Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi desfășoară joi, 28 noiembrie, 31 de percheziții în România cu privire la o potențială fraudă cu fonduri europene. Descinderile au avut lor în mai multe orașe și a fost vizat și sediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Proiectul „Varianta de ocolire a municipiului Zalău” este în centrul anchetei desfășurate de Parchetul European, iar perchezițiile au loc la sediile unor companii din județele Cluj, Timiș și Sălaj, dar și la București, la sediul CNAIR, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.
Procurorii de la Parchetul European reclamă că în cazul contractului pentru centura de la Zalău, care trebuia să fie gata în martie 2023, acesta a fost atribuit filialei din România a unei companii chineze care a angajat mai mulți subcontractori, scrie actualitateaprahoveana.ro.
Subcontractorii ar fi prezentat documentele false cu privire la încheierea lucrărilor, iar CNAIR nu ar fi efectuat verificările necesare. Există semne de întrebare și cu privire la respectarea cerințelor de calitate.
Contractul de finanţare pentru proiectul „Varianta de ocolire a municipiului Zalău” a fost semnat în 27 octombrie 2020 prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020
Constructorul câștigător este asocierea Synohidro Corporation Limited din China şi Good Prod SRL, din România, iar valoarea totală a proiectului este de 185.538.106,56 de lei fără TVA.