De ce nu merge nationala? Cauzele care fac din fotbalul romanesc un esec (Opinii)

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:43
3467 citiri
De ce nu merge nationala? Cauzele care fac din fotbalul romanesc un esec (Opinii)
arhiva

Poate e normal ca, dupa un rezultata negativ al nationalei de fotbal, sa incercam mereu sa cautam vinovati prin toate cotloanele fotbalului romanesc, incepand cu antrenorul si terminand cu presedintele FRF. E dreptul suporterilor, dar, la fel de normal, ar fi ca acestia sa se uite mai atent la cauzele decaderii fotbalului romanesc.

Pentru a gasi raspunsul la intrebarea "de ce nu merge nationala?", trebuie sa privim adanc in interiorul a ceea ce inseamna fotbal romanesc, incluzand aici campionat intern, jucatori care evolueaza in Liga I, jucatori care evolueaza peste hotare. Privind in aceasta directie, starea lucrurilor este tragica.

S-o luam cu Liga 1. Aici, fotbalul este de slaba calitate si n-o spunem ca sa ne aflam in treaba, dovada stand cifrele de audienta ale unor meciuri transmise la tv de canalul care detine drepturile pentru Liga 1. Sa ne aducem aminte ca au fost masurate cateva meciuri ale Stelei, iar acestea au obtinut o audienta putin peste 0.

De cand se televizeaza meciuri din campionatul romanesc, televiziunile au mizat pe aceste meciuri ale cele mai galonate echipe din fotbalul romanesc. Nu conta cu cine joaca Steaua, se stia ca face audienta. Daca juca Steaua cu ultima clasata, tot scotea cateva puncte de rating.

Situatia s-a schimbat radical acum, dar raspunsurile nu sunt atat de certe pentru ca s-a schimbat si modul de transmitere a partidelor din Liga 1, multi dand vina pe firma care face masuratorile de audienta si nu pe calitatea fotbalului. Cert este ca Liga 1 este cumparata la pachet, dar numai cateva echipe reusesc sa faca audienta si sa aduca ceva profit detinatorilor drepturilor tv.

Tot legat de Liga 1, trebuie sa observam ca avem patru echipe aflate in insolventa: Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Otelul Galati si U Cluj. Doua mari echipe ale fotbalului romanesc, candidate an de an la titlul de campioana, au ajuns intr-o situatie financiara deplorabila, iar scopul lor pare a fi supravietuirea, nicidecum calitatea fotbalului si performanta.

Atunci cand doua echipe de traditie se zbat sa supravietuasca, iar una dintre ele, Dinamo Bucuresti, renunta la participarea in cupele europene din cauza insolventei, nu prea te mai poti baza pe un campionat puternic. Oricat de mult ar creste alte echipe, se stie ca, de-a lugul anilor, marile lupte, extrem de spectaculoase, s-au dat intre Steaua, Dinamo si Rapid. Fara a stirbi din meritele celorlalte echipe ale campionatului, vedem ca acestea au performante de moment, fara continuitate.

Nu ne putem lauda cu o nationala puternica, din moment ce fotbalul nostru este foarte slab. Jucatori care, in Liga 1, castiga titluri de golgheter, sunt titulari-vedeta la echipele lor de club, odata plecati afara, se intorc dupa putin timp cu coada intre picioare la echipele de la care au plecat sau se pierd in anonimat prin cine stie ce ligi obscure ale Europei.

Chiriches, Rusescu, Bourceanu sunt cateva exemple de jucatori care nu au reusit sa se impuna la echipele de peste hotare. Alti jucatori sunt titulari la echipele de club, dar isi duc traiul prin Turcia, Bulgaria, la echipe de calitate inferioara. Unii sunt rezerve eterne, avand doar sclipiri de etapa. Nu mai exista la nationala acel schelet pe care te poti baza, format din jucatori care au statut de titulari la echipe mari ale Europei.

Ionut Lupescu era om de baza la Leverkusen, Dan Petrescu a fost ani buni titularul postului de fundas dreapta la Chelsea, Dorinel Munteanu a jucat meci de meci la echipe din Belgia si Germania, Gica Popescu a fost capitan la Barcelona, Hagi a fost considerat cel mai bun jucator din istoria lui Galatasaray, Adrian Ilie era vedeta la Valencia. Exemplele pot continua, dar cert este ca situatia fotbalistilor romani de peste hotare este radical schimbata.

In final, sa reamintim ca Steaua nu s-a putut califica in gruple Ligii Campionilor, eliminata fiind de reprezentanta unui fotbal cotat ca fiind mai slab decat al Romaniei, cel bulgaresc. Petrolul Ploiesti nu a reusit sa intre in grupele Europa League, CFR Cluj, la fel. Astra a reusit, dar rezultatele sale sunt dezamagitoare.

Fara performante la nivel de club, fara calificari in fazele superioare ale cupelor europene si cu jucatori care rezoneaza doar prin nume, chiar nu putem avea pretentii la o nationala decenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania Ungaria preliminarii EURO 2016 , #nationala