DNA trimite in judecata un nume greu din fotbalul romanesc - ce acuzatii i se aduc

Luni, 17 August 2015, ora 16:20
9181 citiri
DNA trimite in judecata un nume greu din fotbalul romanesc - ce acuzatii i se aduc
Foto: Hepta.ro

Procurorii DNA au dispus, luni, trimiterea in judecata a secretarului general al Federatiei Romane de Fotbal, Gheorghe Chivorchian, si a lui Constantin Ostaficiuc - fost presedinte al Consiliului Judetean Timis, alaturi de alte persoane, pentru fapte privind finantarea nelegala a echipei de fotbal Poli Timisoara.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni Agerpres, au fost deferiti justitiei Constantin Ostaficiuc - presedinte CJ Timis si Petrisor Nadastean - secretar al judetului la data faptelor, pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, iar pentru complicitate Razvan Hrenoschi, Daniela Octavia Pepa, Dan Sabin Cionvica, Petru Borza si Mircea Marian Mihut, functionari publici la momentul savarsirii faptei.

DNA trimite in judecata un nume greu din fotbalul romanesc - ce acuzatii i se aduc

In sarcina lui Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei si Liviu Ioan Rosca, persoane cu functii de conducere in SC FC Politehnica Timisoara SA la data faptelor, s-a retinut pe langa complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

DNA precizeaza ca, in perioada 2008 - 2011, Ostaficiuc si Nadastean, profitand de functiile pe care le ocupau, in mod abuziv si contrar prevederilor legale, au aprobat si dispus alocarea si plata, cu sprijinul celorlalti coinculpati, din bugetul judetului Timis, a sumei de 9.950.000 lei catre SC Politehnica Timisoara (fosta SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA), in conditiile in care potrivit reglementarilor in vigoare finantarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitata la entitatile fara scop lucrativ, fiind excluse societatile comerciale al caror scop este obtinerea unui profit, in cazurile in care sursa de finantare o reprezinta sume de bani ce provin din fonduri publice.

Suspendare la nivel inalt in Federatia Romana de Fotbal

Procurorii au retinut ca cei doi, cu stiinta, au initiat procedurile de obtinere si apoi au avizat favorabil hotararea CJ Timis nr. 39/03.04.2008 in baza careia, la 3 aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare intre Consiliul si SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA avand ca obiect sustinerea echipei de fotbal, invocand ca si considerent social necesitatea realizarii proiectului de ridicare a nivelului performantei sportive si asigurarea conditiilor de accedere si participare la competitiile de club UEFA.

"Aceste documente au fost incheiate in conditiile in care inculpatii au cunoscut faptul ca nu exista o baza legala, intrucat societatea respectiva nu se incadra in categoria beneficiarilor finantarii, fiind o societate pe actiuni de drept privat, al carei scop era obtinerea de profit in interesul unui numar restrans de persoane, asadar nu era o societate fara scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masa.

In derularea activitatii infractionale concepute de Ostaficiuc si Nadastean, acestia au fost sprijiniti de inculpatii Mihut, Cionvica, Borza si Pepa, care si-au incalcat atributiile de serviciu si au intocmit, avizat si semnat, cu incalcarea atributiilor legale, actele necesare efectuarii platilor de catre CJ, fara a avea documentele justificative prevazute de lege", se spune in comunicat.

Lider PNL local, cercetat de DNA, un pas in spate: Ma retrag din functia de presedinte

DNA mentioneaza ca, in perioada 2008 - 2011, CJ Timis, cu incalcarea prevederilor legale, a acordat SC Politehnica Timisoara, din bugetul judetului, suma de 9.950.000 lei, suma ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului.

"Mai mult, alocarea sumelor de bani era conditionata de indeplinirea obligatiilor de plata restante si la termen ale SC Politehnica Timisoara fata de CJ Timis, obligatii ce s-a constatat ca nu au fost indeplinite, entitatea beneficiara inregistrand datorii semnificative la bugetul judetean tocmai din categoria celor mentionate in protocol, atat la momentul incheierii protocolului cat si a actelor aditionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din CJ Timis, atat la data semnarii protocolului, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a protocolului pentru urmatoarele perioade bugetare", mai sustin anchetatorii.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatilor Ostaficiuc, Nadastean, Hrenoschi, Mihut, Rosca si Cionvica si aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele lui Nadastean si al lui Ostaficiuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Gheorghe Chivorchian trimis judecata FRF, #Constantin Ostaficiuc trimis judecata , #stiri FRF