Cine sunt românii condamnați în SUA într-un mare scandal privind spălări de bani prin criptomonede. Tacticile bizare prin care convingeau victimele

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 03:00
8279 citiri
Cine sunt românii condamnați în SUA într-un mare scandal privind spălări de bani prin criptomonede. Tacticile bizare prin care convingeau victimele
Hackerii au convertit banii în criptomonede FOTO: Pixabay.com

Cinci români care făceau parte dintr-o mega grupare de crimă organizată din Statele Unite ale Americii au fost condamnați recent la închisoare. Ei sunt acuzați că au avut roluri cheie într-un sistem care a fraudat peste 900 de americani.

28 de persoane au fost inculpate în total. Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, până acum s-a descoperit că unul dintre cei cinci români anchetați ar fi spălat peste 3,5 milioane de dolari din licitații online frauduloase.

Ionuț-Răzvan Sandu, în vârstă de 35 de ani, din România, a pledat vinovat în aprilie 2022 pentru conspirație pentru comiterea unei infracțiuni din Legea organizațiilor corupte și influențate de racket (RICO). El a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare.

Alți patru inculpați au pledat vinovați de această infracțiune și au fost condamnați pentru rolul lor în conspirație în perioada 16-18 noiembrie 2022.

Rafael-Liviu Cucu, 33 de ani, din România și Alexandru-Cătălin Călin, 40 de ani, din România - ambii condamnați la 5 ani și o lună.

Ciprian-Ionuț Filip, 37 de ani, din Romania la 5 ani și 10 luni;

Gabriel Constantin Georgescu, 37 de ani, din România la 5 ani și 3 luni.

Cum au pledat cei care au solicitat condamnarea românilor: ”Criminalitatea cibernetică face tot mai multe victime”

Procurorul general adjunct Kenneth A. Polite, Jr. al Diviziei Criminale a Departamentului de Justiție a spus că „acest sindicat extrem de organizat și sofisticat a furat direct din buzunarele americanilor harnici. Infractorii au folosit apoi moneda digitală pentru a-și spăla câștigurile obținute rău”.

„Rezultatul de astăzi este dovada că Divizia Criminală și partenerii noștri de aplicare a legii nu vor înceta niciodată să urmărească infractorii cibernetici care vizează publicul american – indiferent unde locuiesc acești criminali și indiferent de instrumentele pe care le folosesc pentru a se ascunde”, a mai spus investigatorul.

Conform procurorului american Carlton S. Shier IV pentru districtul de est al Kentucky, „criminalitatea cibernetică este un mijloc din ce în ce mai răspândit pentru infractorii de a ataca publicul, făcând victime, din toată Statele Unite, să piardă milioane de dolari”.

„Pentru a continua să protejăm americanii împotriva criminalității cibernetice organizate, cooperarea și coordonarea între forțele de ordine este esențială. Acest caz este rezultatul unui efort masiv, de ani de zile, al Serviciului Secret al SUA de a coordona investigarea acestei crime și de a identifica și reține infractorii. Apreciez munca excepțională depusă de toți partenerii noștri de aplicare a legii și suntem mândri că ne-am alăturat acestui efort de cooperare pentru a urmări penal această schemă semnificativă de fraudă cibernetică”, a mai spus acesta.

Iar agentul special responsabil Robert Holman de la Serviciul Secret american Louisville Field Office a subliniat că „infracțiunile financiare care au loc în domeniul cibernetic au un impact foarte real asupra americanilor obișnuiți și asupra familiilor lor”. „Serviciul Secret rămâne angajat să investigheze astfel de crime și apreciem sprijinul continuu al partenerilor noștri de aplicare a legii locali, statali, federali și internaționali, în timp ce lucrăm împreună pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției”, a mai spus el.

Cum au păcălit românii sute de americani

Potrivit documentelor de pledoarie, începând din octombrie 2014, Sandu și alți membri ai organizației criminale au dezvoltat în mod colectiv un proces și au oferit un serviciu prin care co-conspiratorii din Statele Unite și din străinătate ar spăla veniturile din frauda licitațiilor online.

Potrivit documentelor instanței, Georgescu, Filip și alți membri ai grupării au postat reclame false pe site-uri web populare de licitații și vânzări online, cum ar fi eBay, pentru bunuri care nu existau de fapt. Membrii conspirației au creat conturi online fictive pentru a posta aceste reclame și pentru a comunica cu victimele, uneori folosind identitățile furate ale americanilor pentru a face acest lucru. Reclamele promovau de obicei vânzarea de vehicule uzate sau de bunuri similare și vizau americanii din clasa muncitoare.

Membrii grupării au folosit mai multe tactici pentru a convinge victimele să trimită bani pentru bunurile promovate. De exemplu, au uzurpat identitatea unui membru militar care trebuia să vândă articolul anunțat înainte de desfășurare. În sprijinul schemei, inculpații au livrat victimelor facturi purtând mărci comerciale ale unor companii de renume pentru ca tranzacția să pară legitimă. Inculpații au înființat, de asemenea, centre de apel pentru a uzurpa identitatea asistenței pentru clienți, pentru a răspunde întrebărilor și pentru a atenua preocupările legate de reclame.

Odată ce victimele au trimis plata, membrii conspirației s-au implicat într-o schemă complexă de spălare a banilor oferită de Sandu și alții, în care conspiratorii din SUA au primit fonduri pentru victime, au convertit aceste fonduri în criptomonede și au transferat veniturile sub formă de criptomonede în bani străini.

De spălarea banilor se ocupau Cucu și Călin care luau legătura cu alți membri ai conspirației pentru a converti bitcoinul înapoi în monedă reală. Sandu a fost considerat responsabil pentru spălarea veniturilor frauduloase în valoare de peste 3,5 milioane de dolari. Până în prezent, oamenii legii au identificat peste 900 de victime ale acestei scheme.

Ancheta a fost condusă de Serviciul Secret al SUA, Poliția de Stat Kentucky, Departamentul de Poliție Lexington, IRS Criminal Investigation și Serviciul de Inspecție Poștală din SUA și a fost susținută de Organized Crime Drug Enforcement Task Force (OCDETF) al Departamentului de Justiție și International Organizated Crime Intelligence and Operations Centru (IOC-2). Asistența a fost oferită de Poliția Națională Română (Serviciul de Combatere a Criminalității Cibernetice), Direcția Română de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (Agenția de Urmărire a Criminalității Organizate) și Parchetul Suprem de Casație al Republicii Bulgaria. Secția de spălare a banilor și recuperare a activelor a oferit un sprijin semnificativ.

Acest caz este urmărit penal de consilierul principal Frank Lin de la Secția Crime Informatice și Proprietate Intelectuală a Diviziei Penale și de procurorul adjunct al SUA Kathryn M. Dieruf de la Biroul Procuraturii SUA pentru Districtul de Est al Kentucky.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#frauda SUA, #hackeri romani condamnati, #criptomonede, #spalare de bani , #Criptomonede