Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează luni, 7 octombrie, că email-ul este cel mai comun canal prin care atacatorii încearcă să distribuie programe maliţioase şi recomandă evitarea deschiderii ataşamentelor provenite de la necunoscuţi.
„Email-ul este cel mai comun canal prin care atacatorii încearcă să distribuie programe maliţioase, de regulă sub forma unui ataşament obişnuit în aparenţă. În cadrul email-ului, care conţine şi elemente de inginerie socială, malware-ul este ascuns într-un document PDF, PNG sau similar”, au avertizat, luni, specialiştii DNSC.
Potrivit acestora, documentul poartă o denumire care să creeze cât mai puţine suspiciuni, precum „Ordin de plată”, „Notificare” sau „Factură”.
Specialiștii avertizează că, dacă documentul respectiv este descărcat şi deschis, este activată o secvenţă de cod ascunsă, menită să atace dispozitivul victimei (precum infostealere, programe de tip ransomware, etc).
„DNSC recomandă cu fermitate evitarea deschiderii ataşamentelor provenite de la necunoscuţi, precum şi scanarea acestora cu o soluţie disponibilă gratuit precum VirusTotal.com”, a mai transmis DNSC.
La nivel global s-a demonstrat că aproape jumătate din emailurile trimise sunt din categoria „spam”. Potrivit unui raport, din prima jumătate a anului 2024, atacurile de acest tip au crescut cu 293% față de anul precedent. De asemenea, se estimează că 94% din tot malware-ul este livrat prin intermediul emailurilor