștoacă, având fiecare 46% din părțile sociale, conform sursei citate. Problemele de bani se leagă de un proiect apart-hotel din Mamaia, a mai scris G4. Tribunalul nu a dat termen în acest dosar, dar legea prevede judecată rapidă.
Nordis Management are două dosare în care creditorii îi cer intrarea în insolvență, după ce nu și-au primit banii. În luna mai, Ziare.com a scris despre cazul unui client care l-a acuzat pe dezvoltator că nu a mai construit apartamentul pentru care plătise avans. Tot atunci, avocatul acestuia spunea că a început executarea silită, dar nu existau bani în contul companiei.
Ziare.com a mai scris despre grupul Nordis în 2021, publicând o serie de autorizații de construcție pentru supraetajarea unor blocuri din Mamaia și construcția unora noi. „Aici avem 3 etape de dezvoltare. Prima o reprezintă două clădiri cu regim Aparthotel, vândute ca atare clienților. Regimul de înălțime e depășit cu câteva etaje față de autorizația de construcție obținută de la Primăria Năvodari, ceea ce face, printre altele, să nu poată obține autorizațiile de branșare la utilități. Apartamentele în aceste prime două clădiri trebuiau date în folosință clienților din 2019. Faptul că ansamblul nu e branșat nu i-a împiedicat pe reprezentanții dezvoltatorului să organizeze o fastuoasă recepție de inaugurare (utilitățile, probabil, nefiind chiar importante!) în 30 iulie, în incinta Recepției, amenajată special pentru această ocazie și dând senzația că, în fine, ceva a fost finalizat și dat în folosință. A doua o reprezintă alte două clădiri, asemănătoare cu primele, care ar trebui să fie predate clienților în vara lui 2022, însă stadiul lucrărilor și ritmul de lucru de până acum nu sugerează că respectarea acestei date limită este posibil.”
Ziare.com a luat atunci legătura cu clienți care au plătit un avans de 95% pe un apartament în faza 2 a Nordis Mamaia, la un etaj care nu există în autorizație.
„Ne-au promis că va fi reautorizat, dar până acum nu s-a întâmplat așa ceva. Înainte să semnăm și să dăm banii, când ne-au transmis documentația, am observat discrepanța dintre ce ne promitea Nordis și Autorizația de Construcție și am semnalat-o. Soluția a fost o clauză suplimentară, la notar, prin care Nordis s-a angajat să rezolve problema regimului de înălțime până la termenul de predare”, spunea la momentul respectiv D.B., client care a achitat 95% din prețul de achiziție al unui apartament situat la un etaj care nu există pe hârtiile oficiale.
Menționăm că, la publicarea acestui material, redacția a fost contactată de reprezentanți ai dezvoltatorului imobiliar care au cerut ca titlul materialului să fie schimbat pentru a nu aduce prejudicii brandului.
Potrivit jurnaliștilor Recorder, Nordis a răspândit aceste idei printr-o intensă campanie de marketing. A cumpărat reclame și emisiuni la TV, pagini întregi în reviste și în ziare, articole în presa online. În toate apăreau machetele unor viitoare construcții de lux și se vorbea despre marea privită prin pereți de sticlă sau despre munții admirați dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână. Nordis a convins totodată vedete și sportivi cu renume să-și asocieze imaginea cu proiectele sale imobiliare, a încheiat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și și-a trecut numele pe tricourile arbitrilor din Liga 1, convingând astfel sute de români să cumpere apartamente și, în schimbul unei reduceri de preț, majoritatea au acceptat să le plătească în avans, semnând doar o promisiune de vânzare.
Deși în conturile Nordis au intrat zeci de milioane de euro, majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise au rămas doar pe hârtie și în reclame. În hotelul de la Mamaia, singura clădire finalizată, există indicii solide că apartamentele au fost vândute de mai multe ori, unor persoane diferite, au arătat jurnaliștii.
„Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei, este căsătorit cu Laura Vicol, unul dintre cei mai influenți parlamentari PSD. Vicol conduce Comisia Juridică din Camera Deputaților, care are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament.”
În investigația Recorder sunt citați mai multe persoane cu conexiuni politice, printre care și fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, în calitate de notar care ar fi parafat contracte care au fost încheiate simultan pentru vânzarea aceluiași apartament.
Investigația completă, mai jos:
In ultimii ani si-au luat si un... Vezi tot