Cum ar fi fost fraudate fonduri de 3 milioane de euro pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Date din ancheta Parchetului European, condus de Codruța Kovesi

Joi, 26 Mai 2022, ora 22:24
3507 citiri
Cum ar fi fost fraudate fonduri de 3 milioane de euro pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Date din ancheta Parchetului European, condus de Codruța Kovesi
Barcă cu pescari în Delta Dunării FOTO Hepta

15 percheziții au avut loc în Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi în zona Deltei Dunării în 24 mai, la solicitarea Parchetului European (EPPO), în cadrul unei investigaţii privind presupuse fraude cu privire la fonduri europene de peste 3 milioane de euro.

Conform EPPO, se suspectează trei persoane de formarea unui grup infracţional organizat de la începutul anului 2018 pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020).

În acest scop, suspecţii au dezvoltat o schemă cu şapte companii, controlate fie direct, fie prin intermediari. Gruparea infracţională continuă şi astăzi, fiecare suspect având un rol bine stabilit şi acţionând în mod coordonat.

Doi dintre suspecţi au pus la dispoziţia grupului patru companii care accesaseră în mod greşit fonduri europene şi le-au folosit în alte zone ale României, în afara Deltei Dunării. Suspecţii au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie. Manipularea procedurilor de achiziţie a dus la stabilirea unor preţuri majorate artificial.

Al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru companii controlate de celelalte două, la un preţ supraestimat. In conditiile in care echipamentul a fost achizitionat cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost sa mentina preturile de achizitie cat mai ridicate, pentru a obtine rambursarea celor mai mari sume posibile din fonduri europene. Ulterior, diferenţa dintre preţul efectiv şi preţul de cumpărare declarat autorităţii de management a rămas la dispoziţia grupului.

Pentru a supraestima valoarea echipamentului, au fost folosite alte trei firme, toate controlate de al treilea suspect: echipamentul a fost importat în România prin prima firmă şi apoi vândut unei a doua firmă, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă creştere de preţ. Ulterior, compania cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele companiilor controlate de ceilalţi doi membri ai grupului, din nou la preţuri majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creşteri de preţ s-a folosit o a treia firmă, dând impresia că au fost furnizate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene, şi în ale cărei conturi au fost virate sumele rezultate în urma creşterii preţului.

Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (aprox. 3 milioane de euro).

Pe 25 mai 2022, cei trei au fost informaţi despre acuzaţie. Pentru fiecare a fost stabilită o cauţiune, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Structurii de Sprijin EPPO din România, poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române (Directia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR), Poliţiei Judeţene Gorj. Inspectoratul – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (IPJ Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice) şi ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române).

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#frauda fonduri europene Romania, #Delta Dunarii, #Parchetul European Kovesi , #stiri juridice