Cine profita de jocurile de culise din FRF?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 13:47
1837 citiri
Cine profita de jocurile de culise din FRF?

Federatia Romana de Fotbal (FRF) a aruncat in aer ligile inferioare, mai multor formatii fiindu-le interzis dreptul de promova in baza unui articol din Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF) introdus la jumatatea campionatului.

O prevedere in esenta buna si de mult asteptata, care i-ar descuraja pe multi sa vanda sau sa cumpere locuri in diviziile inferioare, insa aplicata prost a provocat un scandal ce promite sa ia proportii.

Astfel, cei de la FRF au venit la jumatatea campionatului si au anuntat zeci de echipe ca incalca acel articol din ROAF si, prin urmare, nu mai au voie sa promoveze. Toate bune si frumoase pana aici, insa o parte dintre grupari au investit destul de mult la inceputul sezonului, au avut rezultate remarcabile si se aflau in lupta pentru ligile superioare. Acum, cu un simplu articol introdus in Regulament, munca de jumatate de an a jucatorilor, antrenorilor si conducatorilor este redusa la zero.

Numai ca federalii nostri demonstreaza ca trateaza cu masuri diferite cazuri, in esenta similare, avantajand unele echipe in dauna altora. Iata, spre exemplu, un comunicat oficial al FRF despre doua grupari din Liga a doua, una din Seria 1 iar cealalta din Seria 2.

"I. Rectificare cuvenita in privinta situatiei clubului CS SAGEATA NAVODARI.

Operatiunea juridica efectuata de catre CS SAGEATA STEJARU in anul 2010 nu este susceptibila de incalcare a principiilor mentionate in art. 5 bis din Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice. In urma verificarilor efectuate rezulta ca, intr-adevar, in anul 2009 CS SAGEATA STEJARU a obtinut dreptul de participare in Liga a 2-a fara a fi respectat principiul meritului sportiv. In concluzie, CS SAGEATA NAVODARI nu are dreptul de a participa intr-o categorie competitionala superioara pentru o perioada de 3 ani competitionali incepand cu sezonul 2009 - 2010.

II. Situatia clubului ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIVERSITAR POLITEHNICA IASI.

Prin Incheierea nr. 32 pronuntata de Judecatoria Campina la data de 23 august 2010 s-a admis cererea formulata de catre CLUBUL SPORTIV TRICOLORUL BREAZA cu privire la comasarea prin absorbtie a Clubului Sportiv NAVOBI CHARITY CUP IASI, in urma comasarii schimbandu-se denumirea clubului CS TRICOLORUL BREAZA in ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIVERSITAR POLITEHNICA IASI.

Rezulta astfel ca ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIVERSITAR POLITEHNICA IASI (denumita anterior CS TRICOLORUL BREAZA) nu incalca principiile prevazute de art. 5 bis din Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice.

Deoarece este posibil sa existe o confuzie de denumire intre clubul ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIVERSITAR POLITEHNICA IASI si SC FC POLITEHNICA IASI SA, probabil ca acesta este motivul pentru care s-a afirmat ca prima grupare nu ar avea drept de promovare. Precizam ca SC FC POLITEHNICA IASI SA nu participa la nici o competitie organizata de FRF sau LPF, neexistand nici o legatura intre cele doua grupari."

Asadar, rezulta ca Sageata Navodari, aflata intamplator pe locul secund in clasamentul Seriei 1, cu sanse reale de a promova in prima liga, a obtinut in fraudulos dreptul de a evolua in divizia secunda in anul 2009 iar acum nu are voie sa se lupte pentru promovare. Ar fi fost cat se poate de corect daca acest anunt venea la inceput de sezon, inainte ca oamenii de acolo sa transfere jucatori, sa ofere poate contracte mai mari sau sa-si propuna sa faca performanta.

Frapeaza insa modul in care este tratat cazul ACSMU Poli Iasi, formatie aparuta artificial in Liga 2 pentru a umple golul lasat de defuncta Politehnica Iasi, cea mai cunoscuta echipa din Copou.

Astfel, desi este cunoscut faptul ca oficialii ieseni au cumparat locul celor de la Tricolorul Breaza in divizia secunda, la FRF se vede complet diferit. De fapt, cei de la Breaza au cumparat o obscura echipa din Iasi dupa care au schimbat denumirea propriului club si l-au mutat, intamplator, in Iasi! Asa ca ACSMU Poli Iasi are voie sa promoveze, in timp ce Sageata Navodari, aflata intr-o situatie oarecum asemanatoare, nu.

Cazul echipei lui Gica Hagi este si mai absurb. Viitorul Constanta a inceput in Liga a III-a pe un loc oferit chiar de FRF, dupa ce mai multe grupari din esalonul 3 s-au retras. Dobrogenii au jucat bine, au promovat in Liga a doua, insa in acest sezon, cand sunt pe locul 5, nu au voie sa se bata pentru Liga 1.

Principalele beneficiare ale acestei decizii FRF sunt Ceahlaul Piatra Neamt si Concordia Chiajna, echipe ce vor evolua in Liga 1 din sezonul urmator, avand cale libera spre promovare.

Astfel, un articol in esenta extraordinat de binevenit in fotbalul nostru, cel care pedepseste incalcarea meritului sportiv, incalca la randul sau meritul sportiv fiind introdus si aplicat in plin sezon. Mai ingrijorator este ca acest articol, dupa cum am vazut, poate fi interpretat in ambele sensuri, putand duce chiar spre defiintare unele echipe care investesc puternic la inceput de sezon in vederea promovarii si se trezesc apoi la jumatatea competitiei in imposibilitatea realizarii obiectivului, in timp ce altii, fara sa forteze, ar putea fi propulsati spre esaloanele superioare nu prin valoare, ci prin lipsa adversarilor.

Ramane de vazut care va fi deznodamantul acestei povesti, FRF fiind amenintat cu mai multe memorii la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#jocuri culise FRF, #interzicere promovare cluburi Romania, #lupta promovare Liga 2, #Sageata Navodari, #Viitorul Constanta , #stiri FRF